Artikkelit

Korona-ajan lemmikkibuumi iski kaneihin

Kun kissoja tulee eläinsuojeluyhdistykseen kymmenittäin parin viikon sisällä, se ei ole uutinen kenellekään, joka on lukenut kissakriisistä. Mutta miksi yhdistykset täyttyvät nyt kaneista?
14.06.2022 Riikka Ala-Hulkko 4 min
Kani tarvitsee lähes aina lajitoverin, mutta ennalta tuntemattomien kanien tutustuttaminen on haastavaa, ja siinä täytyy edetä hitaasti. Kuvat: Meeri Sipilä
Kun kissoja tulee eläinsuojeluyhdistykseen kymmenittäin parin viikon sisällä, se ei ole uutinen kenellekään, joka on lukenut kissakriisistä. Mutta miksi yhdistykset täyttyvät nyt kaneista?
14.06.2022 Riikka Ala-Hulkko 4 min

Viime aikoina monessa eläinsuojeluyhdistyksessä on nähty, että kaneja olisi tulossa enemmän kuin sijaiskoteja löytyy.

– Syksyllä ihmiset alkoivat kysellä enenevässä määrin, ottaisimmeko heidän kaninsa kotia etsimään. Syynä oli usein ajanpuute, muistelee Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys PESU ry:n muut lemmikit -koordinaattori Jonna Majava.

Kaneja on ollut enimmillään jonossa jopa kymmenen, eri talouksista.

– Sinänsä on ollut kerrankin mukavaa, ettei allergiaan ole vedottu, vaan rehellisesti on kerrottu syy, Majava jatkaa.

Ilmiö tunnistetaan myös muissa SEYn alaisissa yhdistyksissä. Yksi niistä on Kaakkois-Suomen eläinsuojeluyhdistys KASEY.

– Vuositasolla meille tulee yleensä viidestä kymmeneen kania etsimään uutta kotia. Emme olleet varautuneet siihen, että kaneja alkaa tulla samaan tahtiin kuin populaatiokissoja, sanoo KASEYn puheenjohtaja Laura Hölkki.

Paikallinen Eläinsuojelukeskus Miu majoitti muutamia kuukausia sitten kahden viikon aikana lähes 20 uutta kania.

Tilanne yllätti eläinsuojelu­yhdistykset

Koska kaneja ei ole aiemmin annettu pois tässä määrin, tilanne on yllättänyt monet yhdistystoimijat. Sijaiskoteja on ollut vaikea löytää tilanteen tullen, mutta nyt koteja on perehdytetty niin, että tarpeeseen voidaan vastata paremmin tulevaisuudessa.

– Koirista oli enemmän puhetta, kun pohdittiin, miten korona-aika realisoituu eläinsuojelupuolella. Runsas kysyntä varmasti toimi myös siinä, että koirankasvattajat pystyivät valikoimaan pentujen omistajiksi kyselijöistä parhaimmat. Kania etsivä ei välttämättä ota selvää rekisteröityneistä kasvattajista. Siksi kanin voi löytää itselleen helposti – ilman, että kukaan varmistaa, mitkä tulevan omistajan pohjatiedot ovat, Majava summaa.

Majavan mukaan osa kaneista tulee eläinsuojeluyhdistyksille todella surullisessa kunnossa.

– Ei ymmärretä, mitä kanin perusterveydenhuolto on. Kun eräs kani otettiin vastaan yhdistykselle, pystyi suuta vilkaisemalla kertomaan, ettei sinne kukaan ollut katsonut koskaan. Hampaat olivat kasvaneet lähes kitalakeen saakka. Valitettavasti siinä tilanteessa ei ollut enää mitään tehtävissä, ja kani jouduttiin lopettamaan, hän lisää.

Kanit löytävät uuden kodin nopeasti

Sekä Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys että Kaakkois-Suomen eläinsuojeluyhdistys luovuttavat kanit vain kaniosaavaan kotiin vapaasti eläväksi perheenjäseneksi. Mikäli kokemusta kaneista ei ole, se ei ole este, kunhan tiedostaa, ettei kyseessä ole helppo häkkieläjä, vaan oman tahdon omaava elävä eläin.

– Teoriatasolla ymmärretään, että kani on tietynlainen lemmikki, mutta siihen tietenkin täytyy sitoutua yhtä lailla kuin kissaan tai koiraan, Majava sanoo.

