Arvostelut

Kirja-arvostelu: Kaikenkarvainen kansa – Miten koirista tuli miljoonabisnes

20.10.2017 Tiina Lehtovirta 1 min
Kuva: WSOY
20.10.2017 Tiina Lehtovirta 1 min

Päivi Kerola, Esa Koivuranta, Kati Pehkonen, Tuija Sorjanen ja Annina Vainio

WSOY, 2017

Rahan merkitystä ei voi väheksyä, ei myöskään rakkaan lemmikin kohdalla. Kaikenkarvainen kansa – Miten koirista tuli miljoonabisnes luo kokonaisvaltaisen kuvan siitä, millaiseen todellisuuteen sohvalla vieressä röhnöttävä karvakaverini asettuu yhteiskunnassamme. Ennen kaikkea kirja piirtää käsityksen ihmisen hyvyydestä, heikkoudesta ja julmuudesta, ihmisen halusta uskoa hyvään ja toivoa parasta. Teos kertoo ihmisistä, ei suinkaan koirista.

Kirjan teema on haastava, sillä jokaisella meistä on aiheeseen henkilökohtainen kosketus ja näkemys. Jokainen lukee kirjan omat koiralasit silmillään. Kirja onnistuu osoittamaan, että kolikolla on puolensa, on kyseessä sitten eläinlääkäriasemien ketjuuntuminen tai ulkomaisten rescuekoirien maahantuonti. Kirjoittajat käsittelevät teemoja melko puolueettomasti, kantaa ottamatta, mikä mahdollistaa lukijalle omien johtopäätösten tekemisen. Kirja antaa lukijalleen paljon ajateltavaa.

Toivon, että erityisesti jokainen tuleva koiranomistaja hankkisi teoksen käsiinsä. Teoksen vahvuus on ennen kaikkea siinä, että se kertoo niiden ihmisten tarinan, jotka eivät ole olleet niin onnekkaita rakkaan koiransa kanssa. Ihmisen on ymmärrettävä, että juuri hänen koiransa voi olla se sairas yksilö, on sitten kyseessä esimerkiksi liian pitkälle mennyt jalostus tai pentutehtailu. Kirjan luettuaan uskon, että lukijalla on käsitys siitä, kuinka hauskaa ja monipuolista elämä voikaan olla koirakaverin kanssa, mutta myös kuinka paljon se vaatii. Kirjan keskeinen viesti on, että koirien hyvinvointi ei saa kärsiä ihmisen rahan- ja kunnianhimosta. Kuten kirjassa todetaan, sen ”olemme velkaa koirillemme”.

Skip to content