Uutiset

Luontoon jätetyt roskat vahingoittavat vuosittain lukuisia eläimiä

Roskaaminen aiheuttaa eläimille turhan loukkaantumis- ja sairastumisriskin. SEY on mukana YLEn luotsaamissa siivoustalkoissa, joiden tavoitteena on poistaa kevään aikaan luonnosta miljoonan roskapussillisen verran roskia.
13.04.2023 Pi Mäkilä 2 min
Avonaiset jäteastiat ja huonosti pakatut roskat aiheuttavat loukkaantumisriskin muun muassa linnuille. Kuva: Klaus Fürst/Pixabay
Roskaaminen aiheuttaa eläimille turhan loukkaantumis- ja sairastumisriskin. SEY on mukana YLEn luotsaamissa siivoustalkoissa, joiden tavoitteena on poistaa kevään aikaan luonnosta miljoonan roskapussillisen verran roskia.
13.04.2023 Pi Mäkilä 2 min

Mitä pidemmälle kevät etenee, sitä enemmän maasta paljastuu roskia. Ihmisten luontoon jättämät roskat aiheuttavat vuosittain haittaa lukuisille luonnoneläimille, lemmikkieläimille ja tuotantoeläimille.

– Roskaaminen aiheuttaa eläimille täysin turhan loukkaantumis- ja sairastumisriskin. Tältä vältyttäisiin, jos roskia ei päätyisi ympäristöön. Luonnoneläimet voivat esimerkiksi saada roskista suolitukoksia tai kietoutua niihin. Joskus kuolema voi olla hyvinkin hidas ja tuskallinen, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White.

White huomauttaa, että luonnoneläinten lisäksi roskaaminen aiheuttaa turhan loukkaantumisriskin myös luonnossa liikkuville seura- ja harrastuseläimille, kuten koirille ja kissoille. Myös tuotantoeläimet voivat vahingoittua roskaamisen takia. Riski on suuri esimerkiksi silloin, jos heinäpellolle päätynyt alumiinitölkki päätyy vahingossa nautojen rehun sekaan.

– Maailmanlaajuisesti katsottuna mereen päätyvät roskat aiheuttavat meressä eläville eläimille valtavasti haittaa, White lisää.

Pidä huolta, etteivät eläimet pääse jätteisiin käsiksi

SEY on mukana YLEn luotsaamissa siivoustalkoissa, joiden tavoitteena on kerätä miljoona pussillista roskia kevään aikana. Kaksi kuukautta kestävissä, Miljoona roskapussia -nimeä kantavissa siivoustalkoissa on mukana 135 kuntaa tai kaupunkia ja iso joukko järjestöjä ja yhteisöjä.

Kampanjaan voi osallistua jokainen huolimatta siitä, onko oma asuinpaikkakunta kampanjan kumppanina. Kerätyt roskapussit merkitään reaaliaikaisesti päivittyvään laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit on kerätty.

– Jokaisen kannattaisi huolehtia siitä, ettei luontoon päädy vahingossakaan roskia. Myös oma jätehuolto täytyy pitää ajan tasalla. On tärkeää, etteivät esimerkiksi varikset tai muut eläimet pääse käsiksi avonaisiin roskapusseihin. Ja jos maasta löytyy roskia, jokainen voi näyttää esimerkkiä ja kerätä ne talteen, Kati White sanoo.

i
Seuraa kerättyjen roskapussien määrää

Ylen verkkolaskuri seuraa kerättyjen roskapussien määrää reaaliaikaisesti.

Merkitse keräämäsi roskapussit laskuriin täällä.

Skip to content