Näkökulma

Kissakriisin hinta

Kissakriisillä on hintansa. Voittoa tavoittelemattomille yhdistyksille hädässä olevien kissojen auttamisesta saattaa koitua mittavat rahalliset kulut. Lisäksi kissakriisi vaatii veronsa myös auttamistyössä henkisesti ja fyysisesti kovilla olevilta vapaaehtoisilta eläinsuojelijoilta. Kovimman hinnan kissakriisistä joutuvat kuitenkin maksamaan ne vähintään 20 000 kissaa, jotka jäävät vuosittain kissakriisin armoille.
25.08.2021 Sari Toivola 6 min
Kuva: Christel SAGNIEZ/Pixabay
Kissakriisillä on hintansa. Voittoa tavoittelemattomille yhdistyksille hädässä olevien kissojen auttamisesta saattaa koitua mittavat rahalliset kulut. Lisäksi kissakriisi vaatii veronsa myös auttamistyössä henkisesti ja fyysisesti kovilla olevilta vapaaehtoisilta eläinsuojelijoilta. Kovimman hinnan kissakriisistä joutuvat kuitenkin maksamaan ne vähintään 20 000 kissaa, jotka jäävät vuosittain kissakriisin armoille.
25.08.2021 Sari Toivola 6 min

Heitteillä olevista kissayhdyskunnista, eli populaatioista, loukutetaan yleensä monta kissaa kerrallaan. Kymmenien kissojen populaatiot eivät ole harvinaisia, eivätkä sadankaan kissan populaatiot ennenkuulumattomia.

Populaatiokissat ovat usein tavalla tai toisella sairaita ja vaativat ruuan, juoman ja hiekkalaatikon lisäksi erityistä hoitoa ja lääkintää muodossa tai toisessa.

Kissojen perushoito, eli ruokkiminen, asianmukaisten hiekkalaatikko-olosuhteiden tarjoaminen, lääkitseminen, rokotukset, madotukset, leikkautukset ja sirutukset maksavat. Lisäksi koko elämänsä puutteessa ja kurjuudesta riutuneet kissat saattavat tarvita kalliita eläinlääkärin erikoishoitoja, kuten hammasremontteja, erilaisia tutkimuksia tai leikkauksia.

Kun näitä eläinlääkärin välitöntä hoitoa tarvitsevia kissoja saapuu eläinsuojeluyhdistyksen hoiviin useampia kerrallaan, nousevat yhden kissapopulaation hoitokustannukset helposti tuhansiin euroihin.

Kuvaillun kaltaiset kissapopulaatiot eivät ole yksittäistapauksia. Monet eläinsuojeluyhdistykset hoitavat vuoden aikana useita kissapopulaatioita. Näin eläinsuojeluyhdistyksille kissojen hoidosta koituvat kulut voivat vuositasolla nousta todella korkeiksi.

Eläinsuojeluyhdistykset toimivat yksityisin lahjoitusvaroin, joten yksikään sentti tai euro, jolla kissojen hoitoa rahoitetaan, ei ole itsestäänselvyys. Jokaisella tehdyllä rahalahjoituksella, pienelläkin, on siis konkreettista ja aitoa merkitystä eläinsuojeluyhdistyksille, niiden puitteissa tehtävälle työlle – ja ennen kaikkea kissoille, joita yhdistykset saamiensa lahjoitusten turvin auttavat.

 

 

Hyvä uutinen on, että kun silmät kerran avautuvat, ei paluuta vanhaan ole.

Kissakriisin hintaa ei mitata vain rahassa

Kissakriisin henkistä hintaa maksavat vapaaehtoiset eläinsuojelijat. Eläinten kärsimyksen jatkuva kohtaaminen ja fyysisestikin raskas auttamistyö kuormittavat tekijäänsä ja vaativat veronsa.

Kissakriisin vastaista työtä tekevät ja kissakriisin keskelle syntyneitä kissoja auttavat eläinsuojelijat antavat hädänalaisten kissojen eteen kaikkensa, ja vielä enemmän. Siitä huolimatta yhtä autettua kissaa kohti on aina jonossa monta uutta avuntarvitsijaa. Uusia autettavia kun syntyy tähän maahan enemmän kuin vapaaehtoiset eläinsuojelijat ehtivät ja pystyvät resurssiensa puitteissa auttamaan.

