Näkökulma

Onko tämä lopultakin turkistarhauksen loppu?

18.10.2019 Maria Lindqvist 3 min
Kuva: Oikeutta eläimille
18.10.2019 Maria Lindqvist 3 min

Syyskuussa esitimme suomalaisille argumentin: ”tuotanto- ja turkiseläinten pitäisi päästä liikkumaan päivittäin usean neliömetrin alueella.”

Usean neliömetrin alue ei kuulosta isolta. Itse asiassa se kuulostaa hämmentävän pieneltä, kun ajattelee, miten suuria monet tuotantoeläimet ovat. On aivan itsestään selvää, että pitäisi. Eivätkö ne sitten pääse?

Ei, eivät pääse ja kyllä, suomalaiset toden totta ovat sitä mieltä[1], että eläinten pitäisi tietysti päästä liikkumaan edes muutaman neliömetrin alueella, joka on monissa tapauksissa naurettavan vähän, mutta silti joidenkin mielestä liikaa.

 

Sairaiden ja hoitamattomien eläinten kohdalla rikotaan jo lakia.

Tänään ja eilen on puhuttu Oikeutta eläimille -järjestön jälleen kerran julkaisemasta kuvamateriaalista, joka jälleen kerran paljastaa, että Suomessa turkiseläimiä pidetään pienen ruokapöydän kokoisissa, ankeissa häkeissä, joissa ei ole juuri mitään tekemistä ja joiden verkkopohjilla pienet pennut jäävät muiden tallomiksi, koska ne eivät vielä osaa liikkua isosilmäisen verkon päällä.

Suojattomiin varjotaloihin sijoitetut pitkät häkkirivistöt, joihin älykkäät ja aktiiviset villieläimet on sullottu, noudattavat lain kirjainta, mutta eivät yhtään enempää. Sairaiden ja hoitamattomien eläinten kohdalla rikotaan jo lakia. Itse varjotalojen ja häkkien kohdalla kyse on täysin lainmukaisista oloista, joita emme salli aivan samankaltaisille, sosiaalisille ja älykkäille eläimille kuin turkisketut ovat, eli koirillemme. Olemme vain joskus päättäneet, että kettuja saa pitää pienessä häkissä, jotta turkisten tuottaminen olisi mahdollisimman halpaa.

Nämä häkkirivit ja niihin koko lyhyeksi, kurjaksi elämäkseen suljetut eläimet saavat aikuisen ihmisen itkemään. Nämä eläimet päästää piinastaan vain hidas kuolema sairauksiin tai lajitoverien kannibalismiin – tai lopulta nahkomista edeltävä eläimen suun ja peräaukon välillä kulkeva sähkövirta.

 

80 % meistä haluaa, että eläimet pääsevät liikkumaan päivittäin usean neliömetrin alueella.

Humane Society Internationalin videolla[2] itkevä ihminen on englantilainen julkimo, joka on mukana kuvaamassa turkistarhoja ja joka ei nähtävästi ole ymmärtänyt, että ”eläinten hyvinvointi on suomalaisen turkistalouden kivijalka” ja että ”suomalaiset turkiseläimet voivat hyvin”, kuten alan edunvalvontajärjestö verkkosivuillaan ilmoittaa ja jonka muutama suomalainenkin tuntuu vielä uskovan.

Onneksi suurin osa ei taida uskoa. Sen sijaan suomalaiset sanovat teettämässämme tutkimuksessa, että eläinten on päästävä liikkumaan. 80 % meistä haluaa, että eläimet pääsevät liikkumaan päivittäin usean neliömetrin alueella. Eri mieltä asiasta on vain 7 % suomalaisista, kun lopuille asialla ei ole väliä tai he eivät osaa ottaa kantaa.

Jos hallitus kuuntelee kansalaisia ja säätää suomalaisten tahdon mukaisen lain, eli takaa eläimille vähintään muutaman neliömetrin liikkumatilan, kuten oikeasti tolkun hallituksen tulisi tehdä, pääsemme eroon turkistarhauksesta. Nimittäin turkistarhauksessa eläimen hyväksikäyttö ja voiton maksimointi on viety niin äärimmilleen, että häkkikokojen moninkertaistaminen, mitä usean neliömetrin liikkumatila vaatii, todennäköisesti lopettaa alan taloudellisesti kannattamattomana. Näin on tapahtunut myös Ruotsissa. Pienet parannukset eläinten hyvinvoinnissa tappoivat alan naapurimaasta. Siksi ala vastustaa Suomessa joka ikistä parannusta. Onnellisen ketun turkis on taloudellinen mahdottomuus.

Turkistarhauksen on loputtava, sillä se tuottaa eläimille sietämätöntä kärsimystä. Turkikset ovat täysin turhia, sillä suurin osa turkiksista käytetään somisteina, ja lämpimille materiaaleille on parempia vaihtoehtoja. Turkistarhaus pilaa ympäristön ja se pilaa Suomen maineen.

Turkistarhauksen on loputtava, ja meille kelpaa mikä tahansa lain kirjaus, joka päästää alan päiviltä. Jos tiemme on Ruotsin tie, jossa turkistarhat joutuivat sulkemaan varjotalonsa, koska eläinten piirun parempi hyvinvointi ajoi toiminnan kannattamattomaksi, se käy hyvin. Pääasia, että turkiseläinten turha ja moraaliton hyväksikäyttö loppuu.

[1] sey.fi 30.9.2019: Taloustutkimuksen suomalaisille toteuttama kysely, jonka mukaan 80 % suomalaisista haluaa tuotanto- ja turkiseläimet pois ahtaista häkeistä ja parsista

[2] Mirror.co.uk 17.10.2019: Towie’s Pete Wicks cries over caged cubs raised for slaughter in chilling fur trade expose

i

Maria Lindqvist on SEYn viestintäpäällikkö.

Skip to content