Läheneekö turkistarhauksen loppu viimein? Elintarviketurvallisuusvirasto pohtii kantaansa turkistarhaukseen

EU-komissio harkitsee turkistarhauksen kieltämistä ja on siksi pyytänyt EFSA:lta tieteellisen mielipiteen turkiseläinten hyvinvoinnista. SEYn toiminnanjohtaja Kati White osallistuu aihetta käsittelevään kuulemiseen tänään 22.1. Brysselissä. Arkistokuva: Suvi Ojala
Uutiset
22.01.2024 Pi Mäkilä 6 min
SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White osallistuu tänään Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) järjestämään, turkistarhausta käsittelevään kuulemiseen.
22.01.2024 Pi Mäkilä 6 min

Turkistarhauksen loppumetrit voivat viimein olla käsillä. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto (EFSA) järjestää tänään Brysselissä turkiseläinasiantuntijakuulemisen, joka voi määrittää suunnan sille, loppuuko turkistarhaus Euroopassa lopulta kokonaan. SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White puhuu tilaisuudessa ainoana suomalaisena eläinsuojelujärjestön edustajana.

EFSA tekee Euroopan komissiota varten arvion turkiseläinten hyvinvoinnista, jotta komissio voi myöhemmin päättää, ehdottaako se turkistarhauksen kieltoa EU-alueella. EFSA:n järjestämä kuulemistilaisuus onkin ainutkertainen tilaisuus päästä vaikuttamaan turkistarhauksen tulevaisuuteen.

– Komissio harkitsee turkistarhauksen kieltämistä ja on siksi pyytänyt EFSA:lta tieteellisen mielipiteen turkiseläinten hyvinvoinnista. Turkistarhaukselle ei ole olemassa kestäviä perusteita. Turkistarhoilla eläviltä eläimiltä puuttuu mahdollisuus toteuttaa monia olennaisia käyttäytymistarpeitaan. Lisäksi turkistarhaus aiheuttaa vakavan pandemiariskin sekä riskin luonnon monimuotoisuudelle ja ympäristölle, White sanoo.

Vankkaa asiantuntemusta monen vuosikymmenen kokemuksella

Whitella on yli 20 vuoden kokemus turkiseläinten hyvinvoinnin puolestapuhujana. Hän on työskennellyt turkistarhauksen kieltämisen eteen vuodesta 2013 SEYn toiminnanjohtajana ja tätä ennen Animalian toiminnanjohtajana.

Lisäksi White on ollut luotsaamassa Suomen historian ensimmäistä turkistarhauksen kieltämiseen tähtäävää kansalaisaloitetta sekä viime vuonna Euroopan komissiolle toimitettua Fur Free Europe -kansalaisaloitetta, joka keräsi lopulta yli 1,7 miljoonan EU-kansalaisen allekirjoituksen. Vuosien varrella hän on ollut kuultavana aiheen tiimoilta sekä eduskunnassa että ministeriön turkiseläimiin liittyvässä asetustyössä.

Lisäksi White on ollut mukana eläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnassa lähes koko neuvottelukunnan olemassaolon ajan. Parhaillaan White viimeistelee eläinten hyvinvoinnin, etiikan ja lain diplomaattitutkintoa European College for Animal Welfare and Behavioral Medicinessa. Kyseessä on eläinlääkäreiden eurooppalainen erikoistumistutkinto.

"Turkisala on ollut täysin haluton ja kyvytön parantamaan eläinten hyvinvointia erityisesti eläinten käyttäytymistarpeiden osalta."

– Yleinen mielipide turkistarhauksesta on muuttunut vuosien varrella huomattavasti. Lisäksi eduskunnan ja kansanedustajien mielipiteet ovat muuttuneet turkistarhausvastaisemmiksi, ja myös osa puolueista on ottanut selkeästi turkistarhausta vastustavan kannan. Samaan aikaan tuotettujen turkiseläinten määrät ja turkistarhojen määrät Suomessa ovat vähentyneet, White sanoo.

Vaikka tutkimustieto eläinten hyvinvoinnista on lisääntynyt, turkiseläinten olot eivät ole vuosien varrella kuitenkaan juuri muuttuneet.

– Turkisala on ollut täysin haluton ja kyvytön parantamaan eläinten hyvinvointia erityisesti eläinten käyttäytymistarpeiden osalta. Samalla eläimet on jalostettu sairaiksi ja jopa veden saannista on jouduttu kiistelemään. Eläinten hyvinvointiin on tehty vain hyvin pieniä, marginaalisia muutoksia. Turkiseläimet elävät tänäkin päivänä hyvin pienissä, pelkistetyissä verkkohäkeissä, White sanoo.

kaksi minkkiä likaisessa pimeässä verkkohäkissä

Vaikka tutkimustieto eläinten hyvinvoinnista on lisääntynyt, turkisalalla ei olla tehty parannuksia eläinten hyvinvointiin. Kuva on vuodelta 2023 Korsnäsissä sijaitsevalta turkistarhalta. Kuva: Oikeutta eläimille / We Animals Media

Suomi jäi jälkeen, kun muu Eurooppa kielsi turkistarhauksen

Myös maailmalla on herätty turkistarhauksen vastustukseen: Euroopan maista yksi toisensa jälkeen on kieltänyt turkistarhauksen viime vuosien aikana, ja turkistarhauksen kieltämiselle on myös vankka tuki koko Euroopassa.

Whitelle asenneilmapiirin muutos ja turkistarhauskieltojen leviäminen ovat isoja ilonaiheita. White on ollut aiemmin perustamassa kansainvälisen Fur Free Alliancen (FFA) turkistarhaustyöryhmää sekä toiminut työryhmän puheenjohtajana. Tuolloin työryhmä kehitti strategiaa, jonka tuloksia nähdään nyt: Lukuisa määrä EU-maita on kieltänyt tarhauksen.

–  Nyt on aika kieltää tarhaus koko EU:ssa. Isoimpien turkistuotteiden tuottajamaiden, kuten Suomen, on aika seurata perässä, White sanoo.

Hän huomauttaa, että suomalaista turkisalaa on ravistellut viime vuosina monta eri kriisiä. Salakuvauskohujen lisäksi tarhoilla levinnyt koronapandemia ja lintuinfluenssa sekä sen aiheuttama pandemiariski ovat jo jouduttaneet alan alasajoa. Myös esimerkiksi Suomen Eläinlääkäriliitto on ottanut kantaa turkistarhauksen kieltämisen puolesta.

– Aika on nyt ajanut tämän elinkeinon ohi ja myös moni tarhaaja sekä poliitikot tietävät sen jo. Eläinten hyvinvoinnin ja pandemiariskin vuoksi muutos pitäisi toteuttaa mahdollisimman nopeasti, White sanoo.

 

i
Kuuleminen Brysselissä voi siivittää turkistarhauksen kieltoa

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSAn maanantaina 22.1.2024 järjestämä turkiseläinasiantuntijakuuleminen voi siivittää koko Euroopan unionin kattavaa turkistarhauksen kieltoa.

Kuulemisessa on odotettavissa myös huomattavaa vastustusta turkisalalta. SEYn toiminnanjohtajan, eläinlääkäri Kati Whiten lisäksi Brysselissä kuullaan puheenvuoro muun muassa Luonnonvarakeskuksen tutkijalta Jaakko Monoselta sekä Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton puheenjohtajalta Markus Sjöholmilta, jotka puhuvat tilaisuudessa turkistuottajien edustajille varatussa puheenvuorossa. Myös Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton eläinlääkäri Johanna Korpela ja toiminnanjohtaja Marja Tiura osallistuvat kuulemiseen.

Skip to content