Uutiset

⁠Moni tekijä voi saada hevosen nukkumaan huonommin – hevosten unihäiriöt herättivät tutkijan mielenkiinnon

Väitöskirjatutkija Heli Suomala kirjoittaa parhaillaan artikkelia hevosten unihäiriöiden syitä kartoittaneen kyselytutkimuksen tuloksista. SEYn myöntämä apuraha on siivittänyt tutkimuksen valmistumista.
04.07.2024 Pi Mäkilä 1 min
Kuvituskuva: Jamison Riley/Unsplash
Väitöskirjatutkija Heli Suomala kirjoittaa parhaillaan artikkelia hevosten unihäiriöiden syitä kartoittaneen kyselytutkimuksen tuloksista. SEYn myöntämä apuraha on siivittänyt tutkimuksen valmistumista.
04.07.2024 Pi Mäkilä 1 min

Hevosen unihäiriöihin saattavat vaikuttaa niin hevosen ikä, säkäkorkeus, hevosen mahdolliset sairaudet ja vammat kuin makuualueen epämukavuuskin ­– sekä lukuisat muut tekijät. Näin selvisi väitöskirjatutkija Heli Suomalan keräämästä tutkimusaineistosta.

Suomalan tekemään kyselytutkimukseen vastasi noin 2 500 hevosen omistajaa tai hoitajaa Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Tutkimusaineistoon näistä päätyi noin 1 750 vastausta.

– Viisi prosenttia vastaajista epäili hevosellaan unihäiriötä. Yhdistävät tekijät unihäiriön taustalla vaikuttivat liittyvän hevosen ikään, hevosen suureen kokoon ja esimerkiksi liian vähäiseen kuivikkeen määrään eli liian kovaan makuualustaan, Suomala kertoo.

Hevostietokeskuksella työskentelevä Suomala päätyi tutkimaan hevosten unihäiriöitä seurattuaan pihatossa pidettävien varsojen lepoa.

– Aihe oli hyvin kiinnostava. Myöhemmin Hevostietokeskukselle avautui mahdollisuus päästä mukaan Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan Uni hevosen hyvinvoinnin mittarina (UNIHEPO) -hankkeeseen, ja kiinnostuin aiheesta niin paljon, että päädyin lopulta tekemään väitöskirjatutkimusta, Suomala kertoo.

Hevosten unihäiriöitä on tutkittu melko vähän, ja vielä vähemmän aiheeseen liittyvää tutkimustietoa löytyy Pohjoismaista.

– Uni kuuluu niin olennaisesti osaksi hyvinvointia, että aiheen tutkiminen on todella tärkeää. Hevonen pystyy nukkumaan seisaaltaan, mutta päästäkseen REM-unen vaiheeseen, sen täytyy käydä makuulleen. Jos hevonen ei pääse makuulle tai ei viihdy makuullaan, se voi aiheuttaa unenpuutetta ja vaikuttaa siten hyvinvointiin, aiemmin kotieläinten ravitsemusta opiskellut Suomala kertoo.

Heli Suomala on erikoistunut päivätyössään hevosten ruokintaan.

i
SEYn myöntämä Heli Castrén -apuraha on siivittänyt tutkimuksen valmistumista

SEY myönsi Suomalalle Heli Castrén -apurahan tutkimuksen toteuttamista varten. Apuraha on mahdollistanut Suomalalle tutkimustyöhön keskittymisen ja sen, että tutkimuksen tekeminen on pysynyt suunnitellussa aikataulussa.

– Ilman tällaista apurahaa tutkimuksen tekeminen olisi ollut hitaampaa, mikä olisi tutkimuksen valmistumisen ja sen tuloksista tiedottamisen kannalta huono juttu, Suomala sanoo.

Skip to content