Artikkelit

Ruoka-apua vähävaraisten lemmikeille ja apua eläinlääkärikuluihin

Joensuun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Heimosen mukaan ihmisten talousahdinko näkyi jo koronaepidemian alussa. Nyt yhdistystoimijat jännittävät, miten paljon avuntarve tulee lisääntymään.
15.12.2022 Heli Mustonen 4 min
Joensuun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Heimonen tietää, että eläinten kanssa vapaaehtoistyötä tehdessä toimintaan on sitouduttava. Kuvassa saksanpaimenkoira Lara, joka sai oman kodin eläinsuojeluyhdistyksen sijaiskodista.
Joensuun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Heimosen mukaan ihmisten talousahdinko näkyi jo koronaepidemian alussa. Nyt yhdistystoimijat jännittävät, miten paljon avuntarve tulee lisääntymään.
15.12.2022 Heli Mustonen 4 min

Suomalaiset varustautuvat taloudellisesti haastavaan talveen taantuman takia. Sähkön- ja ruoanhinnan nousu mietityttää myös eläinsuojeluyhdistyksissä. Tuleeko ihmisten hätä näkymään eläinten kohtelussa?

– Ihmisten taloudellisen tilanteen huononeminen alkoi näkyä jo koronaepidemian alettua. Yhdistyksemme lahjoittaa jatkuvasti ruoka-apua vähävaraisten lemmikeille. Mahdollisuuksiemme mukaan olemme myös avustaneet eläinlääkärikuluissa, toteaa Joensuun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Heimonen.

Kaikkeen vapaaehtoisten voimin pyörivä yhdistys ei kuitenkaan pysty.

– Yhdistys ei ole suuri ja varakas. Olemme voineet auttaa vain välttämättömien toimenpiteiden maksussa, kun eläimen henki on vaarassa. Olemme joko maksaneet toimenpiteen tai lainanneet omistajalle siihen rahat.

Heimonen uskoo, ettei avuntarve tule ainakaan vähentymään.

– Tämä tilanne asettaa yhdistykselle omat taloudelliset haasteensa. Ensisijaisesti yhdistyksen on kuitenkin pystyttävä huolehtimaan sillä itsellään hoidossa olevista eläimistä, hän sanoo.

Heimonen toteaa, että vaikeina aikoina on tapahtunut paljon hyvääkin. Yhdistys on muun muassa saanut hyvin yhteyden Ukrainasta tulleisiin pakolaisiin.

– Neuvonnan antaminen on ollut helppoa, sillä yhdistyksellä on käytössään vapaaehtoistyötä tekevä venäjän kielen tulkki. Toiminnan mahdollistavat myös ihmiset, jotka lahjoittavat yhdistykselle eläinten ruokaa ja tarvikkeita. Varoja voidaan käyttää tällöin suurimpaan kuluerään eli eläinlääkärilaskuihin, hän kertoo.

Uusien kotien etsintätoimisto

Kodittomat eläimet tulevat yhdistykselle pääosin viranomaisten kautta. Yhdistykselle tulee myös vainajien lemmikkejä ja yksityisten ihmisten eläimiä silloin, kun elämä kriisiytyy äkisti eikä lemmikistä pystytä enää huolehtimaan.

Joensuun eläinsuojeluyhdistys auttaa myös lemmikin uuden kodin etsinnässä. Toimintaa kutsutaan Uusien kotien etsintätoimistoksi.

– Julkaisemme yksityisten ihmisten eläinten myynti-ilmoituksia tietyin ehdoin. Eläintä ei saa antaa, ilmoitettavan lemmikin tulee olla leikattu ja omistaja myy itse lemmikkinsä valitsemalleen henkilölle, Hanna Heimonen kertoo.

Omaa eläintaloa yhdistyksellä ei ole, mutta toistakymmentä sijaiskotia sen sijaan löytyy.

Odotettavissa on, ettei avuntarve tule ainakaan vähentymään.

– Sijaiskotien tarkkaa määrää on hankala määritellä, sillä kaikki eivät majoita kaikkia lajeja. Määrä on silti melko lailla sopiva. Toki uusiakin koteja tarvitaan, kun sijaiskodit lopettavat paikkakunnalta muuton takia tai löytäessään sen oman rakkaan lemmikin, usein heillä olleesta sijaiskotilaisesta.

