Näkökulma

Tapamme kohdella eläimiä on tullut tiensä päähän

15.06.2020 Maria Lindqvist 3 min
Kuva: Needpix.com
15.06.2020 Maria Lindqvist 3 min

Viimeistään koronavirustauti COVID-19 on osoittanut, että me emme voi puhua kansanterveydestä ilman että puhumme siitä, miten kohtelemme eläimiä: miten käymme kauppaa niillä ja miten kasvatamme, kohtelemme ja kuljetamme niitä.

Yli 70 prosenttia tartuntataudeista on peräisin eläimistä, eikä koronavirustauti tee asiassa poikkeusta. Nyt pandemiana leviävän koronavirustaudin alkuperää ei ole toistaiseksi aukottomasti selvitetty, mutta laaja tieteellinen yhteisymmärrys vallitsee siitä, että se on peräisin luonnonvaraisesta eläimestä ja että se on levinnyt ihmiseen aasialaisella villieläintorilla.

Virus olisi voinut levitä ihmiseen muuallakin, myös Euroopassa. EU-maihin tuodaan eniten maailmassa eksoottisia villieläimiä myytäväksi lemmikkieläiminä. Eksoottisia eläimiä tuodaan laillisesti ja laittomasti ilman minkäänlaisia terveys- ja hygieniakontrolleja.

On myös mahdollista, että seuraava – ja kenties nykyistä vielä pahempi – pandemia lähtee liikkeelle kehittyneimpien maiden ruoantuotannosta eli intensiivisestä eläinmaataloudesta. Kymmenet miljardit vuosittain kasvatettavat tuotantoeläimet toimivat hautomona taudeille, jotka voivat olla ihmisille tuhoisia. Samaan aikaan ihmiset valtaavat yhä enemmän maa-alaa maataloutta ja eläinten laitumia varten, mikä kaventaa luonnonvaraisten eläinlajien elinympäristöä ja köyhdyttää biodiversiteettiä.

Näitä tauteja on jatkossa yhä vaikeampaa hoitaa, sillä antibioottien käyttö eläintuotannossa on lisännyt vastustuskykyisten mikrobien kantoja. Antibioottiresistenssi yleistyy EU:ssa siitä huolimatta, että antibioottien käyttöä eläintuotannossa on pyritty vähentämään.

 

Antibioottiresistenssi yleistyy EU:ssa siitä huolimatta, että antibioottien käyttöä eläintuotannossa on pyritty vähentämään.

Eläimiä suojelemalla suojelemme myös ihmisiä. Eksoottisten eläinten kauppaa rajoittamalla suojellaan myös luonnon monimuotoisuutta. Eläinten laitonta kauppaa tulee torjua tehokkaasti ja käyttöön tulee ottaa Euroopan laajuinen positiivilista, joka määrittelee, mitkä eläimet ovat sopivia ja turvallisia lemmikkieläimiksi.

Eläinten tehotuotanto lopettamalla suojellaan eläinten lisäksi kansanterveyttä. Eläinten hyvinvointi tulee varmistaa kaikessa ruokaamme liittyvässä päätöksenteossa, ja maatalouspolitiikkaa tulee uudistaa siten, että tuottajat voivat siirtyä vähemmän intensiivisiin tuotantotapoihin. Samaan aikaan kasviperäisten proteiinien tuotantoa ja kulutusta on tuettava.

Hyvää ja turvallista kesää kaikille eläinten ystäville!

i

Maria Lindqvist on SEYn viestintäpäällikkö.

Skip to content