Artikkelit

Kymmeniä vapaaehtoisia ja kissakuiskausta – Eläinsuojeluyhdistyksen pyörittämiseen tarvitaan toisiaan tsemppaava porukka

Etelä­-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistys hoitaa satoja eläimiä vuodessa. Iso talkooporukka pyörittää toimintaa hyvässä hengessä toisiaan tukien ja kannustaen.
10.07.2024 Annukka Seppävuori 6 min
EKEYn puheenjohtaja Satu Väisäsen tehtävänä on loukuttaa kissoja ja viedä niitä eläin- lääkäriin. Kuva: Elis Hannikainen
Etelä­-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistys hoitaa satoja eläimiä vuodessa. Iso talkooporukka pyörittää toimintaa hyvässä hengessä toisiaan tukien ja kannustaen.
10.07.2024 Annukka Seppävuori 6 min

Etelä-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistyksen (EKEY) kissatalon seinällä komeilee puinen kyltti, johon on kaiverrettu yhdistyksen motto, ”Yhteistyössä on voimaa”. EKEY:ssä tämä motto näkyy myös käytännössä. 

Jaloissa alkaa pian vilistä pieniä raitapaitoja ja muita kaunokaisia. Oleskelutila toimii kotina muutamalle talon asukkaalle: se on hyvä paikka myös ihmiseen totuttamiseen. 

Hyvin on totuttu. Yksi kissoista hyppää kotoisasti pöydälle marjapiirakan päälle. Onneksi tilanteeseen on varauduttu, ja piiraan suojaksi laitettu leivinpaperi pelastaa eväät. 

Yhdistyksen hoidossa oli vierailuhetkellä tammikuussa 46 kissaa, joista 21 asusti kissatalolla ja loput sijaiskodeissa. Se on vähän, kuten talvella voi odottaa.  

Yhdistyksen kautta kulki edellisvuonna yhteensä noin 250 kissaa ja muuta koditonta eläintä. Päälle tulevat yhdistyksen hoidossa olleet kunnalliset löytöeläimet. EKEY on toiminut alueen virallisena löytöeläinten talteenottopaikkana vuoden 2023 alusta lähtien, ja esimerkiksi harvinaisia koiravieraita varten on omat häkkinsä. Koirat kuitenkin haetaan yleensä takaisin omaan kotiinsa, toisin kuin kissat.

kissa kurkistaa oviaukosta

EKEY on toiminut alueen virallisena löytöeläinten talteenottopaikkana vuodesta 2023. Kuva: Elis Hannikainen

Toimivien tilojen ansiosta kierto on nopea

Kissojen kierto on sujuvaa toimivien tilojen ansiosta. Koditon kissa päätyy ensimmäisenä karanteeniosastolle, jossa se viettää noin kaksi viikkoa. Sieltä se siirtyy toiseen huoneeseen, jossa on useita asuinhäkkejä. Huoneen asukkaat saavat jaloitella koko tilassa vuorotellen. 

Kissatalolta kodinetsijä siirtyy sijaiskotiin sosiaalistumaan ja opettelemaan elämää ihmisen kanssa. Yleensä sijaiskoti on tähän paras paikka, mutta poikkeuksiakin on. 

– Tämä oleskelutilassa oleva pentue palautui talolle sijaiskodista. Siellä ei ollutkaan tarpeeksi aikaa pennuille, eivätkä ne sosiaalistuneet. Haimme ne takaisin, ja sijoitimme ne oleskelutilaan, ja ne alkoivatkin nopeasti tottua ihmiseen, EKEYn puheenjohtaja Satu Väisänen kertoo. 

Kissatalolta kodinetsijä siirtyy sijaiskotiin sosiaalistumaan ja opettelemaan elämää ihmisen kanssa.

Monessa eläinsuojeluyhdistyksessä on kissakuiskaustoimintaa, mutta EKEYssä sitä tehdään systemaattisesti oman kissakuiskausryhmän voimin. Kissakuiskaajat viettävät aikaa samassa tilassa kissojen kanssa auttaen niitä tottumaan ihmisen läsnäoloon. Reippaammat voivat vaikkapa pelata kissoille suunniteltuja pelejä lahjoituksena saaduilla tableteilla. 

Myös Satu Väisänen haluaisi toimia kissakuiskaajana, mutta valitettavasti se ei ole mahdollista. Jonkun täytyy olla myös porukan pahis. 

– Minun tehtäväni on loukuttaa kissoja ja viedä niitä eläinlääkäriin. Sen takia kissat yleensä välttelevät minua. Kissa muistaa kataluudet, Väisänen nauraa.

Surusta onneen

Satu Väisäselle on kertynyt vuosien varrella iso joukko ”niitä erityisiä”. Hiljattain oman kodin saanut iso punainen kolli on yksi niistä. 

Elettiin syyskuun alkua, kun yhdistykselle tuli yhteydenotto kissasta, joka käy aina iltahämärällä syömässä siilien ruokintapaikalla erään kerrostalon takapihalla. Kissalla oli ilmoittajan mukaan häntä poikki, ja laihakin se oli. Muutamassa tunnissa loukun virittämisestä kissa asteli sinne ruoan perässä.  

