Näkökulma

Luonto ei aina hoida

Me suomalaiset olemme ylpeitä luonnostamme. Luonnossa kulkiessa on silti hyvä muistaa, että luonto ei aina hoida, SEYn viestinnän asiantuntija Annukka Seppävuori kirjoittaa.
25.09.2017 Annukka Seppävuori 3 min
Kuva: Suvi Elo
Me suomalaiset olemme ylpeitä luonnostamme. Luonnossa kulkiessa on silti hyvä muistaa, että luonto ei aina hoida, SEYn viestinnän asiantuntija Annukka Seppävuori kirjoittaa.
25.09.2017 Annukka Seppävuori 3 min

Me suomalaiset olemme ylpeitä luonnostamme. Maassamme on kattavat jokamiehenoikeudet, joiden ansiosta jokaisella Suomessa oleskelevalla on mahdollisuus nauttia metsistämme, järvistämme ja vaaroistamme sekä luonnonantimistamme. Ylpeyteen luonnosta liittyy myös luonnoneläinten laaja kirjo. Valitettavan usein kuitenkin suljemme silmämme luonnoneläinten hädältä.

Eläinsuojelulain mukaan jokaisella kansalaisella on velvollisuus auttaa luonnoneläintä, joka on loukkaantunut tai joutunut jonkinlaiseen pinteeseen. Joskus lopetus on se viimeinen palvelus eläimelle. Auton alle jäänyttä hirveä tuskin kukaan jättää auttamatta, ja paikallinen metsästysseura tuleekin yleensä hätiin, kun suurikokoinen eläin vaatii asiantuntevan lopetuksen. Loukkaantunut koira viedään yleensä eläinklinikalle autettavaksi.

Hätää kärsivä pieni luonnoneläin jää lemmikkiä tai suurta luonnoneläintä useammin vaille tarvitsemaansa apua. Liian moni ei huomaa ajatella, että syömänsä myrkyn takia kituva hiiri tai seinää päin lentänyt lintu voisi tarvita ihmiseltä hoitoa tai sen viimeisen palveluksen. Ihminen on usein taipuvainen spesismiin eli lajisortoon: yhden lajin kärsimys herättää välittömän auttamishalun, kun toisen hädälle ollaan välinpitämättömiä. Luonto hoitaa -asenne istuu huonosti yhteen luonnoneläinten kunnioittamisen kanssa.

 

Lähtökohtanamme on jokaisen eläinyksilön arvostaminen.

SEY toimii ja vaikuttaa kaikkien eläinten hyvinvoinnin ja kunnioittamisen lisäämiseksi. Lähtökohtanamme on jokaisen eläinyksilön arvostaminen. Eläimen arvon ei siis pitäisi olla riippuvainen siitä, onko ihminen luokitellut sen lemmikiksi, tuotantoeläimeksi vai luonnoneläimeksi. Kissan, sian, pulun ja ahvenen elämä on yhtä arvokas ja kärsimys yhtä suurta.

Eläinten viikolla juhlimme Suomen luonnoneläimiä. Muistutamme luonnoneläinten hyvästä kohtelusta ja siitä, että ihmisellä on vastuu korjata omalla toiminnallaan luonnoneläimille aiheuttamansa haitat. Luonnoneläimiä vahingoittuu jatkuvasti esimerkiksi liikenteen, roskaamisen ja ihmisen ymmärtämättömyyden seurauksena. Myös hyvää tarkoittavat teot voivat saada vahinkoa aikaan.

Luonnoneläinteemaa on käsitelty SEYssä keväästä saakka. Kevään ja kesän aikana toteutetun Uskallan auttaa -kampanjan keskiössä olivat SEYn vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat, joista monet hoitavat loukkaantuneita ja sairaita luonnoneläimiä ja vapauttavat ne takaisin luontoon. Asiat edistyvät, askel kerrallaan. Eläinten viikon ansiosta meille kasvaa taas uusi luonnoneläimet nykyistä paremmin huomioon ottava sukupolvi, kun lapset ja nuoret saavat käsiinsä SEYn tuottaman Eläin luonnossa -tieto- ja tehtävävihkosen.

Oikein hyvää Eläinten viikkoa!

 

 

i

Annukka Seppävuori on SEYn viestinnän asiantuntija.

Skip to content