Näkökulma

Turkistarhojen miljoonakorvaukset ovat perusteettomia

Turkistarhaus oli kuoleva ala jo ennen koronaa ja lintuinfluenssaa. Suomella ei ole varaa tekohengittää tällaista alaa verovaroin.
01.03.2024 Annukka Seppävuori 2 min
Kuva: Otwarte Klatki/Flickr
Turkistarhaus oli kuoleva ala jo ennen koronaa ja lintuinfluenssaa. Suomella ei ole varaa tekohengittää tällaista alaa verovaroin.
01.03.2024 Annukka Seppävuori 2 min

Valtio maksaa turkistarhoille yli 50 miljoonan euron korvaukset lintuinfluenssan takia lopetetuista eläimistä.

Mielestämme korvauksia ei pitäisi maksaa, sillä tulkintamme mukaan tarhojen lintusuojauksen olisi pitänyt olla kunnossa jo tuolloisen lainsäädännön mukaan. Eläintautilain 88 §:n 1 momentin mukaan oikeus korvauksiin menetetään kokonaan tai osittain, jos korvaukseen oikeutettu on rikkonut eläinterveyttä koskevia säädöksiä.

Turkistarhoilla oli jo ennen lintuinfluenssaepidemiaa velvollisuus ehkäistä tautiriskiä tarvittaessa esimerkiksi suojaverkolla. Haittaeläimiksi, joiden pääsyä tekemisiin eläintuotannon kanssa tulee ehkäistä, katsotaan muun muassa linnut turkistarhalla.

Koronapandemian aikaan turkistarhoille syydettiin miljoonakorvauksia, ja sama jatkuu nyt lintuinfluenssan kohdalla. Käytännössä siis suossa rämpivät turkistarhaajat saivat korvauksen eläimistä, jotka kuolivat puutteellisen suojauksen seurauksena tilanteessa, jossa turkiskauppa käy huonosti.

"Käytännössä siis suossa rämpivät turkistarhaajat saivat korvauksen eläimistä, jotka kuolivat puutteellisen suojauksen seurauksena tilanteessa, jossa turkiskauppa käy huonosti."

Turkistarhaus oli kuoleva ala jo ennen koronaa ja lintuinfluenssaa, koska suurin osa suomalaisista ei enää pidä eläinten kasvattamista huonoissa oloissa niiden turkisten takia hyväksyttävänä. Suomella ei ole varaa tekohengittää tällaista alaa verovaroin.

Turkisala on syyttänyt alamäestä myös Venäjän hyökkäyssotaa, mutta sen lisäksi, että alamäki alkoi jo vuosia aiemmin, Suomesta viedään edelleen turkiksia Venäjälle. Minkinnahkoja viedään jopa enemmän kuin ennen sotaa. Pidämme tätä itsessään epäeettisenä nykyisessä maailmantilanteessa.

Tarhoilla on merkittävä zoonoosiriski, eli riski eläimistä ihmiseen siirtyville taudeille. Pidämme erittäin kyseenalaisena sitä, että tällaisen toiminnan annetaan ylipäätään jatkua. Se tuottaa Suomelle merkittävän mainehaitan, kun ulkomaillakin on oltu huolissaan seuraavan pandemian lähtemisestä liikkeelle suomalaisilta turkistarhoilta.

Vaadimme turkistarhauksen hallittua alasajoa ja tarhaajien muille aloille siirtymisen tukemista.

Lue YLEn uutinen korvauksista: https://yle.fi/a/74-20077007

Annukka Seppävuori työskentelee SEY Suomen eläinsuojelussa viestinnän asiantuntijana.

 

Skip to content