Arvostelut

Kirja-arvostelu: Eläin ja ihminen – Mikä meitä yhdistää?

25.11.2017 Senni Puustinen 1 min
25.11.2017 Senni Puustinen 1 min

Helena Telkänranta

SKS, 2016

Mitä yhteistä ihmisellä ja muilla eläinlajeilla on? Ja mikä meitä erottaa? Helena Telkänrannan uutuus jatkaa edeltäjänsä Millaista on olla eläin? -tietokirjan jäljillä tarjoten vastauksia näihin kysymyksiin ja innostaen lukijaa ajantasaisella tiedolla eläinten kyvyistä. Telkänranta osaa kirjoittaa aiheestaan helppotajuisesti ja mukaansatempaavasti. Kirjaan on helppo uppoutua, ja se on mukavan nopealukuinen tietokirja.

Kirja herättää lukijassa tunteita ja vau-elämyksiä. Mihin kaikkeen erilajiset eläimet pystyvätkään! Moni kirjassa kerrottu asia tuntuu lemmikinomistajista ja muista eläinten kanssa toimivista myös varmasti tutulta ja käytännönelämässä kohdatulta. Kirja saa myös liikuttumaan: miten samankaltaisia olemmekaan, ja silti kohtelemme monia eläimiä kaltoin.

Kirja muistuttaa hienosti, että meissä ja muissa eläimissä on paljon samaa, mutta myös eroja. Eläintä tai sen hyvinvointia ei pitäisi arvioida ihmisnäkökulmasta. Tutkittu tieto auttaa meitä ymmärtämään kanssaeläjiämme entistä paremmin ja mikä tärkeintä, kohtelemaan muita eläimiä niiden lajityypilliset tarpeet huomioiden. Teos opettaa myös ihmisestä ja oman lajimme evoluutiosta mielenkiintoisia faktoja: kirjan luettuaan tietää esimerkiksi, miksi tietynlainen musiikki herättää ihmisissä vahvoja tunteita ja miksi luonnonvalinta on suosinut hetero- ja biseksuaalien lisäksi myös homoseksuaaleja.

Kirjassa käsitellään eläinten ja ihmisen yhtäläisyyksiä ja eroja muun muassa kielen, matemaattisten taitojen, luonteen ja kulttuurin kautta. Eläintutkimukseen perehtyneelle kirja ei tarjoa erityisesti uutta tietoa, mutta pitää mielenkiinnon yllä hyvillä esimerkeillä ja taitavalla kirjoitustyylillä. Eläin ja ihminen on yleissivistävä teos, joka sopisi jokaisen lukea.

Helena Telkänranta on eläinten käyttäytymistä ja kognitiota tutkiva evoluutiobiologi ja tietokirjailija. SEY palkitsi Telkänrannan Vuoden Eläinsuojeluteko -palkinnolla 2015.

Skip to content