Näkökulma

Uusi eläinsuojelulaki ei ole päätepysäkki

Eläinten ystävien toiveena oli, että uusi eläinsuojelulaki poistaisi ainakin kaikkein ilmeisimmän eläinten kärsimyksen, SEYn viestintäpäällikkö Maria Lindqvist kirjoittaa.
08.03.2019 Maria Lindqvist 3 min
Eläinten ystävien toiveena oli, että uusi eläinsuojelulaki poistaisi ainakin kaikkein ilmeisimmän eläinten kärsimyksen, SEYn viestintäpäällikkö Maria Lindqvist kirjoittaa.
08.03.2019 Maria Lindqvist 3 min
Uutta eläinsuojelulakia eli lakia eläinten hyvinvoinnista on suunniteltu ja sorvattu yli kymmenen vuotta. Maa- ja metsätalousministeriö vakuuttaa, että istuva eduskunta ennättää hyväksyä lakiehdotuksen vielä ennen huhtikuisia eduskuntavaaleja. Tämän aika näyttää meille hyvin pian.Uudesta eläinsuojelulaista ehti muodostua ainakin eläinjärjestöille, mutta myös suurelle joukolle kansalaisia todellinen täyttymättömien toiveiden kaivo. Eläinten ystävien ymmärrettävänä toiveena oli, että uusi eläinsuojelulaki poistaisi ainakin kaikkein ilmeisimmän eläinten kärsimyksen ja raaimman hyväksikäytön. Näin tapahtuu ikävä kyllä vain osittain. Pettymys uuteen lakiin on syvä.

Eläinlain valmistelun aikana on käyty ennennäkemättömän korkeatasoista keskustelua eläinten kohtelusta ja asemasta ihmisen kumppanina. Eläinten asiasta on tullut vakavasti otettava. Vaarana on, että lain valmistuessa keskustelu tyrehtyy, ja päättäjät ja media siirtyvät muihin aiheisiin, koska asian ajatellaan olevan käsitelty.

 

Lain valmistuminen ei ole päätepiste, vaan se on yksi pysäkki matkalla kohti eläimille parempaa yhteiskuntaa.

Lain valmistuminen ei ole päätepiste, vaan se on yksi pysäkki matkalla kohti eläimille parempaa yhteiskuntaa. Seuraava tärkeä askel otetaan huhtikuussa, jolloin valitaan uusi eduskunta. Tärkeitä kysymyksiä nimittäin riittää ratkaistavaksi eläinlain jälkeenkin. Sallitaanko tuotantoeläinten häkkikasvatus, loppuuko turkistarhaus, aletaanko ruokaa tuottaa eläin- ja ilmastoystävällisesti? Uusi eduskunta päättää, millaisia asetuksia eläinten hyvinvointilain täydennykseksi säädetään.Tämän kevään tärkein eläinsuojelullinen kysymys on, millaista eläinpolitiikkaa puolueet aikovat ajaa seuraavat neljä vuotta. Eläinjärjestöt pitävät huolta siitä, että eläinten asia pysyy sekä päättäjien että median agendalla.

Äänestäjien tehtävänä on antaa äänensä ehdokkaalle, joka ajaa eläimet huomioon ottavaa politiikkaa. Meidän kaikkien vastuulla on, miten eläimiä kohdellaan seuraavalla vaalikaudella. Ehdokkaiden kannat voi tarkistaa vaalien alla avattavasta SEYn ja Animalian vaalikoneesta.

P.S. Kiinnostavatko puolueiden kannat eläinsuojelusta? Vieraile osoitteessa elainpolitiikka.fi

PÄIVITYS: Lehden ja pääkirjoituksen ilmestymispäivänä 8.3.2019 hallitus ja sote-uudistus kaatuivat. Sen myötä kävi selväksi, ettei maakuntauudistukseen sidottu eläinten hyvinvointilaki voi valmistua tällä eduskuntakaudella. Työmme uuden eläinsuojelulain puolesta jatkuu.

i

Maria Lindqvist on SEYn viestintäpäällikkö.

Skip to content