Uutiset

Euroopan komissio vierailee Suomen turkistarhoilla lähipäivinä

Euroopan komission terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston edustajat vierailevat suomalaisilla turkistarhoilla 8.–15.3.2024. Vierailu on osa EU-komission käsittelyn edenneen Euroopan laajuisen Fur Free Europe -kansalaisaloitteen jälkeistä turkistarhauksen arviointia.
07.03.2024 Maria Lindqvist 2 min
Suomi on yksi EU:n suurimmista turkistuottajamaista. Kuva: Kristo Muurimaa / HIDDEN / We Animals Media
Euroopan komission terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston edustajat vierailevat suomalaisilla turkistarhoilla 8.–15.3.2024. Vierailu on osa EU-komission käsittelyn edenneen Euroopan laajuisen Fur Free Europe -kansalaisaloitteen jälkeistä turkistarhauksen arviointia.
07.03.2024 Maria Lindqvist 2 min

Pääosaston vierailut liittyvät pandemioiden hallintaa koskevaan tiedonhankintaan, jossa tutkitaan zoonoosien aiheuttajia. Vierailujen tavoitteena on kerätä tietoa ja arvioida suomalaisten minkkitarhojen valvonnan tasoa zoonoosien, kuten SARS-CoV2:n ja lintuinfluenssan, varalta. Vierailuihin voi sisältyä myös eläinten hyvinvoinnin ja olosuhteiden arviointia.

Pääosaston vierailut turkistarhoille ovat jatkotoimia, jotka liittyvät menestyksekkääseen Fur Free Europe -kansalaisaloitteeseen. Fur Free Europe -kansalaisaloitteessa, joka saavutti tarvittavan määrän allekirjoituksia keväällä 2023, yli 1,5 miljoonaa Euroopan kansalaista vaati turkistarhauksen ja tarhattujen turkistuotteiden myynnin kieltämistä koko EU:ssa.

Suomi on yksi EU:n suurimmista turkistuottajamaista, ja lisäksi lintuinfluenssa levisi laajalti suomalaisilla turkistiloilla vuonna 2023. Lintuinfluenssa todettiin 71 tilalla Suomen 400 tilasta.

Tarkastajien ei ole mahdollista saada kokonaiskuvaa turkiseläinten pito-olosuhteista.

Pääosaston vierailut suomalaisille turkistarhoille ajoittuvat kauteen, jolloin tarhoilla on vain siitoseläimiä. Turkistarhoilla pidettävät siitoseläimet synnyttävät tyypillisesti vasta loppukeväällä poikaset, jotka tapetaan vuoden lopussa nahkottavaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että tarkastajien ei ole mahdollista saada kokonaiskuvaa turkiseläinten pito-olosuhteista.

Pääosaston vierailuista on myös sovittu etukäteen turkistarha-alan kanssa, joten turkistuottajilla on mahdollisuus esittää vierailijoille sellaiset olosuhteet, jotka he itse valitsevat.

– Vaikka turkisala esittäisi vierailijoille parhaat olosuhteet, vierailijat tulevat kuitenkin näkemään eläinten pelkistetyt ja ahtaat elintilat, joissa tarhoilla pidettävät ketut, minkit ja supikoirat eivät pysty toteuttamaan olennaisia käyttäytymistarpeitaan. Ne eivät esimerkiksi pysty tutkimaan ympäristöään, kaivamaan, hyppimään tai uimaan. Myös niiden mahdollisuudet lajille tyypilliseen sosiaaliseen käyttäytymiseen ovat monin tavoin olemattomat, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White.

SEY ja koko eurooppalainen Fur Free Europe -verkosto seuraa vierailuja suomalaisille turkistarhoille suurella mielenkiinnolla ja odottaa uutisia vierailujen tuloksista.

– Odotamme, että vierailut tukevat tavoitettamme kieltää turkisten kasvattaminen EU:ssa, sanoo Kati White.

 

Animalian vuonna 2019 kuvaamassa videossa näkyy, millaisissa oloissa turkiseläimiä pidetään Suomessa:

Animalian vuonna 2019 kuvaamassa videossa näkyy, millaisissa oloissa turkiseläimiä pidetään Suomessa.

Skip to content