Uutiset

Enemmistö EU-maista kannattaa turkistarhauskieltoa

29.06.2023 Annukka Seppävuori 1 min
Kuva: Otwarte Klatki/Flickr
29.06.2023 Annukka Seppävuori 1 min

EU:n maatalous- ja kalastusministeriö esitti maanantaina jo toistamiseen turkistarhauskieltoa unioniin, kun 17 jäsenmaata asettui kannattamaan turkistarhauskieltoa koko EU:hun. Vain kuusi jäsenmaata oli äänestyksessä kieltoa vastaan, loput eivät ole vielä muodostaneet kantaansa. EU:ssa on yhteensä 27 jäsenmaata, joten tarhauskiellon edistäjillä on selvä määräenemmistö.

Ehdotuksen tehneet maat perustelivat vaatimustaan eläinten hyvinvoinnilla ja terveyshuolilla ihmisten kannalta. Esimerkiksi vuonna 2020 Tanskassa levisi koronavirustartuntoja turkistarhojen minkeistä ihmisin.

Fur Free Europe -kansalaisaloitteen turkistarhauksen kieltämiseksi allekirjoitti yhteensä noin 1,5 miljoonaa EU-kansalaista. Suomesta allekirjoituksia tuli noin 82 000 kappaletta. Aloite etenee komission käsittelyyn.

19 EU-maata on jo kieltänyt turkistarhauksen joko osittain tai kokonaan kansallisessa lainsäädännössään.

Eurooppalaisten eläinsuojelujärjestöjen kattojärjestö Eurogroup for Animalsin mukaan tilanne voi vääristää markkinoita, kun tarhaus siirtyy niihin maihin, joissa se vielä sallitaan. Koko EU:n yhteisellä lainsäädännöllä estettäisiin tämänkaltainen toiminta sekä turkistuotteiden tuonti EU:hun maista, joissa turkiseläimet voivat yhtä huonosti kuin täällä nyt.

Suomi haraa edelleen kehitystä vastaan, vaikka eläinten hyvinvointitutkimuksen perusteella turkiseläimiä ei voi pitää nykymuotoisessa turkistarhauksessa niin, että eläimet voisivat hyvin.

– Näyttää selvältä, että Suomi ei tule kieltämään turkistarhausta. Sen takia edistämme nyt asiaa erityisesti EU-tasolla. EU uudistaa parhaillaan eläinsuojelulainsäädäntöään, joten on aivan mahdollista, että epäeettisenä pidetty turkistarhaus tulee sitä kautta päätökseensä Suomessakin, sanoo SEYn viestintäpäällikkö Maria Lindqvist.

No Animal Left Behind -kampanjalla eurooppalaiset eläinsuojelujärjestöt pyrkivät vaikuttamaan siihen, että EU:n eläinsuojelulainsäädännöstä tulisi eläimille mahdollisimman hyvä. Myös SEY osallistuu kampanjaan. Esimerkiksi Suomessa puolitiehen jäänyt tuotantoeläinten häkkikasvatuskielto on EU:ssa myötätuulessa.

Skip to content