Uutiset

Valtio maksaa korvauksia lintuinfluenssan takia lopetettavista eläimistä turkistarhoilla – SEY tutkii, onko lain edellyttämä haittaeläinten torjunta jätetty tekemättä

Lintuinfluenssa leviää nyt suomalaisilla turkistarhoilla. Turkiseläimet ovat sairastuneet lintuinfluenssaan, koska joillakin tarhoilla linnut pääsevät kosketuksiin eläinten rehujen kanssa. Epidemiariski oli ennalta tiedossa, ja lainsäädäntö määrää tarhojen haittaeläintorjunnasta. SEY selvittää, ovatko turkistarhat laiminlyöneet haittaeläintorjunnan, ja maksaako valtio korvauksia torjunnan laiminlyöneille tarhaajille.
17.08.2023 Maria Lindqvist
Turkiskettuja suomalaisella turkistarhalla. Kuva: SEYn arkisto.
Lintuinfluenssa leviää nyt suomalaisilla turkistarhoilla. Turkiseläimet ovat sairastuneet lintuinfluenssaan, koska joillakin tarhoilla linnut pääsevät kosketuksiin eläinten rehujen kanssa. Epidemiariski oli ennalta tiedossa, ja lainsäädäntö määrää tarhojen haittaeläintorjunnasta. SEY selvittää, ovatko turkistarhat laiminlyöneet haittaeläintorjunnan, ja maksaako valtio korvauksia torjunnan laiminlyöneille tarhaajille.
17.08.2023 Maria Lindqvist

Viimeisimmän tiedon mukaan lintuinfluenssaa on tavattu jo 24 suomalaisella turkistarhalla. Riski laajaan epidemiaan oli tiedossa ennalta, sillä jo viime vuonna lintuinfluenssa on levinnyt espanjalaisella minkkitarhalla. Lisäksi tämän vuoden keväällä ilmestyi Ruokaviraston raportti, jossa todetaan, että seuraavat pandemiat voivat kehittyä juuri turkistarhoilla.

Heinäkuun lopulla julkisuuteen tuli tieto, että epidemian riski on toteutunut suomalaisilla turkistarhoilla kuluvan kesän aikana. YLE julkaisi 27.7.2023 uutisen, jonka mukaan Ruokavirasto oli määrännyt eläimiä lopetettavaksi kolmella turkistarhalla. Uutislähteistä selviää, että tappomääräyksen kohteeksi on joutunut tähän mennessä vähintään 120 000 turkiseläintä.

 

Taudin leviämistä olisikin ollut mahdollista estää tehokkaasti lintuverkkojen avulla.

Ruokaviraston mukaan lopetettavista eläimistä maksetaan tarhaajille käypä korvaus.

Turkistarhausasetus 3 § säätää haittaeläinten torjunnasta. MTV Uutisten 1.8.2023 haastatteleman hygieenikkoeläinlääkäri Tarja Sirosen mukaan taudin leviämistä olisikin ollut mahdollista estää tehokkaasti lintuverkkojen avulla:

Hyödyllisempää olisi suojata ne tarhat fyysisesti tämmösillä lintuverkoilla. Että, meillä on tarhoja, jotka on keskellä – – – tarha-aluetta, että muilla tarhoilla, kyseisen alueen muilla tarhoilla on tartunta, mutta sitten yhdellä tarhalla ei ole, niin se ero on siinä että tällä yhdellä tarhalla on lintuverkot.”

SEY Suomen eläinsuojelu otti välittömästi hygieenikkoeläinlääkärin haastattelun julkaisun jälkeen yhteyttä Ruokavirastoon. SEY ryhtyi selvittämään, olivatko tarhat, joilla lintuinfluenssa on levinnyt turkiseläimiin, torjuneet haittaeläimiä turkiseläinasetuksen 3 §:n edellyttämällä tavalla.

– Emme pidä millään tavoin kestävänä ratkaisuna sitä, jos tarhaajille, jotka ovat tietoisesti laiminlyöneet haittaeläinten torjunnan, maksetaan veronmaksajien rahoista korvauksia, joiden peruste syntyy tarhaajien omista laiminlyönneistä.  Toimimme eläinten hyvinvoinnin puolesta, ja tässä asiassa myös julkisen vallan vahtikoirana, toteaa SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White.

14.8.2023, eli kaksi viikkoa SEYn yhteydenoton jälkeen, YLE julkaisi artikkelin, jonka mukaan Ruokavirasto aikoo tehdä tarkastuksen kaikille Suomen noin 400:lle turkistarhalle lintuinfluenssariskin vuoksi. Lintuinfluenssaa oli tuolloin tavattu jo 24 turkistarhalla. Tilojen tarkastusten yhteydessä on tarkoitus valvoa myös tarhojen haittaeläintorjuntaa. Ruokavirasto on ohjeistanut turkistiloja erityisesti siitä, miten lintujen pääsy tarhoille voidaan estää.

– On niin kansanterveyden kuin eläinten hyvinvoinninkin vuoksi tärkeää, että Ruokavirasto ryhtyi selvittämään asiaa. Tulemme seuraamaan tilannetta ja reagoimaan tarpeen mukaan, toteaa Kati White ja jatkaa:

– Turkistarhaus on eläinten hyvinvoinnin kannalta kestämätön eläinkeino ja nyt myös riski uusien pandemioiden synnylle. Turkistarhaus ei ole säilyttämisen arvoinen elinkeino, ja Suomen tulee lopettaa turkistarhaus hallitusti mahdollisimman pian.

 

Juttua on päivitetty 17.8. klo 7.39. Tappomääräyksen saaneiden eläinten määrä päivitetty.

Skip to content