Arvostelut

Kirja-arvostelu: Myyttiset eläimet – Tarua ja totta eläinten mahdista

Myyttiset eläimet – Tarua ja totta eläinten mahdista on asiantunteva teos vanhoista itämerensuomalaisista eläimiin liittyvistä myyteistä.
23.04.2020 Siina-Riikka Saine 1 min
Kuva: SKS
Myyttiset eläimet – Tarua ja totta eläinten mahdista on asiantunteva teos vanhoista itämerensuomalaisista eläimiin liittyvistä myyteistä.
23.04.2020 Siina-Riikka Saine 1 min

Liisa Kaski: Myyttiset eläimet – Tarua ja totta eläinten mahdista
SKS 2019

Liisa Kasken Myyttiset eläimet – Tarua ja totta eläinten mahdista (SKS 2019) on asiantunteva, sujuvasti kirjoitettu ja kauniisti piirroksin ja valokuvin kuvitettu teos vanhoista itämerensuomalaisista eläimiin liittyvistä myyteistä. Koska eläinlajit esitellään omissa luvuissaan, sopii kirja myös selaillen luettavaksi, mutta kirja on toki kokonaisuudessaan kiinnostava ja lukemisen arvoinen.

Kaski kertoo kirjassa siitä, miten eläimet on esitetty lauluissa, loruissa ja tarinoissa, mikä on niiden nimien alkuperä, millaisina olemme niitä pitäneet, mitä merkityksiä niiden on ajateltu kantavan, millaisia arvoja niille on annettu ja millaisia voimia tai ominaisuuksia niillä on ajateltu olevan. Eläinmyyttien avulla on käsitelty erilaisia elämän ilmiöitä ja kuolemaa. Teos esittelee kiehtovan kattauksen eläimiä hauesta hämähäkkiin, karhusta kurkeen ja sammakosta sisiliskoon, ja myös ihminen on muiden eläinten joukossa yhtenä eläinlajina.

Vaikka entisaikojen myytit ovat jo itsessään kiinnostavia, Myyttiset eläimet ei tyydy vain esittelemään niitä vaan muistuttaa, että perityt, kulttuuriset käsitykset eläimistä vaikuttavat nykyisten eläinkäsitystemme taustalla. Teos sitoo myyttejä nykypäivään ja tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaan tietoon. Se uskaltaa ottaa kantaa nykyhetken eläinkäsityksiimme ja sanoittaa käsitysten seurauksia, kuten lajien uhanalaistumista.

Skip to content