Kirja-arvostelu: Rakkaat eläimet, joita syömme
Rakkaat eläimet, joita syömme
Pavel Tahkovuori ja Benjamin Pitkänen
Into Kustannus, 2024
Viral Vegans -järjestön kärkihahmot Benjamin Pitkänen ja Pavel Tahkovuori ovat olleet lähes mahdottomalta tuntuvan tehtävän edessä: he ovat kirjoittaneet tietokirjan, jonka päämääränä on ollut kirjoittaa auki kaikki tarvittava suomalaisesta ruoantuotannosta ja sen epäkohdista. Lopputuloksena on vajaa 300-sivuinen Rakkaat eläimet, joita syömme -kirja, jossa käsitellään suomalaisen ruokatuotannon ongelmakohtia A:sta Ö:hön.
Kirjoittajat kertovat halunneensa kirjoittaa kirjan, jollaisen he olisivat itse halunneet lukea nuorempana. Tavoite on hieno, vaikkakin haastava.
Kirjan alkupuoli tuntuukin lukijasta hieman poukkoilevalta: alussa lukija hämmentyy valtavan tietomassan keskellä etenkin siitä, ettei lukujen alussa kerrota, kuka on kirjoittanut kirjan minkäkin luvun. Kertojaääni on Tahkovuoren, joten lukija voisi periaatteessa olettaa tämän kirjoittaneen koko opuksen. Poukkoilevasta tyylistä huolimatta kirja onnistuu ruotimaan melko perusteellisesti eläintuotannon ongelmakohtia.
Kirjan kenties mielenkiintoista antia ovat osuudet, joissa vegaaniaktivistien näkemykset ja visiot pääsevät valloilleen. Kirjoittajat pohtivat muun muassa sitä, miltä ruoantuotanto voisi näyttää ilman eläinperäisiä tuotteita, ja mitä esimerkiksi perinnebiotoopeille tapahtuisi ilman laiduntavia nautoja ja lampaita.
Myös kirjan loppuosasta löytyvä analyysi perinteisen median ja sosiaalisen median merkityksestä eläinsuhteeseemme on mielenkiintoista luettavaa. Tulevaisuusvisioista ja median merkityksestä lukija kuulisi mielellään enemmänkin.