Arvostelut

Kirja-arvostelu: Harhamat

Muunlajiset pääsevät ääneen Aura Koiviston tuoreessa romaanissa.
15.11.2023 Pi Mäkilä 2 min
Kuva: Into Kustannus
Muunlajiset pääsevät ääneen Aura Koiviston tuoreessa romaanissa.
15.11.2023 Pi Mäkilä 2 min

Harhamat
Aura Koivisto
Into Kustannus, 2023.

”Entä sitten muut kuin ihmiset – Muut eläimet. Ne ovat jo lähtökohtaisesti vailla ihmisarvoa, vain eläimiä, elukoita. Silloin niitä voidaan kohdella julmasti ilman erityisiä sodanjulistuksia, ilman että ne ovat varsinaisia vihollisia. Niitä vain hyödynnetään.”

Näin pohtii eräs Aura Koiviston Harhamat-romaanin hahmoista, Ralph-niminen henkilö, joka on puoliksi ihminen, puoliksi ilves. Hahmon inhimilliset ja eläimelliset piirteet aiheuttavat kirjan kertojassa hämmennystä ja monia muitakin tunteita.

Kertoja, kirjan päähenkilö, on palanut loppuun ja kyllästynyt kaupunkiin. Hän pakkaa kassinsa ja muuttaa Aberraniaan, syrjäiseen metsään, jossa luonto on läsnä joka puolella. Hiljalleen hän tutustuu alueen asukkaisiin, joista suurin osa paljastuu Ralphin kaltaisiksi monilajisiksi hahmoiksi.

Taitavasti kirjoitetun romaanin päähenkilö joutuu pohtimaan sitä, missä ihmisen, inhimillisyyden ja eläimen raja kulkee – ja lukija joutuu tahtomattaankin saman pohdinnan äärelle. Kirjan henkilöhahmot paljastuvat sekä syviksi filosofeiksi että hauskoiksi ja elämänjanoisiksi pohdiskelijoiksi.

Harhamat sekoittaa yhteiskunnallisen pohdinnan luontosuhteestamme maagiseen realismiin. Lopputulos on paikoin riemastuttava ja innostava. Jos lukija kuitenkin sattuu olemaan eri mieltä eläinten itsearvosta ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisestä, teos saattaa paljastua liian raskaaksi luettavaksi. Tästä huolimatta – tai kenties juuri kirjan herättämien ajatusten takia – kirjaa voi suositella lämpimästi jokaiselle eläinten ystävälle.

Aura Koivisto on Eläinten ystävä -lehden pitkäaikainen kolumnisti.

Harhamat-kansikuva

Kuva: Into Kustannus

Skip to content