Näkökulma

Pandemian satoa korjataan nyt – Koronapandemian yllättävät seuraukset liittyvät lemmikkibuumiin

Merkittävimmät koronapandemian yllättävät seuraukset liittynevät lemmikkien ennätysmäisen innokkaaseen hankintaan, kirjoittaa SEYn viestintäpäällikkö Maria Lindqvist.
09.06.2022 Maria Lindqvist 2 min
Kuva: Rebecca Scholz/Pixabay
Merkittävimmät koronapandemian yllättävät seuraukset liittynevät lemmikkien ennätysmäisen innokkaaseen hankintaan, kirjoittaa SEYn viestintäpäällikkö Maria Lindqvist.
09.06.2022 Maria Lindqvist 2 min

Koronapandemia ja sen vaikutukset hylättyjen eläinten määrään ja eläinsuojeluun ylipäänsä ovat kiinnostaneet ihmisiä ja myös lukemattomia medioita viimeisen kahden vuoden aikana. Olemme SEYssä seuranneet koronan vaikutuksia eläimiin niin tarkasti kuin se vain on mahdollista ja pyrkineet ennakoimaan tulevaa.

Aivan aluksi välittömänä huolena oli sairastuneiden ihmisten määrä ja sitä kautta huoli eläinten jäämisestä hoidotta. Tämä uhkakuva ei onneksi toteutunut, vaan eläinten päivittäisessä hoidossa apua tarvitsevien määrä jäi yksittäistapausten tasolle. Seuraavana huolena oli yhteiskunnan sulkeutumisen seurauksena vapaaehtoisten eläinsuojelijoiden määrän romahtaminen ja tapahtumien peruuntuminen. Tämä huolenaihe osoittautuikin aiheelliseksi. Paikalliset, pienet eläinsuojeluyhdistykset ovat olleet – ja ovat yhä – vaikeuksissa vapaaehtoisten puutteessa ja tulovirtojen ehdyttyä.

Odottamattomampia seurauksia olivat eläinsuojeluilmoitusten merkittävä lisääntyminen ja ennennäkemätön lemmikkibuumi. Kun eläinten määrä kasvaa, väistämättä myös eläinten laiminlyöntien määrä kasvaa. Oma vaikutuksensa oli varmasti myös sillä, että etätöiden myötä ihmisillä oli aikaa tarkkailla naapurustonsa eläintenpitoa. Lähiluonnossa liikkuminen lisääntyi, minkä seurauksena luonnoneläinten hätä huomattiin helpommin.

 

Kun eläinten määrä kasvaa, väistämättä myös eläinten laiminlyöntien määrä kasvaa.

Merkittävimmät koronapandemian seuraukset liittynevät kuitenkin lemmikkien ennätysmäisen innokkaaseen hankintaan. Sekä eläinsuojeluyhdistykset, kasvattajajärjestöt että eläinkaupat ovat raportoineet varsin suuria kysyntälukuja. Kaikki eläimiä hankkivat eivät tee päätöstä harkitusti ja eläimen etua ajatellen. On tilastollinen tosiasia, että eläinten hylkäämisten ja laiminlyöntien määrä tulee lemmikkibuumin seurauksena kasvamaan. Laskun tästä maksavat viime kädessä eläimet.

Eläinsuojeluyhdistykset toimivat lähes yksinomaan yksityisten ihmisten avun varassa. Sitoutuneita vapaaehtoisia ja lahjoituksia tarvitaan nyt ja jatkossa kipeästi. Lisäksi tarvitaan yhä enemmän julkista puhetta eläimistä, heidän merkityksestään meille ihmisille, mutta myös heidän arvostaan ja oikeuksistaan itsenään. Sitä työtä jatkamme SEYssä periksi antamatta, eläinten ystävien tuen avulla.

i

Maria Lindqvist on SEYn viestintäpäällikkö.

 

Skip to content