Arvostelut

Kirja-arvostelu: Älä vihaa minua

06.08.2020 Siina-Riikka Saine 1 min
06.08.2020 Siina-Riikka Saine 1 min

Reetta Niemelä & Sanna Pelliccioni: Älä vihaa minua
Karisto 2020

Reetta Niemelän (tekstit) ja Sanna Pelliccionin (kuvat) Älä vihaa minua: kirjeitä ihmisille (Karisto 2020) on sympaattisin piirroksin kuvitettu pieni kirja eliöistä, joita jotkut ihmiset vihaavat, pelkäävät tai inhoavat.

Kirjassa eri eliöt kertovat itsestään kirjemuotoon kirjoitetuissa lyhyissä teksteissä. Ääneen pääsevät mm. supikoira, puutiainen, ampiainen, kyy ja merimetso. Toteutus on toimiva, vaikka toisista lajeista jäikin kaipaamaan vähän pidempiä esittelyjä kuin muutamaa riviä. Kirjeissä kerrotaan esimerkiksi lajien kiehtovista ominaisuuksista tai pyritään oikomaan väärinkäsityksiä, jotka ovat ihmisten voimakkaiden kielteisten tunteiden taustalla. Lajitietojen ohessa lukijalle kerrotaan, mitä ovat tulokas- ja vieraslajit ja mitä tarkoitetaan elonkirjolla, ja pohditaan, miksi tunnemme erilaisia kielteisiä tunteita.

Älä vihaa minua on hieman epätasainen, mutta kokonaisuutena rohkea ja ilahduttava kirja. Lähteiden puuttuminen kiinnitti huomion, mutta se taitaa olla tyypillistä lapsille suunnatuissa kirjoissa. Joissakin kohdissa kirjaa mutkia on ehkä hieman oiottu suoriksi ja termien käyttöön olisi kaivannut tarkkuutta (esim. lintukin on eläin, eli kyseessä eivät ole ”eläimet ja linnut”). Kaiken kaikkiaan kirja on kuitenkin tärkeä, sillä se muistuttaa oivaltavalla tavalla, että kaikilla lajeilla on paikkansa luonnossa, vaikka jotkut ihmiset niitä haitallisina pitäisivätkin.

Skip to content