Arvostelut

Kirja-arvostelu: Elämä eläinten kanssa

Aura Koiviston tuore kirja on tietopankki, joka pakottaa lukijan pohtimaan eläinsuhdettaan uusin silmin, lempeällä otteella.
16.05.2024 Pi Mäkilä 2 min
Kuva: Into Kustannus Oy
Aura Koiviston tuore kirja on tietopankki, joka pakottaa lukijan pohtimaan eläinsuhdettaan uusin silmin, lempeällä otteella.
16.05.2024 Pi Mäkilä 2 min

Aura Koivisto
Elämä eläinten kanssa
Into Kustannus, 2024

Aura Koiviston esseekokoelma tarjoaa nimensä mukaisesti vastauksia siihen, millaista elämä eläinten kanssa voi olla. Koivisto kirjoittaa mieleenpainuvasti ja taitavasti, ja kirja tekee mieli ahmia yhdeltä istumalta.

Lukija kuljetetaan Koiviston lapsuusmaisemista Korkeasaaren eläintarhasta Viron Vormsin saarelle, jossa Koivisto asui puolisonsa kanssa vuosituhannen vaihteen jälkeen. Vaikka Koiviston omakohtaiset kokemukset ovat nykypäivän valossa äärimmäisen kiinnostavia, pelkästä muistelmateoksesta ei kuitenkaan ole kyse: Elämää eläinten kanssa on ennen kaikkea ajankohtainen katsaus eläinsuojelun ongelmakohtiin ja eläinten hyvinvoinnin tilaan tämän päivän Suomessa.

Koivisto pohtii muun muassa sekä koiran domestikaatiota, ihmisen ja eläimen välistä vuorovaikutusta, villieläinkaupan vaikutuksia luontoon Suomessa ja maailmalla että kannanhoidollisen metsästyksen ongelmakohtia. Lopputuloksena on kokoelma ihailtavan ajantasaista tutkimustietoa helposti omaksuttavassa muodossa.

Koiviston mukaan ”Sopuisa elämä muiden lajien kanssa vaatii meiltä ihmisiltä nöyryyttä ja sopeutumista”. Kirjan luettuaan lukijan on vaikea olla väitteestä eri mieltä.

Aura Koivisto on Eläinten ystävä -lehden kolumnisti.

Kuva: Into Kustannus Oy

Skip to content