Uutiset

Helsingin pelastuslaitos aikoo jälleen vähentää luonnoneläinten auttamista

Pelastuslaitos aikoo lopettaa palkitun ja kansallisesti uraauurtavan eläinpelastusyksikkönsä huhtikuussa.
05.03.2024 Maria Lindqvist 2 min
Kuva: Hanna Soininen
Pelastuslaitos aikoo lopettaa palkitun ja kansallisesti uraauurtavan eläinpelastusyksikkönsä huhtikuussa.
05.03.2024 Maria Lindqvist 2 min

Helsingin kaupungin pelastuslaitos on ilmoittanut jälleen vähentävänsä luonnoneläinten auttamista. Pelastuslaitos aikoo lopettaa palkitun ja kansallisesti uraauurtavan eläinpelastusyksikkönsä huhtikuussa 2024.

Edellisen kerran Helsingin pelastuslaitos vähensi luonnoneläinten auttamista keväällä 2022, jolloin se lopetti luonnoneläimiin liittyvän puhelinneuvonnan.

Käytännössä vähentäminen tarkoittaa sitä, ettei pelastuslaitos osallistu loukkaantuneiden luonnoneläinten auttamiseen, ellei niistä ole ihmisille vaaraa tai suurta haittaa. Pelastuslaitos ei kuljeta enää yksittäisiä luonnonvaraisia eläimiä hoidettavaksi Korkeasaaren villieläinsairaalaan, elleivät edellä mainitut kriteerit täyty. Sopimuspalokuntien yksikkö, joka palvelee virka-aikojen ulkopuolella, jatkaa toimintaansa.

Luonnoneläinten auttaminen jätetty vapaaehtoisten harteille

Eläinsuojelulaki 14 § velvoittaa auttamaan kärsivää luonnoneläintä. Vastuu luonnoneläimistä kuuluu siis valtiolle, mutta käytännön auttamistyö on jätetty pääasiassa vapaaehtoisten ja eläinsuojelujärjestöjen harteille. Lisäksi muutama kunta, kuten Helsinki ja Turku, ovat hoitaneet eläinten auttamisen lain minimitasoa paremmin. Nyt myös Helsinki on päättänyt laskea tasoaan.

Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö on ollut uranuurtaja luonnonvaraisten eläinten auttamisessa, ja se on useaan kertaan palkittu eläinsuojelutyöstään, muun muassa SEYn Vuoden eläinsuojeluteko -palkinnolla.

– Päätös on luonnoneläinten kannalta murheellinen. Ylipalomies evp Vesa Nurminen kehitti väsymättä eläintenpelastustoimintaa Helsingissä vuosikausien ajan, ja Helsingin eläinpelastusyksikkö koulutti ja toimi esikuvana eläinpelastukselle koko maassa, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White.

Myöskään uusi eläinten hyvinvointilaki ei tuo tilanteeseen helpotusta. Luonnonvaraisten eläinten hoitovastuuta ei ole jatkossakaan määrätty millekään taholle, vaikka auttamisvastuu on edelleen laissa kirjattuna.

SEYn tärkein luonnoneläimiin liittyvä tavoite on edelleen, että loukkaantuneiden ja hädässä olevien luonnoneläinten asianmukainen hoito järjestetään koko maassa asianmukaisella tasolla.

*Juttua on päivitetty 7.3. klo 10.28. Lisätty maininta siitä, että sopimuspalokuntien yksikkö, joka palvelee virka-aikojen ulkopuolella, jatkaa toimintaansa.

Skip to content