Arvostelut

Elokuva-arvostelu: Jurassic World: Dominion

Jurassic World: Dominion (suom. täydellinen hallinta) laittaa pohtimaan, voivatko eri lajit elää rinnakkain sopusointuista elämää.
01.07.2022 Verna Kirjavala 1 min
Kuva: Universal Pictures
Jurassic World: Dominion (suom. täydellinen hallinta) laittaa pohtimaan, voivatko eri lajit elää rinnakkain sopusointuista elämää.
01.07.2022 Verna Kirjavala 1 min

Ohjaus Colin Trevorrow, käsikirjoitus Emily Carmichael & Colin Trevorrow.

146min, K12. 2022.

Taskulamppujen valokeilat heiluvat pimeässä yössä. Kaksi mustiin pukeutunutta aktivistia salakuvaa tilan eläimiä. Karsinat ovat liian pieniä, eläimet eivät pääse liikkumaan. Yksi poikasista on kuolemaisillaan. Tämä voisi olla kohtaus eläinoikeusaktivisteista kertovasta dokumentista.

Sikojen sijaan kyse on kuitenkin dinosauruksista. Jurassic World: Dominion on kuudes osa Jurassic Park -elokuvasarjaa, jossa dinosaurukset on herätetty henkiin sukupuutosta kloonausteknologian avulla. Dominion alkaa tilanteesta, jossa dinosaurukset ovat paenneet suljetulta alueelta osaksi maapallon eläimistöä. Samalla ne kokevat saman kuin muutkin maapallon eläimet, eli tulevat ihmisen hyväksikäyttämiksi viihteessä, salametsästyksessä, eläinkokeissa ja ruuantuotannossa.

Jurassic Park -elokuvissa on aina pohdittu ihmisen suhdetta eläimiin ja kritisoitu ihmisten pyrkimystä hallita luontoa. Dominion (suom. täydellinen hallinta) vie kysymyksen astetta pidemmälle: ovatko ihmiset ja dinosaurukset tuomittuja taistelemaan maailman herruudesta, vai voivatko eri lajit elää rinnakkain sopusointuista elämää?

Valitettavasti elokuva käsittelee eri dinosauruslajeja hyvin stereotyyppisistä lähtökohdista. Kasvinsyöjät esitetään söpöinä ja kiehtovina olentoina, kun taas lihansyöjät ovat kauhun ja toimintakohtauksien materiaalia. Ainoa poikkeus on elokuvasarjassa jo aiemmin esiintynyt Velociraptor Blue ja tämän poikanen Beta, jota päähenkilöt Owen Grady (Chris Pratt) ja Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) lähtevät pelastamaan.

Elokuvan hyönteiskuvaus on tuttua toimintaelokuvien kauhukuvastoa. Juonellisesti tärkeässä roolissa olevat jättiläisheinäsirkat kuvataan inhon ja pelon tunteiden kautta. Ihmiset vastaavat myös hyvin väkivaltaisesti ihmisiä kohti tulevien heinäsirkkojen ”hyökkäyksiin”, vaikka sirkat eivät näyttäisi aiheuttavan ihmisille vaaraa esimerkiksi puremalla.

Jurassic World: Dominion ei pyri haastamaan kulttuurimme tiettyjä eläinlajeja suosivia käsityksiä, vaan liskomaisia ja hyönteismäisiä piirteitä omaavat yksilöt kuvataan pahoina ja enemmän nisäkkäitä muistuttavat olennot hyvinä.

Elokuvasarjalle ei näillä näkymin ole tulossa jatkoa. Jos dinosaurukset päätetään jälleen herättää henkiin, toivottavasti eläinten oikeuksia koskevat kysymykset pääsevät tulevaisuudessa pintaa syvemmälle.

Skip to content