Artikkelit

Vapaa sika voi paremmin

Hornan sikatilalla possut saavat nauttia lajityypillisestä elämästä. Kärsät tonkivat ahkerasti maata ja ulkotarha kelpaa jopa nukkumiseen.
29.12.2017 Senni Puustinen 4 min
Hornan possuilla on puolet enemmän tilaa kuin esimerkiksi luomutuotannossa. Kuva: Tomi Horna
Hornan sikatilalla possut saavat nauttia lajityypillisestä elämästä. Kärsät tonkivat ahkerasti maata ja ulkotarha kelpaa jopa nukkumiseen.
29.12.2017 Senni Puustinen 4 min

Hornan sukutilalla Huittisissa on kasvatettu sikoja vuosikymmenten ajan. Nykyinen isäntä Tomi Horna on ollut ohjaimissa parikymmentä vuotta. Tila oli tehotuotannossa, kunnes vuonna 2015 Horna päätti ottaa suunnan kohti eettisempää sianlihantuotantoa. Muutosten taustalla vaikutti moni asia.

– Atrian kanssa meni niin sanotusti sukset ristiin. Tuotantosopimus sanottiin irti ilman mitään järkevää syytä, Tomi Horna kertoo.

Horna oli investoinut tilaan paljon ja sikapaikkoja oli 3 000. Parhaana vuonna tilalla kasvatettiin jopa 10 000 sikaa. Mutkista huolimatta Horna ei halunnut luopua tilasta. Hän antaa kiitoksen uudesta suunnasta miehelle, jonka haastattelun sattui lukemaan.

– Mikko Välttilästä oli juttu lehdessä. Hänellä on muun muassa MunaEggsPress-niminen yritys ja ulkopossuja. Ajatus sai hautua päässäni vuoden verran jutun lukemisen jälkeen, Horna muistelee.

Horna kuvitteli tuotantomuodon vaativan isompia investointeja. Oli mukava yllätys, ettei suuria muutoksia tarvittu.

– Kävin katsomassa Välttilän tilaa Somerolla ja totesin, että tämä on mun juttu. Sopivat rakennukset olivat jo valmiina.

– Olen nopea liikkeissäni. Matkalla kotiin olin jo tilannut porsaat ja kotiin päästyäni tein aukot sikalan seinään.

Näin oli vapaan sian kasvatus Hornan tilalla saanut alkunsa. Syys-lokakuussa 2015 Hornat liittyivät Porin Rekoon.

– Emäntä bongasi Reko-ketjun. Ensimmäinen osallistumisemme on jäänyt mieleen. Kysyntä oli hurja ja jonot pitkät.

Tarpeeksi tilaa

Tommi Horna luottaa siankasvatuksessa muutamaan asiaan: tilaan, ruokaan ja veteen. Kun näitä kaikkia on tarpeeksi, eläimet voivat hyvin.

– Kun tilaa on tarpeeksi, kaikki voivat hyvin. Tämä on minusta ihan maalaisjärkeä. Niin sanotussa normaalituotannossa se ei ole mahdollista. Se tulee liian kalliiksi eikä elätä.

Horna kertoo, että tilaa heidän possuillaan on puolet enemmän kuin mitä esimerkiksi luomutuotannossa vaaditaan. Hän näkeekin, ettei luomu ole välttämättä aina eläinten hyvinvoinnin kannalta parempi eikä siksi näe järkeä lähteä siihen mukaan.

– Olen myös aina ollut vapaan ruokinnan kannalla. Kun ruokaa riittää tarpeeksi, ei siitäkään tarvitse tapella. Entiseen verrattuna vietän nyt myös enemmän aikaa sikojen kanssa ja näen ne kaikki joka päivä.

Hornan tilalla kaikki possut ulkoilevat ja myös viihtyvät ulkona. Sisällä ne käyvät lähinnä syömässä ja ulostamassa.

– Tonkiminen on sioista ihan mahtavaa. Ne kaivavat jumalattomia koloja laitumelle, isäntä nauraa.

Ulkona on myös katos ja olkia, ja siat nukkuvat siellä kesät talvet.

Hornan tilalla ei käytetä antibiootteja. Eläimet ovat pysyneet hyvin terveinä ja sikojen sairastaessakin isäntä ottaa niiden tarpeet erityisesti huomioon.

– Sika tarvitsee kaveria, joten sairaskarsinassakaan ne eivät ole yksin.

Eläinten hyvinvointia mietitään loppuun asti. Siat teurastetaan läheisellä pienteurastamolla, jonne matkaa on vajaa 20 kilometriä. Matka teurastamoon taitetaan tilan omalla kärryllä.

