Näkökulma

Porsaiden kirurgisen kastraation kiellon peruminen veisi eläinten hyvinvoinnin täysin väärään suuntaan

Porsaiden kirurgisen kastraation kiellon peruminen on hämmentävää, kirjoittaa SEYn asiantuntijatyön päällikkö, eläinlääkäri Pihla Markkola. Tämän artikkelin kuvat voivat järkyttää.
10.04.2025 Pihla Markkola 3 min
Suomessa porsaat kastroidaan tyypillisesti muutaman päivän ikäisinä. Kuva: Andrew Skowron / We Animals
Porsaiden kirurgisen kastraation kiellon peruminen on hämmentävää, kirjoittaa SEYn asiantuntijatyön päällikkö, eläinlääkäri Pihla Markkola. Tämän artikkelin kuvat voivat järkyttää.
10.04.2025 Pihla Markkola 3 min

Maa- ja metsätalousministeriön ilmoitus porsaiden kirurgisen kastraation kiellon mahdollisesta peruuttamisesta herättää hämmennystä. Nykypäivänä eläinten hyvinvointi, lajityypillinen elämä ja positiiviset tunteet ovat laajasti tunnustettuja arvoja niin koko yhteiskunnassa kuin suuren yleisön, eläinlääkärien, tutkijoiden ja tuottajienkin keskuudessa.

Emme me enää keskustele siitä, kokeeko eläin kipua. Kaikille on itsestään selvää, että eläimen kipu tulee ottaa vakavasti ja tarvittaessa hoitaa. Yhteiskunnassamme vallitsee yksimielisyys siitä, että eläimen hyvinvointi ei ole ainoastaan kärsimyksen poissaoloa vaan myös positiivisten asioiden kokemista.

Saimme jopa lain, jonka nimi on laki eläinten hyvinvoinnista. Laissa porsaiden kirurginen kastraatio kiellettiin siirtymäajalla. Totta kai kiellettiin. Kastraatio aiheuttaa porsaalle vakavan kudosvaurion, voimakasta kipua, tulehduksia ja lisää kuolleisuutta – kaikki nämä ovat sellaisia asioita, joita ei nykyään pidetä hyväksyttävinä.

On itsestään selvää, että eläimen kipu tulee ottaa vakavasti ja tarvittaessa hoitaa.

Porsaiden kirurgisen kastraation kiellon peruminen tuntuu siksi pöyristyttävältä: Mitä täällä tapahtuu? Miksi ottaisimme yhtäkkiä askeleita taaksepäin? Miksi ihmeessä peruisimme kiellon kastroida porsaita?

Sika on eläimenä yhtä älykäs kuin koira. Kuinka moni antaisi kastroida koiranpentunsa hereillä, vain paikallispuudutettuna?

porsasta kastroidaan kirurgisesti. Porsas makaa selällään, ja useammat käsiparit pitävät siitä kiinni. Kastrointi suoritetaan terävällä veitsellä.

Porsaiden kastrointi aiheuttaa porsaalle runsaasti kipua, ahdistusta ja kärsimystä. Kuva: Andrew Skowron / We Animals

Kastraatio on työläs ja kaikille osapuolille ikävä tapahtuma

Eläinlääkärinä olen olettanut, että koko yhteiskunnassamme vallitsisi jo ymmärrys siitä, että kivun aiheuttaminen eläimille ei ole enää hyväksyttävää. Eivät tuottajatkaan pidä kastroinnista. Ei kukaan halua nähdä sitä pelkoa, kipua ja kauhua, jota pikkuporsaat tuntevat kastraation aikana. Kastraatio on työlästä ja kaikille epämukavaa.

Kastraatiosta luopuminen on täysin mahdollista nykyisen lain 12 vuoden siirtymäajan puitteissa. Meillä on vielä runsaasti aikaa kehittää ja ottaa käyttöön vaihtoehtoja. Rokotuksen kaltainen immunokastraatio ja kasvattaminen kokonaan ilman kastraatiota ovat yksiä näistä vaihtoehdoista.

Eläinten hyvinvoinnin tulee näkyä muuallakin kuin juhlapuheissa ja mainosteksteissä.

Muualla maailmassa tiedetään, että karjujen kasvattaminen ilman kastraatiota onnistuu hyvin. Esimerkiksi Espanjan pitkäaikainen käytäntö osoittaa tämän: Espanja on kasvattanut kastroimattomia sikoja jo iät ja ajat. Maa on myös suuri sianlihan viejä. Saksassa puolestaan possut saa kastroida, mutta vain nukutuksessa, kuten koiratkin.

Vaihtoehtoja siis löytyy. Nyt tarvitaankin vain tahtoa ja rohkeutta ottaa käytännön askelia siihen suuntaan, mihin muu yhteiskunta on siirtynyt aikoja sitten. Meidän ei kannata kulkea päinvastaiseen suuntaan. Eläinten hyvinvoinnin tulee näkyä muuallakin kuin juhlapuheissa ja mainosteksteissä.

nainen pitää käsissään porsasta, joka on juuri kastroitu. kirurgisesta kastraatiosta aiheutuneet haavat näkyvät selvästi.

Kuva: Kastraatio aiheuttaa porsaalle vakavan kudosvaurion ja voimakkaan kivun, joka jatkuu tulehdusreaktion vuoksi vielä useiden päivien ajan operaation jälkeen. Kuva: Jo-Anne McArthur / Animal Equality / We Animals

Skip to content