Näkökulma

Ikkunat koituvat lintujen kohtaloksi yhä useammin

Kun kaupunkia rakennetaan yhä tiiviimmäksi, rakentaminen vaikuttaa vääjäämättä myös eläimiin, kirjoittaa SEYn luonnonvaraisten eläinten asiantuntija Sonja Blom.
04.09.2024 Sonja Blom 3 min
Kuva: Liliya Kontanistova/Unsplash
Kun kaupunkia rakennetaan yhä tiiviimmäksi, rakentaminen vaikuttaa vääjäämättä myös eläimiin, kirjoittaa SEYn luonnonvaraisten eläinten asiantuntija Sonja Blom.
04.09.2024 Sonja Blom 3 min

Nykyrakentamisessa suositut korkeat toimistorakennukset ja isoikkunaiset omakotitalot ovat riskin paikkoja linnuille. Mitä suurempia ikkunat ovat ja mitä korkeammalla niitä on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä linnut niihin törmäävät. Tutkimusten mukaan törmäyksiä on sitä enemmän, mitä suuremman pinta-alan rakennuksesta ikkunat vievät.

Birdlife teki muutama vuosi sitten 1990-luvun alussa kerättyyn aineistoon perustuvan tutkimuksen siitä, miten usein linnut törmäävät ikkunoihin. Tutkimuksen mukaan pelkästään Suomessa ikkunoihin törmää vuosittain jopa 8–20 miljoonaa lintua. Maailmanlaajuisesti määrät ovat vielä huomattavasti suurempia: esimerkiksi Yhdysvalloissa ikkunoihin törmää jopa lähes miljardi lintua vuodessa.

Kuolinluvut eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Lintu voi törmätä, pökertyä, tulla takaisin tajuihinsa ja lähteä uudestaan lentoon. Tutkimuksissa kerätyt luvut eivät kata kaikkia törmäyksiä eivätkä huomioi muita seurauksia, kuten neurologisia vammoja tai sisäisiä verenvuotoja, joita törmäykset voivat linnuille aiheuttaa. Suurin osa ikkunoihin törmänneistä linnuista kuolee itseasiassa vasta myöhemmin törmäyksen aiheuttamiin vammoihin.

 

Tutkimuksen mukaan pelkästään Suomessa ikkunoihin törmää vuosittain jopa 8–20 miljoonaa lintua.

Isojen rakennusten ja isojen ikkunoiden lisäksi kaikenlaiset heijastavat ikkunat ovat linnuille riski. Riskit korostuvat myös alueilla, joiden läpi kulkee lintujen muuttoreittejä tai joissa linnut muuten viihtyvät hyvin. Yleensä pahimman törmäysriskin aiheuttaakin se, että lasista heijastuu kasvillisuutta tai taivasta, tai jos ikkunasta näkee talon lävitse. Tällöin lintu kuvittelee herkästi, että ikkunan tilalla olisi lentoreitti.

Muuttolinnuille ikkunat ovat isompi riski. Ne eivät tunne paikallista ympäristöä, ja niiden reiteille osuu useampia riskipaikkoja. Osalle lintulajeista, kuten varpusille, peipposille, pöllöille, käpytikoille ja haukoille, ikkunat vaikuttavat myös olevan haastavampia. Myös nuoret linnut, esimerkiksi saman kesän poikaset, voivat olla herkempiä törmäämään ikkunoihin.

Osalle lintulajeista, kuten varpusille, peipposille, pöllöille, käpytikoille ja haukoille, ikkunat vaikuttavat olevan haastavampia.

Ikkunoihin törmäämisiä voi estää tai vähentää monin eri tavoin. Esimerkiksi omaan ikkunaan voi askarrella haukan kuvan, ja vielä sitäkin hyödyllisempää on laittaa valkoista teippiä tai roikkuvia lankoja kymmenen senttimetrin välein ikkunan eteen. Myös ikkunoiden pesemättä jättäminen auttaa lintuja, samoin verhojen tai ikkunasäleikköjen asennus.

Lintuystävällisiä valintoja on tärkeää tehdä myös jo rakennuksia suunnitellessa. Harkintaa kannattaa käyttää etenkin lasin käyttöön: suurten lasien sijaan kannattaa suosia pienempiä lasipintoja tai uv-kuvioituja laseja.

Myös rakennusten korkeus kannattaa pitää maltillisena, etenkin silloin, kun talo rakennetaan lähelle viheralueita. Helsingin kaupunki on julkaissut tänä vuonna ohjeet lintuturvalliseen rakentamiseen. Jokaisen taloa suunnittelevan tai rakennusalalla toimivan kannattaisi tutustua näihin ohjeisiin.

Aina parhaatkaan neuvot ja varasuunnitelmat eivät kuitenkaan estä lintua törmäämästä ikkunaan. Kun lintu törmää ikkunaan, on tärkeää tarkkailla, virkoaako lintu. Jos linnulla on selkeitä vammoja, se tulee toimittaa hoitoon. Lintua ei tule yrittää syöttää tai juottaa, eikä varsinkaan haudata, ennen kuin sen kuolemasta ollaan täysin varmoja.

i

Lisää toimintaohjeita luonnonvaraisten eläinten kohtaamiseen löydät sey.fi/luonnonelaimet-sivustolta.

Skip to content