– Sikahan on sellainen, että jos se ei halua mennä autoon, se pistää kyllä vastaan. Siinä ei parikaan raavasta miestä pysty sialle mitään, Horna kertoo.

– Meillä siat menevät kärryyn helposti ja sovinnolla.

Koska kärry on aina tilalla, siat pääsevät tutustumaan siihen ennen teurasmatkaa.

– Ne pääsevät käymään kärryssä ja joskus ne ruokitaan sinne. Näin kärry on sioille tuttu paikka ennen teurasmatkaa. Lisäksi, kun siat ovat kasvaneet yhdessä samassa porukassa kolme-neljä kuukautta, eivät ne tappele autossa.

Pienellä tuottajalla on omat ongelmat

Uudet sikojen ulkonapitoon liittyvät säädökset herättävät tilallisessa ärsyyntymistä. Horna näkee ne lähinnä kiusantekona.

– Suuremmat kiusaavat pienempiä. Täällä sisämaassa sikaruton uhka ei ole todellinen.

Käytännössä uudet säädökset tarkoittavat Hornan tilalla ulkotarhan aidan sähköistämistä.

– Ihmettelen tätä, sillä paimenpojat on aiemmin kielletty sisätiloissa, ja nyt niiden käyttö sallitaan ulkona. Säädöksillä ei ole mitään tekemistä eläinten hyvinvoinnin kanssa.

Pienellä toimijalla on omat hankaluutensa muutenkin vaikeassa sikatilanteessa. Esimerkiksi uusien porsaiden ostaminen ei onnistu noin vain.

– Porsastuottajilla on sopimukset HK:n, Atrian, isojen talojen kanssa. Sieltä ei saa helposti ostettua välistä, kun on itse pieni ostaja.

Asiakkaat ovat myös tottuneet siihen, että kaikkia sian osia on aina saatavilla. Tämä ei tietenkään pieneltä tuottajalta onnistu.

– Asiakkaat haluavat ne ribsit. Kuitenkin vain 15 prosenttia siasta on laatuosaa, loput ovat muun muassa suikaletta ja jauhelihaa.

Horna kasvattaa myös kanoja. Niiden kohdalla hän pitää kiinni samoista periaatteista: tilaa on.

– Tämä on taas maalaisjärkeä. Meillä on kolme kanaa neliötä kohden, kun luomussa saa olla kuusi. Kanat saavat myös joka viikko jotain uutta virikettä.

Munantuotanto on monelta kantilta helpompaa kuin lihantuotanto. Tuotannossa on vähemmän työtä, kun moni vaihe teurastuksesta lihanpakkaukseen puuttuu.

– Kulurakenne on helpompi: kun kana munii, on valmis tuote myytäväksi.

Kanojen kohdalla täytyy huolehtia vain siitä, että munat tehdään pesään: likaiset munat kun eivät kelpaa myytäväksi.

– Aluksi meillä oli liikaa pehkua. Jopa tarkastaja sanoi, ettei niin paljoa ole järkevä pitää. Kanat muuten munivat sinne. Vähensimme pehkun määrää ja opetimme kanat orsille. Nyt munat munitaan hyvin pesään.

Tyytyväinen tuottaja

Tomi Horna pitää työstään sikojen parissa ja kokee vapaan sian kasvatuksen oikeaksi toimintamalliksi. Hänen mielestään kiinnostusta tuotantomuotoon on varmasti paljon, mutta käytännössä vaihtaminen ei käy kovin helposti.

– Uskon, että moni tavanomaisessa tuotannossa toimiva sikatilallinen olisi valmis vaihtamaan vapaaseen possuun, jos se vain olisi taloudellisesti kannattavaa. Gallupeissa ihmiset vastaavat haluavansa suosia eettisempiä eläintuotteita, mutta käytännössä se ei vielä näy. Toivoisin, että asiakkailta löytyisi arvostusta ja valmiutta myös maksaa tuotteista. Odotan niitä oikeita asiakkaita, jotka äänestävät ostamalla, Horna sanoo.

Tällä hetkellä Horna neuvottelee erään palvaamon kanssa. Toiveena on saada tilan tuotteet vielä kaupan hyllylle. Helppoa se ei ole. Vaikeuksista huolimatta Horna on tyytyväinen tilallinen, joka ei koskaan palaisi entiseen.

– Salainen haaveeni on, että kaikki toimisivat niin kuin meillä. On mahtavaa nähdä, kun siat nauttivat. Olen kaikin puolin tyytyväinen, kun vain vielä saisi elantonsa tästä, Horna summaa.

Skip to content