On hatunnoston arvoista, että eläinsuojelijat jaksavat kaikesta huolimatta tehdä tätä tärkeää ja arvokasta vapaaehtoistyötä kissojen hyväksi. Ilman heitä kissakriisistä aiheutuvan kärsimyksen määrä olisi vieläkin suurempi.

Kissat maksavat kissakriisin kovimman hinnan

Kovimman hinnan kissakriisistä joutuvat kuitenkin maksamaan kissakriisin keskelle syntyvät kissat.

Ne eivät saa kokea, miltä tuntuu syntyä toivottuina ja rakastettuina yksilöinä ihmisen huomaan. Ne eivät myöskään saa kokea, miltä tuntuu syödä maha täyteen maittavaa ja ravitsevaa ruokaa, tai käpertyä pakkasyönä nukkumaan oman kodin lämpöön.

Joillain näistä kissoista käy hyvä tuuri. Ne pääsevät välittävien eläinsuojelijoiden hoiviin ja saavat parhaassa tapauksessa mahdollisuuden hyvään ja elämisen arvoiseen elämään.

Iso osa kissakriisin keskelle syntyvistä kissoista jää kuitenkin luonnon armoille, jonnekin avun ja ihmissilmän ulottumattomiin. Nämä viattomat ja osaansa syyttömät kissat maksavat kissakriisistä hengellään.

Kirjoittaja on SEYn Art Director ja eläinten hyvinvointiaiheisiin erikoistunut viestinnän asiantuntija.

i
Mitä SEY tekee kissakriisin ratkaisemiseksi?

Teemme kissatyötä monella eri tasolla. Pyrimme aktiivisesti vaikuttamaan lainsäädäntöön, lisäämään ihmisten tietoisuutta ja muuttamaan kissakriisiä ylläpitäviä asenteita.

Lisäksi kymmenet jäsenyhdistyksemme ympäri Suomen tekevät käytännön kissatyötä kissakriisin ratkaisemiseksi ja kissakriisin keskelle syntyvien kissojen auttamiseksi ympäri vuoden.

Näin sinä voit auttaa

– Levitä sanaa kissakriisistä turuilla, toreilla ja somessa.

– Tue oman alueesi eläinsuojeluyhdistystä heidän kissakriisin vastaisessa työssään.

– Auta meitä ratkaisemaan kissakriisi. Tue kissojen hyväksi tekemäämme työtä esimerkiksi ostamalla neljän euron hintainen Kissanauha Musti ja Mirri -myymälästä tai –verkkokaupasta.

Kissanauhan tuotot ohjataan jäsenyhdistystemme kissatyöhön, kuten hylättyjen kissojen leikkautuksiin. Leikkautus on tehokas tapa hillitä kissojen lisääntymistä ja ehkäistä uusien kissapopulaatioiden syntyä.

Kirjoituksessa lähteinä käytetty:

Eläintenystävä.fi – Riikka Ala-Hulkko (2016). Kissoja kuin Vilkkilässä: Villiintynyt kissalauma voi paisua jopa satapäiseksi. Julkaistu: 28.9.2016 https://www.elaintenystava.fi/artikkelit/meilt%C3%A4/147-kissoja-kuin-vilkkilassa-villiintynyt-kissalauma-voi-paisua-jopa-satapaiseksi

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys PESU ry (2021). Tilinpäätös 1.1.2020-31.12.2020

SEY Suomen eläinsuojelu (2021). Kissan hinta -lyhytdokumentti https://youtu.be/if5aXUqkJuE

Yle.fi – Hanne Leiwo (2019). Villikissoja voi olla jopa sata yhdessä populaatiossa – sairaat hoidetaan kuntoon ja jokaiselle etsitään koti, jos mahdollista. Julkaistu: 12.7.2019 https://yle.fi/uutiset/3-10875237

Skip to content