Uutiset

Puput häkkiin ja lihana lautaselle? Turkistarhausta muistuttava kanintuotantotapa uhkaa saapua Suomeen

Maa- ja metsätalousministeriö on valmistellut tuotantokaneja koskevaa asetusta, joka sellaisenaan toteutuessaan sallisi kanien pidon turkistarhamaisissa olosuhteissa. SEY muistuttaa, että kani on vaativa tuotantoeläin, jolle on haastavaa järjestää elinoloja, joissa se voi toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. Ehdotettu asetus vaarantaa oleellisesti kanien hyvinvoinnin.
09.10.2024 Pi Mäkilä 4 min
Tuotantokanien kasvatus on etenkin Etelä-Euroopassa iso bisnes. Kuva on otettu espanjalaisella lihakanitilalla. Kuva: We Animals Media /Jo-Anne McArthur
Maa- ja metsätalousministeriö on valmistellut tuotantokaneja koskevaa asetusta, joka sellaisenaan toteutuessaan sallisi kanien pidon turkistarhamaisissa olosuhteissa. SEY muistuttaa, että kani on vaativa tuotantoeläin, jolle on haastavaa järjestää elinoloja, joissa se voi toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. Ehdotettu asetus vaarantaa oleellisesti kanien hyvinvoinnin.
09.10.2024 Pi Mäkilä 4 min

Kani on monelle suomalaiselle ensisijaisesti lemmikki, mutta Etelä-Euroopassa kanit ovat myös tuotantoeläimiä, joita kasvatetaan lähes turkistarhojen kaltaisissa olosuhteissa. Suomessa lihaksi kasvatettavien kanien tuotanto on toistaiseksi pienimuotoista, ja kanien pito-olot ovat eurooppalaisia tiloja huomattavasti paremmat.

Suomalaisten tuotantokanien kasvatuksesta säädetään nyt ensi kertaa asetuksella. Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut asetusluonnoksen tuotantokanien hyvinvoinnista.

SEY toivoo asetusluonnokseen useita parannuksia.

– On hienoa, että tällainen asetus on valmisteilla. Asetusluonnoksessa on kuitenkin lukuisia ongelmallisia kohtia. Esimerkiksi kaneille vaadittu tilantarve olisi jatkossa hyvin pieni, pahimmillaan alle puoli neliötä kania kohden. Kaneille ei myöskään vaadita kosketusmahdollisuutta toisiin kaneihin, vaikka kani on sosiaalinen eläin, joka viettää noin puolet lepoon käyttämästään ajasta kontaktissa toisen kanin kanssa, sanoo SEYn asiantuntijatyön päällikkö, eläinlääkäri Pihla Markkola.

"Kaneille vaadittu tilantarve olisi jatkossa hyvin pieni, pahimmillaan alle puoli neliötä kania kohden."

Markkola huomauttaa, että luonnossa kani loikkii satojen neliömetrien kokoisella alueella ja muodostaa pienryhmiä, joissa on stabiilit sosiaaliset suhteet.

– Kani vaatii hurjasti tilaa väistääkseen lajitovereita, ja toisaalta sen täytyisi päästä koskettamaan niitä halutessaan. Emokanille taas on tärkeää päästä vetäytymään hajuetäisyyden päähän pois poikasten luota. Ne tekevät pesän ja käyvät pesässä hoivaamassa poikasiaan vain pari kertaa päivässä, hän sanoo.

SEY pitää asetusluonnosta ongelmallisena myös muun muassa siksi, että luonnoksessa ei vaadita teuraskaneille talvisin jatkuvaa vedensaantia.

–  Lisäksi asetusluonnoksen mukaan teuraskaneja saisi jatkossa pitää osittain verkko-, ritilä- tai rakolattia-alustalla. Kaneilla on todella herkät tassunpohjat, joiden iho vaurioituu herkästi. Jos lattia ei ole tasainen, kanin paino jakautuu epätasaisesti. Kani tarvitseekin runsaasti kiinteää tai kuivitettua lattiapinta-alaa pystyäkseen liikkumaan luonnollisesti. Runsas kuivitus suojaa myös tassuja, Markkola sanoo.

useita valkoisia kaneja turkistarhamaisissa häkeissä

Kaneja kasvatetaan useissa eurooppalaisissa maissa turkistarhoja muistuttavissa olosuhteissa. Kuva on espanjalaiselta lihakanitilalta. Kuva: We Animals Media/ Jo-Anne McArthur

Kani ei sovi tuotantoeläimeksi

Markkolan mukaan kanille on vaikeaa järjestää tuotanto-olosuhteita, joissa se pääsee toteuttamaan lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan.

Kani esimerkiksi kani kaivaa luonnossa massiivisia luolastoja, ja tuotanto-olosuhteissakin sillä on todennäköisesti tarve saada jotain aikaan kaivamisellaan, hän sanoo.

– Myös eläinten hyvinvointilaki edellyttää, että eläimen lajityypillisten ja fysiologisten käyttäytymistarpeiden tulee täyttyä. Jos asetusluonnos astuu tällaisenaan voimaan, nämä lain vaatimukset eivät toteudu.

Markkola muistuttaa, että EU-tasolla tullaan todennäköisesti tarkastelemaan eläinten häkkikasvatuksesta pois siirtymistä. Eurooppalaisten eläinjärjestöjen yhteinen End the Cage Age -kansalaisaloite keräsi taannoin yli 1,4 miljoonaa allekirjoitusta. Myös SEY oli mukana kampanjoimassa häkkikasvatusta vastaan.

– Häkkikasvatus ei mahdollista eläinten hyvinvointia ja tulee siksi loppumaan ennemmin tai myöhemmin, joten Suomeen ei kannata rakentaa uutta eläintuotannon tapaa sen varaan, Markkola sanoo.

i
Turkistarhauksen kaltaista eläintuotantoa

Kani on Etelä-Euroopassa tavallinen tuotantoeläin: vuosittain EU:n alueella teurastetaan miljoonia kaneja. Yli puolet tuotannosta on Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa.

Valtaosa maailman tuotantokaneista kasvatetaan häkeissä tehotuotantona. Kanit elävät ahtaasti verkko- tai rakolattiapohjaisissa häkeissä eivätkä pysty toteuttamaan lajityypillistä käytöstään. Tuotantokaneille ei ole lajikohtaista EU-lainsäädäntöä eikä minimivaatimuksia kanien hyvinvoinnille ole määritetty.

Suomessa ei ole aiemmin ollut erillisiä säädöksiä tuotantokaneista. Valtioneuvoston asetus koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelusta on koskenut lemmikkinä pidettäviä kaneja, mutta siitä on puuttunut monia tuotantokanien pidon kannalta olennaisia pykäliä.

SEY on antanut lausunnon tuotantokaneja koskevaan asetusluonnokseen.

Lähteet: mm. EFSA, 2020. Rabbit cages: EFSA identifies welfare issues | EFSA (europa.eu), Puustinen, S., 2019. Lemmikki vai viillokkia? Kanintuotanto yleistyy myös Suomessa (elaintenystava.fi)

Skip to content