Eläintalolle päästyään kissa sai nimekseen Suru: niin surumielinen sen katse oli. Seuraavana päivänä kissa vietiin eläinlääkäriin, ja Väisänen oli lähes varma, että edessä on eutanasia. 

Häntä röntgenkuvattiin. Vamma oli jo jokusen viikon vanha, ja häntä oli poikki onnekkaasti nikamien välistä niin, ettei se vaatinut sen kummempia toimenpiteitä. Hoidoksi annettiin antibiootteja ja pihkavoidetta. 

Kissa toipui, söi hyvin ja virkosi. Nimi vaihtui Surusta Onniksi. Onni pääsi kissatalolta sijaiskotiin, missä kävikin klassinen ”foster failure”. Se on humoristinen nimitys tilanteelle, jossa kissa jääkin sijaiskodin omaksi. 

– Onnin tarina on osoitus siitä, että toivottomalta näyttävä tilanne voi päättyä onnellisesti, sanoo Väisänen. 

valkoinen kissa makaa patjalla selällään

EKEY liittyi SEYn jäsenyhdistykseksi toukokuussa 2023. Jäsenyys mahdollistaa verkostoitumisen ja yhteistyön muiden yhdistysten kanssa. Kuva: Elis Hannikainen

Varainhankinta mahdollistaa toiminnan

Kissatalon pyörittämisestä tulee juoksevia kuluja paitsi vuokrasta, erityisesti kissojen hoitamisesta. Tätä nykyä yhdistyksessä toimii varainhankintaryhmä, joka suunnittelee ja toteuttaa varainhankintaa yhdessä.  

Noin puolet yhdistyksen tuloista tulee varainhankinnasta, ja loput löytöeläintoiminnan tuotoista, jäsenmaksuista ja lahjoituksista. 

Yhdistyksen varainhankinta pohjautuu pitkälti vapaaehtoisvoimin lahjoitusmateriaaleista valmistettujen käsitöiden myyntiin toreilla ja muissa tapahtumissa. 

– Suosimme erityisesti luonnonmateriaaleja ja uusiokäyttöä, mikä tekee myyntituotteista ekologisia. Ekologisuus on meillä poikkeuksellisen isossa roolissa, kun yleensä kannatustuotteet ostetaan uusina, kertoo varainhankintatiimiin kuuluva Mia Kolehmainen. 

– Kannatustuotteemme ovat myös enimmäkseen uniikkeja, sillä ne tehdään pitkälti käsityönä lahjoitetuista kankaista, langoista ynnä muista. Linnunpöntöt on tehty kuormalavoista, vanhoista kaakeleista on tehty maalauksia ja niin edelleen. 

"SEYn tunnettavuus eläinsuojelujärjestöjen kattojärjestönä Suomessa tukee myös meidän luotettavuuttamme yhdistyksenä."

Toukokuussa 2023 EKEY liittyi SEYn jäsenyhdistykseksi. Päätös jäsenyyden hakemisesta syntyi lopulta helposti, ja hakeminen oli helppoa. Ainoa huono puoli oli se, että täysjäsenyyttä joutui odottamaan tovin. 

– SEYllä on samat arvot kuin meillä, ja SEYn tunnettavuus eläinsuojelujärjestöjen kattojärjestönä Suomessa tukee myös meidän luotettavuuttamme yhdistyksenä. SEY ajaa kaikkien eläinten asioita myös lainsäädännöllisesti, ja haluamme yhdistyksenä tukea SEYn toimintaa ja päämääriä, kertoo EKEYllä varainhankkijana toimiva Sari Turkia. 

SEY tarjoaa jäsenyhdistyksilleen muun muassa koulutusta, erilaisia valmismateriaaleja ja oppaita, tukea alueelliseen yhteistyöhön, verkkosivut, jäsenrekisterin ja rahallisia avustuksia. 

Kenties tärkeintä EKEYlle on kuitenkin jäsenyyden tuoma mahdollisuus verkostoitua ja tehdä yhteistyötä muiden eläinsuojeluyhdistysten kanssa 

– Halusimme verkostoitua muiden yhdistysten kanssa, koska koemme yhteistyön erittäin tärkeäksi. Olemme saaneet apua muilta yhdistyksiltä, ja olemme puolestaan pystyneet auttamaan heitä, Turkia sanoo. 

Vierailun ohjelman päätyttyä talolle kerääntyneet vapaaehtoiset aloittavat kissojen iltahoitovuoron. He alkavat määrätietoisesti astellen vaihtaa ruoka- ja juomakuppeja, siivota hiekkalaatikoita, pestä tarvikkeita ja suorittaa muita tarvittavia askareita. Yhteistyössä on voimaa. 

i
Etelä-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistys

Perustettu: 2019 

Jäseniä: noin 200 

Vapaaehtoisia: noin 50 

Toiminta-alue: Kotka ja lähialueet. 

Skip to content