Kodittomien kissojen määrä Joensuun eläinsuojeluyhdistyksessä on vähentynyt viime vuosina. Koirien ja kanien osuus on puolestaan lisääntynyt.

– Koirien osalta näkyy korona-ajan vaikutus. Kanit taas osoittautuvat usein vaativammiksi lemmikeiksi kuin ihmiset ovat olettaneet, Hanna Heimonen toteaa.

i
Joensuun eläinsuojelu­yhdistys

PERUSTETTU vuonna 1899

TOIMINTA-ALUE koko Pohjois-Karjala

JÄSENIÄ noin 190

SIJAISKOTEJA toistakymmentä, ei omaa löytöeläintaloa. Kunta on tehnyt alueella palvelusopimuksen yksityisten hoitoloiden kanssa.

OMA pieneläinten hautausmaa, perustettu 1980.

Rajalliset resurssit

Heimonen sanoo, että eläimistä parhaimmin ovat jääneet mieleen vaikeimmat tapaukset. Eniten mieltä ovat lämmittäneet kroonisesti sairaat seniorieläimet, jotka ovat saaneet oman loppuelämän sijaiskodin yhdistykseltä.

– Tapauskohtaisesti emme edes etsi ulkopuolista uutta kotia kroonisesti sairaille eläimille, vaan ne jäävät yhdistyksen omistukseen. Näin voimme varmistaa, että eläimistä huolehditaan hyvin. Näillä eläimillä on oma sijaiskoti ja ne omat ihmiset, mutta yhdistys pitää huolen siitä, että ne saavat tarvitsemansa lääketieteellisen avun niin kauan kuin elämää voidaan pitää elämisen arvoisena, hän sanoo.

Kroonisesti sairaat lemmikit jäävät sijaiskotien hoiviin loppuelämän ajaksi.

Jatkuvana haasteena Heimonen mainitsee sen, etteivät ihmiset useinkaan ymmärrä omaa vastuutaan karanneista lemmikeistä.

– Yhdistys neuvoo ja lainaa loukkuja, mutta meillä ei ole resursseja loukuttaa karanneita kissoja ja koiria. Omistajien on otettava asiasta itse vastuu. Usein unohtuu, että teemme vapaaehtoistyötä oman elämämme ohella. Emme ole taho, jolle loukutukset voi ulkoistaa, puheenjohtaja korostaa.

Jäsenmaksu jää nyt monelta maksamatta

Yhdistys pyrkii jatkamaan eläinsuojelutyötä tulevaisuudessa nykyisellä mallilla.

– Keskitymme sekä neuvontaan että kotien etsintään kodittomille eläimille. Lisäksi ylläpidämme 1980 perustettua pieneläinten hautausmaatamme, Heimonen kertoo.

Jäseniä yhdistyksellä on noin 190. Jäsenmäärä on viime vuosina ollut laskemaan päin.

– Moni on joutunut ilmoittamaan, ettei taloudellisen tilanteensa takia voi maksaa enää jäsenmaksua, vaikka emme ole nostaneet maksua vuosiin.

Lisäksi haasteena on löytää toimintaan ihmisiä, jotka sitoutuvat ja ymmärtävät sen, että eläviä eläimiä hoidettaessa on tehtävä se, mitä on luvattu.

– Tähän hommaan ei ”ghostaaminen” sovi, Heimonen toteaa.

Heimonen on itse ollut jäsenenä yhdistyksessä yhdeksän vuotta ja puheenjohtajana viisi vuotta.

– Heti yhdistykseen liityttyäni pääsin hallitukseen. Siitä asti töitä on tehty enemmän ja vähemmän vuorokauden ympäri, aina kuin tarve vaatii. Eläinsuojelutyö ei ole minulle vapaa-ajan harrastus, vaan elämäntapa. Se täyttää kaiken vapaa-aikani omien lemmikkieni ohella. Eläimet ja niiden hyvinvointi ovat olleet minulle aina tärkeitä, mutta yhdistystoiminnan myötä eläinsuojelutyö on vienyt kokonaan mennessään.

Skip to content