Uutiset

Hallitusohjelmassa on eläimille muutamia hyviä mahdollisuuksia – ja turkiseläimille sekä villieläimille kylmää kyytiä

Hallitusneuvottelut on viimein saatu päätökseen. Erityisesti villieläinlajit, kuten turkiseläimet, ovat tällä hallituskaudella häviäjiä.
20.06.2023 Pi Mäkilä 4 min
Kuva: SEYn arkisto
Hallitusneuvottelut on viimein saatu päätökseen. Erityisesti villieläinlajit, kuten turkiseläimet, ovat tällä hallituskaudella häviäjiä.
20.06.2023 Pi Mäkilä 4 min

Hallitusneuvottelut on viimein saatu päätökseen ja hallitusohjelma julkistettu. Eläinten kannalta ohjelma ei ole kummoista luettavaa: erityisesti villieläinlajit, mukaan lukien turkiseläiminä käytettävät eläimet, ovat tämän hallituksen häviäjiä.

– Turkiseläinten hyvinvoinnista ei hallitusohjelmassa puhuta sanallakaan, sen sijaan alan ”erityishaasteita” ymmärretään samalla kun muualla Euroopassa turkistarhausta ollaan lopettamassa epäeettisenä. Myös muut villieläimet jäävät altavastaajiksi: Esimerkiksi joidenkin eläinten suojelun statusta halutaan heikentää ja metsästystä lisätä, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White.

White huomauttaa, että hallitusohjelmassa puhutaan lisäksi vieraslajien torjumisen tehostamisesta.

– Toivon, ettei tämä tule lisäämään vieraslajien epäasiallista kohtelua, hän sanoo.

Positiivisia mahdollisuuksia

Vaikka hallitusohjelma saa Whitelta kritiikkiä, mukaan on saatu muutamia hyviäkin kirjauksia.

– Niiden käytännön merkitys nähdään ajan kanssa. Meidän tehtävänämme on tehdä nyt mahdollisimman paljon töitä sen eteen, että hallitusohjelman kirjaukset toteutetaan eläinmyönteisesti, White sanoo.

SEY on kampanjoinut kevään ja kesän aikana voimakkaasti sen puolesta, että uusi hallitus pitää eläinten puolta Suomen lisäksi myös EU:ssa. EU uudistaa hallituksen toimintakauden aikana eläinsuojelulainsäädäntöään, joten uuden hallituksen toimintatavoilla on aidosti väliä.

– Hallitusohjelmaan on kirjattu, että Suomi vaikuttaa EU:ssa siten, että eläintuotannossa noudatettavat toimintatavat tukevat eläinten hyvinvointia myös muissa jäsenmaissa. Tämä on iso erävoitto, vaikka kirjaus onkin paljon epämääräisempi, mitä toivoimme, White sanoo.

White näkee hallitusohjelmassa myös muita varovaisen positiivisia merkkejä.

– Hallitusohjelman mukaan esimerkiksi valkuaiskasvien viljelyä lisätään. Tämä oli yksi hallitusohjelman tavoitteistamme. Pitkällä aikavälillä se voi vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä ja kysyntää. Lisäksi tuotepakkausten alkuperä- sekä tuotanto­tapamerkintöjä parannetaan. Tälläkin on positiivisia vaikutuksia eläinten kannalta. On tärkeää, että kuluttajat saavat mahdollisimman paljon tietoa eläinperäisten tuotteiden alkuperästä ja tuotantotavoista, White sanoo.

Paremmin saatavia eläinlääkäripalveluita ja parempaa valvontaa eläintenpitokielloille?

White pitää hyvänä myös sitä, että hallitusohjelman mukaan eläinlääkäripalveluiden saatavuus, kohtuulliset asiakasmaksut ja päivystys turvataan koko maassa.

– Jää toki nähtäväksi, miten tämä toteutuu käytännössä. Mutta on selvää, että jos maksut ovat korkeita ja eläinlääkäriin on vaikea päästä, eläin jää helpommin hoitamatta. Uskon, että toteutuessaan tämä kirjaus edistää sitä, että eläimiä hoidetaan paremmin, White jatkaa.

Halllitusohjelman mukaan hallitus selvittää eläinsuojelurikosten rangaistuksia ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin – sekä arvioi mahdollisuudet pidentää eläintenpitokieltoja ja tehostaa valvontaa.

– Toivomme, että tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että eläintenpitokieltojen toteutumista voitaisiin valvoa jatkossa aiempaa paremmin. Tämä edellyttäisi kuitenkin myös eläinsuojelurikkomusten maksimirangaistuksen muuttamista, White sanoo.

Uuden hallituksen toimintakaudella aletaan työstää uuden eläinten hyvinvointilain asetuksia. Whiten mukaan hallitusohjelmasta ei voida vielä päätellä, millaisiksi asetukset lopulta muodostuvat.

– Seuraavaksi tulemme tekemään SEYssä paljon töitä sen eteen, että Suomi lähtee aktiivisesti esittämään muihin EU-maihin parempia käytänteitä. Hallitus päättää Suomen kannoista siihen, miten eläimiä saa jatkossa pitää EU:ssa, hän tiivistää.

 

Juttua on korjattu 21.6.2023. Aiemmin jutussa sanottiin, että muun muassa metsästysmuistojen maahantuonnissa noudatettaisiin jatkossa taas kansainvälisiä sopimuksia, vaikka maahantuontia juuri tiukennettiin.

Skip to content