Uutiset

Tukes selvitti pienpetorautojen käyttöohjeita – SEYn epäilyt osuivat oikeiksi: raudoista puuttuivat käyttöohjeet

Minkin ja näädän metsästykseen tarkoitettuja pienpetorautoja myytiin ilman asianmukaisia käyttöohjeita. Väärin käytettyinä pienpetoraudat voivat aiheuttaa merkittäviä vammoja ja haittaa myös muille eläimille.
12.09.2023 Pi Mäkilä 2 min
Minkin ja näädän metsästykseen tarkoitettu, kotelolla varustettu pienpetorauta maksaa noin 50–60 euroa. Ilman koteloa myytävä rauta maksaa noin puolet tästä. Pienpetoraudan voi ostaa kuka tahansa, sillä niiden hallussapito ei vaadi lupaa. Pienpetoraudalla metsästäminen vaatii metsästyskortin. Valvonta on kuitenkin hyvin vaikeaa. Huom. SEYn tiedossa ei ole, myydäänkö kuvassa näkyvää pienpetorautaa Suomessa. Kuva: Pixabay.
Minkin ja näädän metsästykseen tarkoitettuja pienpetorautoja myytiin ilman asianmukaisia käyttöohjeita. Väärin käytettyinä pienpetoraudat voivat aiheuttaa merkittäviä vammoja ja haittaa myös muille eläimille.
12.09.2023 Pi Mäkilä 2 min

Minkin ja näädän pyydystämiseen tarkoitetut pienpetoraudat ovat vahingoittaneet viime vuosina lukuisia eläimiä. Mediassa on uutisoitu muun muassa karhuista, jotka ovat vaeltaneet pitkiäkin matkoja pienpetorauta tassussaan. Loukkaantuneen eläimen pelastaminen on ollut usein mahdoton tehtävä.

Käytännössä pienpetorauta on tylpällä metallisangalla varustettu ansa. Sen tarkoitus on yksinkertainen: puristaa metsästettävä eläin hengiltä, hyvin nopeasti.

Oikein käytettynä pienpetoraudan ei kuuluisi päätyä karhun tai minkään muunkaan minkkiä suuremman eläimen jalkaan. Myös voimassa olevan lainsäädännön mukaan pienpetoraudat on sijoitettava niin, ettei niistä ole vaaraa muille kuin niillä pyydettäville eläimille. Silti rautoja myydään alan liikkeissä ja tavarataloissa esimerkiksi ilman turvallisuutta kohentavaa koteloa.

SEYssä heräsi epäilys siitä, että pienpetorautoja on myyty myös ilman asianmukaisia käyttöohjeita.

– Teimme ilmoituksen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille. Tukes alkoi selvittää asiaa, ja lopulta sen aiemmin tänä vuonna suorittamissa koeostoissa ilmeni, ettei kuluttajille myytävissä pienpetoraudoissa ollut mukana myöskään minkäänlaista käyttöohjetta, sanoo SEYn eläinsuojelun erityisasiantuntija Toni Lahtinen.

Käyttöohjeet tarvitaan, jotta tuotetta käytetään oikein

Tukesin mukaan asianosaisilta toiminnanharjoittajilta saatujen selvitysten myötä tapausten käsittely on nyt päättynyt Tukesissa. Toiminnanharjoittajat ovat kertoneet lisäävänsä tuotteisiin suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet.

– Tukes oli koeostanut pienpetorautoja viidestä eri paikasta, eikä yhdessäkään tuotteessa ollut käyttöohjeita. Ilman käyttöohjeita pienpetoraudan ostajalla ei ole asianmukaisia lähtökohtia käyttää tällaista tuotetta oikein. Petoraudat ovat perinteisesti käytettyjä pyyntivälineitä, joten on tärkeää, että niitä käytetään siten, ettei eläimille aiheudu tarpeetonta kipua ja kärsimystä, Lahtinen sanoo.

SEY tekee tarvittaessa viranomaisille toimenpidepyyntöjä silloin, kun epäkohtia ilmenee.

– Selvitämme asioita ja mikäli epäkohtia ilmenee, saatamme ne toimivaltaisen viranomaisen tietoon. Näin virkakoneisto voi hoitaa asian kuntoon, Lahtinen sanoo.

 

Skip to content