Kirja-arvostelu: Mitä kuppiin koiralle? – Yksilöllinen ruokinta läpi elämän & Mitä kuppiin kissalle? – Yksilöllinen ruokinta läpi elämän
Johanna Anturaniemi, Emmi Heikkinen & Päivi Ylikorpi:
Mitä kuppiin koiralle? — Yksilöllinen ruokinta läpi elämän (Docendo, 2024)
Mitä kuppiin kissalle? — Yksilöllinen ruokinta läpi elämän (Docendo, 2024)
Johanna Anturaniemen, Emmi Heikkisen ja Päivi Ylikorven monipuoliset opaskirjat tarjoavat uusinta tietoa ruokinnan vaikutuksista koiran ja kissan terveyteen. Kirjat avaavat teollisten lemmikinruokien vaaranpaikkoja ja toisaalta sitä, miten tuoteselosteita kannattaa tulkita.
Kattavat teokset hyödyttävät varmasti jokaista koiran- tai kissanomistajaa luovimaan erilaisten ruokien ja ruokintasuositusten viidakossa.
Kirjoittajien vahva tuntemus aiheeseen näkyy läpi teoksen: eläinlääkäri, agronomi ja maatalous- ja metsätieteiden tohtori Johanna Anturaniemi on tehnyt koirien ruokintaan liittyvää tutkimusta vuosien ajan, ja kotieläinten ravitsemustieteen agronomi Emmi Heikkinen on keskittynyt erityisesti koirien ja kissojen ravitsemukseen. Lisäksi eläintenhoidon ammatillisen koulutuksen opettaja Päivi Ylikorpi on keskittynyt työssään ruokinnan erikoisammattitutkintotason koulutuksiin.
Faktatietoa on tarjolla paikoittain niin paljon, että lukija saattaa hengästyä ja jäädä pohtimaan, tarvitseeko tavallisen lemmikinomistajan todellakin tietää aivan kaikki ruokinnasta ja erilaisista vitamiineista ja kivennäisaineista.
Oppaita kannattaa kuitenkin lukea omaan arkeen soveltaen: kirjoista löytyvät selkeät ohjeet lemmikin yksilöllisen energiantarpeen ja ruoan annoskokojen laskemiseen. Myös lemmikin kuntolukitustaulukot auttavat lemmikinomistajaa arvioimaan helposti oman lemmikin lihavuuskuntoa tai lihasmassan määrää.
Kirjojen ruokavirikevinkeistä kertovat luvut soisi mielellään pakolliseksi lukemiseksi jokaiselle koiran- tai kissanomistajalle. Myös lemmikinruoan hygieniavaatimuksia ja rehulainsäädäntöjä avaavat osuudet tuntuvat erityisen tarpeellisilta ajassa, jolloin erilaiset ulkomaiset koiranruokatuotteet ovat valokeilassa myrkytysepäilyjen vuoksi.