Uutiset

”Eläin on monelle viimeinen tuki ja turva”

Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistys jakoi pari tuhatta kiloa lahjoitusruokaa eläimille ennen joulua. Tempauksesta oli apua sadoille eläimille. Lisäksi se toi mukanaan medianäkyvyyttä ja uusia, innostuneita jäseniä.
29.03.2019 Heli Mustonen
Hei, me tultiin kavereita katsomaan! Ja ehkä täällä on lahjoitusruokaa meillekin! Kuva: Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistys
Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistys jakoi pari tuhatta kiloa lahjoitusruokaa eläimille ennen joulua. Tempauksesta oli apua sadoille eläimille. Lisäksi se toi mukanaan medianäkyvyyttä ja uusia, innostuneita jäseniä.
29.03.2019 Heli Mustonen

Jos Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Merituuli Stenberg voisi päättää, vähävaraiset ihmiset saisivat rahallista tukea myös eläinperheenjäsenelleen.

– On surullista, että Kelassa ja kuntien sosiaalitoimessa eläin ei ole mitään. En ole myöskään varma, pystytäänkö seurakuntien diakoniatyössä ottamaan vähävaraisen perheen lemmikin ruokatarpeet huomioon, hän pohtii.

Hänen luotsaamansa yhdistys pystyi kuitenkin auttamaan niin vähävaraisia kuin muitakin lemmikinomistajia joulun alla: yhdistys jakoi eri väyliä myöten jopa kaksi tuhatta kiloa lahjoitusruokaa.

– Ihmiset olivat aidosti hämmästyneitä ja kiitollisia, kun saivat lemmikilleen ilmaiseksi ruokaa.

Kymmenen eurolavaa ruokaa

Peten Koiratarvikkeelta yllättäen saatu lahjoitus oli yhdistyksen tähänastisista lahjoituksista suurin. Käytännössä se tarkoitti aikamoista jakamisurakkaa.

Stenberg, hänen miehensä ja perheen yksivuotias vauva ajoivat kahdella autolla Hämeenlinnan ja Riihimäen väliä monta kertaa, jotta kymmenen eurolavallista ruokaa saatiin lopulta puheenjohtajan omakotitalon alakertaan säilöön.

– Homma piti hoitaa päivällä, ja monet yhdistyksemme aktiiveista ovat päivätöissä. Me olemme mieheni kanssa yrittäjiä ja pystyimme järjestämään töitämme niin, että haku onnistui.

Koska Hämeenlinnan seudun yhdistys toimii varsin laajalla alueella, ruoan jakaminen tempauksissa sekä seurakuntien ja lähiökeskusten kautta vaati lukemattomia puhelinsoittoja ja sopimisia.

Iso tempaus toi mukanaan onneksi paljon hyvää: sadat eläimet saivat lahjoitusruokaa Hämeenlinnassa ja sen lähiympäristössä.

Lemmikkieläinten lisäksi ruokaa saivat luonnonvaraiset eläimet hoitajiensa kautta. Niinpä myös frettien ja lintujen ruoille löytyi kiitollisia ottajia.

Stenberg sanoo, että auttamalla eläimiä autettiin myös ihmisiä.

– Kun on tiukkaa, moni vähävarainen laittaa viimeiset rahansa mieluummin lemmikin ruokaan kuin omaansa. Nyt kun tuli lahjoitusruokaa, pystyi ehkä ajattelemaan omaakin joulua vähän.

Lisää näkyvyyttä ja uusia jäseniä

Tempauksen avulla yhdistys sai kaivattua näkyvyyttä ja sitä myöten uusia jäseniä.

– Saimme yhdistystä esiin niin lehdessä kuin radiokanavilla. Näkyvyyden saaminen on tässä toiminnassa olennaista.

Yhdistyksellä on nyt 113 jäsentä.

– Mielellään otamme lisääkin, sillä jokaiselle löytyy aivan varmasti tehtävää. Myös kannatusjäsenet ovat tärkeitä, kuten yksityisten ihmisten ja yritysten lahjoituksetkin. Yhdistyksestä löytää uusia, hyviä kavereita, joiden kanssa nauretaan ja itketään yhdessä. Ja tietenkin saadaan hyviä ideoita, jotka välillä lähtevät iloisesti lapasesta.

Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistyksen tämän vuoden teemana on ennaltaehkäisevä työ.

– Pyrimme auttamaan lemmikinomistajia ennen kuin tilanne on huono. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että levitämme tietoa kissojen leikkaamisen ja siruttamisen tärkeydestä. Ja tietenkin sitä, että kissanomistaja ei päätyisi päästämään kissaa luontoon tai joutuisi luopumaan siitä. Ylipäätään haluamme vaikuttaa siihen, että ihminen ei olisi missään tilanteessa välinpitämätön omaa lemmikkiään kohtaan.

Skip to content