Näkökulma

Kuluttaja ohjaa lainsäädäntöä

Eläinten hyvinvointilain luonnoksen lausuntoaika on juuri päättynyt. Luonnos oli SEYlle pettymys, SEYn viestinnän asiantuntija Annukka Seppävuori kirjoittaa.
13.03.2018 Annukka Seppävuori 2 min
Kuva: Marjo Kokkonen
Eläinten hyvinvointilain luonnoksen lausuntoaika on juuri päättynyt. Luonnos oli SEYlle pettymys, SEYn viestinnän asiantuntija Annukka Seppävuori kirjoittaa.
13.03.2018 Annukka Seppävuori 2 min

Eläinten hyvinvointilain luonnoksen lausuntoaika on juuri päättynyt. Luonnos oli SEYlle pettymys: siitä oli poliittisen ohjauksen käsittelyssä poistettu siinä aiemmin olleita kohtia. Näitä olivat muun muassa parsinavettakielto ja vapaa vedensaanti eläinten pysyvissä pitopaikoissa. Pettymys oli niin kova, että järjestimme helmikuussa Eläinten ääni -mielenosoituksen yhdessä muiden eläinasiajärjestöjen kanssa. Paikalle saapui huikea tuhatpäinen joukko vaatimaan eläimille parempaa.

Mediakin heräsi kysymään, mistä eläinsuojelulain uudistuksessa on oikein kyse. SEYn toiminnanjohtaja Kati Pulli kävi Huomenta Suomessa keskustelemassa laista maatalousministeri Jari Lepän (kesk) kanssa. Ylen Perjantai-ohjelmassa Pullin kanssa debatoimassa oli kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen sekä maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n johtokunnan jäsen Pertti Hakanen (kesk).  Eläinsuojelulakia käsitelleessä A-Talkissa kyseltiin, kuka käyttää valtaa uudistuksessa.

SEY teki laista 16-sivuisen lausunnon. Siinä esitetään eläinten hyvinvoinnin kannalta välttämättömiä uudistustarpeita, jotka luonnoksesta vielä puuttuvat. Tällä lakiesityksellä Suomi on jäämässä kauas eläinten hyvinvoinnin kärkimaista. Suomen eläinsuojelulainsäädäntö tulisi olemaan Euroopan uusin, mutta jo syntyhetkellään vanhentunut. Julkinen keskustelu ja asiantuntijajärjestöjen luoma paine ovat kuitenkin saaneet aikaan sen, että eläimillä on vielä toivoa saada uuteen lakiin tätä luonnosta enemmän parannuksia.

 

Suomen eläinsuojelulainsäädäntö tulisi olemaan Euroopan uusin, mutta jo syntyhetkellään vanhentunut.

Laki hiihtää usein tiedostavan ajattelun perässä. Kuluttajakäyttäytyminen ohjaa kauppaa ja tuotantoa, mikä näkyy pitkällä tähtäimellä myös lainsäädännössä. Kun riittävän moni pitää jotakin toimintamuotoa eettisesti kestämättömänä, tehdään siitä laitonta. Tie on kuitenkin pitkä, eikä kuluttaja voi valitettavasti tuudittautua siihen, että laki suojelee kaikkia eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla. Parhaimmillaankin ratkaisut ovat kompromisseja, joissa toisessa vaakakupissa painavat ne kuuluisat tuotannollis-taloudelliset syyt ja toisessa eläinten hyvinvointi.

Tuottajajärjestöt vetoavat usein vapaaehtoisiin järjestelmiin, joissa eläimiä pidetään yli lain vähimmäisvaatimusten. Vapaaehtoiset toimet ovatkin tärkeitä, mutta ne eivät saa määrittää eläinten hyvinvoinnin vähimmäisvaatimuksia kestämättömälle tasolle. Kuluttajalla pitää myös olla mahdollisuus valita paremmin tuotettuja eläinkunnan tuotteita. Vastuuta eläinten hyvinvoinnista ei kuitenkaan voi jättää yksittäisille, mielikuvamarkkinoinnin armoilla oleville kuluttajille.

P.S. Lainsäädäntöön vaikuttaminen on yksi SEYn päätehtävistä, sillä sitä kautta voimme vaikuttaa kymmenien miljoonien eläinten elämään vuosittain. SEY toimii lähes täysin lahjoitusvaroin. Kiitos kaikille tukijoillemme, ilman teitä työmme ei olisi mahdollista!

i

Annukka Seppävuori on SEYn viestinnän asiantuntija.

Skip to content