PESUlta ja KASEYltä lähtevät kanit leikataan ja rokotetaan ennen uuteen kotiin luovutusta, mikäli niiden terveydentila sen sallii ja rokotteita on saatavilla.

Useimmilla on jo tiedossa, että kani ei syö siemensekoitusta. Silti varsinkin eläinlääkärikustannukset voivat tulla yllätyksenä.

– Kani tarvitsee lajitoverin seuraa, ja tutustuttaminen voi olla haastavaa. Siksi varsinkin turvallinen tutustuttaminen on teema, josta jutellaan, kun kania kysellään yhdistyksestä, Majava sanoo.

Myös KASEYn Laura Hölkki on ollut yllättynyt runsaista yhteydenotoista kotia etsiviä kaneja koskien.

– Kaneille tuntuu onneksi löytyvän hyvin koteja. Ihmiset tulevat pitkänkin ajomatkan takaa etsimään kaveria omalle kanilleen. Varsinkin naaraskaneja kysellään paljon, Hölkki kertoo.

Monessa kodissa kanit elävät perheenjäseninä. PESUlta ja KASEYltä lähtevät kanit leikataan ja rokotetaan ennen uuteen kotiin luovutusta, mikäli niiden terveydentila sen sallii ja rokotteita on saatavilla.

– Olemme huomanneet, että kanin hankkijat ovat selkeästi valveutuneita. Yritämme tietenkin realistisesti kertoa, että kanit ovat sotkuisia ja meluisia. Ne eivät ole kaikista näkymättömimpiä asukkeja asunnossa, Hölkki lisää.

Kani hankitaan edelleen usein lapsen lemmiksi

Kanien kasvattajat ja niitä myyvät tahot ovat jo pitkään pyrkineet muuttamaan harhaluuloa kanista helppona lapsen ensilemmikkinä. Kani tarvitsee paljon tilaa liikkua, laadukasta ruokaa ja aktiviteettejä voidakseen hyvin. Kani voi olla haastava ensilemmikki, jos sen luontaisesta käytöksestä ei ole ottanut selvää jo aiemmin.

– Kani puree johtoja, ei ole välttämättä sisäsiisti, eikä näytä esimerkiksi kipuaan ulospäin niin, että voisi tietää sen olevan sairas, Majava kertoo.

Kanilla on valtava liikkumisen tarve, ja se turhautuu nopeasti, jos sitä pidetään häkissä. Eettisempi ratkaisu onkin esimerkiksi oma, kaniturvallinen huone, jos tilaa tarvitsee rajata esimerkiksi yön tai työpäivän ajaksi kanin turvallisuuden vuoksi.

– Ihmiset eivät ole vieläkään tottuneet ajatukseen, että kanin voi pitää asunnossa vapaana ja että asunnosta voi tehdä kaniturvallisen, Majava kertoo.

Liikkumisen tarpeen huomioimisen lisäksi lajitoveri on usein tarpeellinen. Ennalta tuntemattomien kanien tutustuttaminen on kuitenkin haastavaa eikä aina onnistu, joten usein suositellaan valmiiksi toistensa kanssa hyvin toimeentulevan kaniparin hankkimista. Esimerkiksi uroskanit eivät yleensä siedä toisiaan vanhempana.

i
Kanit kiinnostavat – mistä etsin tietoa?

Hankki kaninsa sitten eläinsuojeluyhdistyksestä, kodinvaihtajana, kasvattajalta tai eläinkaupasta, on oleellista, että eläintä hankkiva tutustuu ensin kanin ruokintaan, liikkumiseen ja hyvinvointiin sekä lajityypilliseen käytökseen.

Kanitietoutta voi lukea suomeksi julkaistusta kirjasta Kanikirja: opas kanien maailmaan (2017, Sari Mäyränpää). Tietoa löytyy runsaasti myös Mäyränpään blogista https://sarinarkki.fi.

Eläinlääkäri Pilvi Lassila on kirjoittanut oman oppaansa Poskipusseja, suomuja ja siipisulkia: Pienten ja eksoottisten seuraeläinten hoitotyö, jossa on osio kanien hoidosta.

Englanniksi hyvää materiaalia löytyy esimerkiksi RWAF:in (Rabbit Welfare Association & Fund) verkkosivuilta osoitteesta https://rabbitwelfare.co.uk/.

Skip to content