Artikkelit

Siili suihkulähteessä ja lokinpoikaset leluina – eläinsuojeluneuvoja peräänkuuluttaa vanhempien vastuuta

SEYn eläinsuojeluneuvojilleen tekemän kyselyn mukaan lasten ja nuorten väkivaltainen käytös luonnonvaraisia eläimiä kohtaan on lisääntynyt.
10.07.2017 Pi Mäkilä 4 min
Lasten ja nuorten väkivaltainen käytös luonnonvaraisia eläimiä kohtaan saattaa olla lisääntymässä. Eläinsuojeluneuvojan mukaan tilanteeseen auttaa vain tiedon lisääminen. Kuva: Veronika Mulyk
SEYn eläinsuojeluneuvojilleen tekemän kyselyn mukaan lasten ja nuorten väkivaltainen käytös luonnonvaraisia eläimiä kohtaan on lisääntynyt.
10.07.2017 Pi Mäkilä 4 min

Oli aivan tavallinen heinäkuinen päivä, kun eläinsuojeluneuvoja Henna Pietikäisen puhelin soi. Puhelimessa oli nainen, joka soitti Varkauden torilla sijaitsevan suihkulähteen laidalta. Nainen oli hädissään ja järkyttynyt. Suihkulähteessä makasi hukkunut isokokoinen siili.

– Lähdin saman tien paikalle katsomaan, mistä oli kyse. Siili ei olisi mitenkään voinut päätyä suihkulähteeseen itsekseen, joten päätin lähettää sen Eviraan tutkittavaksi. Epäilin jo silloin, että siili on luultavasti heitetty elävänä veteen, Pietikäinen kertoo.

Eviran lausunto saapui jo seuraavalla viikolla ja vahvisti sen, mitä Pietikäinen oli epäillyt. Siili oli kuollut tukehtumalla tai hukkumalla. Lisäksi sen maksassa oli pinnallinen ruhje ja verenvuoto, joka oli todennäköisesti syntynyt jonkinlaisen mahaan osuneen iskun tai paineen seurauksena. Pietikäinen tiesi, että torin laidalla oli valvontakamerat. Niistä voisi hyvinkin selvitä, mitä ja miksi siilille oli tapahtunut.

– Halusin saada tekijät vastuuseen ja tein tapauksesta rikosilmoituksen. Valvontakamerat osoittautuivat kuitenkin turhiksi. Poliisin mielestä kameroiden kuvanlaatu on todella huono ja toisaalta nauhat ehtivät vanheta ennen kuin poliisi ehti edes aloittaa asian tutkinnan. Silminnäkijää tälle tapaukselle ei ole, joten poliisi kommentoi, että tutkinta on todella vaikeaa.

Siilin kuolemasta on pian vuosi, mutta Pietikäisen mukaan poliisi tutkii edelleen asiaa. Tekijöitä saadaan tuskin koskaan vastuuseen.

– Olin todella pettynyt poliisin toimintaan, sillä he toimivat tapauksessa todella hitaasti. Nopeammalla tutkinnalla valvontakamerat olisivat voineet paljastaa jotain ratkaisevaa. Tekijät pääsivät nyt kuin koira veräjästä, ja pahimmassa tapauksessa sama toistuu uudelleen.

Asialla usein lapset

SEYn eläinsuojeluneuvojilleen tekemän kyselyn mukaan lasten ja nuorten väkivaltainen käytös luonnonvaraisia eläimiä kohtaan on lisääntynyt. Kyselyyn vastanneet raportoivat varsinkin siilien ja lintujen kiusaamisesta ja kiduttamisesta.

Hieman yli puolet kyselyyn vastanneista neuvojista on törmännyt luonnonvaraisia eläimiä kohtaan harjoitettuun julmuuteen. Neuvojien tietoon tulleet tapaukset ovat olleet lähes järjestään alaikäisten tekemiä. Valitettavan usein tapahtumat ovat sattuneet koulun pihalla tai sen läheisyydessä.

Pietikäisen tietoon tullut hukkuneen siilin tapaus ei ole ainutkertainen: kiusaamista ja kiduttamista on ollut monenlaista siilien potkimisesta joutsenten ampumiseen ja kivittämiseen.

Kuva: Veronika Mulyk

Osa tapauksista on vielä julmempia. Erään talvella heränneen siilin läpi oli pistetty puukeppi ja toista oli käytetty lasten leikissä jalkapallona. Moni myös jättää luonnonvaraisen, luonnosta löytyvän sairaan tai loukkaantuneen eläimen kitumaan. Joku ottaa edelleen metsänlaidassa nököttävän rusakonpoikasen hoitoonsa ja hoitaa sitä puutteellisilla tiedoilla.

Pieneläimet eivät ole ainoita luonnonvaraisia eläinsuojelurikosten uhreiksi joutuvia eläimiä. Muun muassa Savon Sanomat uutisoi maaliskuussa helmikuun lopulla löytyneestä naarassudesta, joka oli pyörinyt Lapinlahdella ihmisasutuksen liepeillä. Eviran tutkimusten mukaan sutta oli ammuttu ainakin 18 haulilla. Se oli hakeutunut asutuksen lähelle, sillä vammojensa vuoksi se ei ollut pystynyt hakemaan normaalisti ravintoa. Poliisi tutkii tapausta tällä hetkellä metsästysrikoksena.

Ilmoitus jää usein tekemättä

Poliisin mukaan luonnonvaraisia eläimiä kohtaan tehdyt rikokset eivät ole lisääntyneet. Esimerkiksi viime vuonna poliisille tehtiin neljä siileihin kohdistunutta rikosilmoitusta. Rikoskomisario Markku Tuominen kertoo, että ilmoitusten vähäisyys saattaa johtua siitä, etteivät suinkaan kaikki eläinten kiduttamiseen törmänneet henkilöt tee ilmoitusta poliisille. Rikostentekijät ovat usein nuoria.

– Yleensä kyse on lapsista, jotka eivät ole ikänsä takia vielä rikosoikeudellisesti vastuussa tekemisistään. Tekijöitä ei aina saada kiinni, mutta kun näin tapahtuu, teko saatetaan aina lasten ja heidän vanhempiensa tietoon.

Tuomisen mielestä Suomessa suhtaudutaan yleisesti ottaen hyvin luonnonvaraisiin eläimiin.

– Esimerkiksi Välimeren maissa pikkulintujen pyydystäminen liimatikuilla on varsin yleistä. Suomessa tällaista tapaa ei ole, päinvastoin, pikkulintujen suojelua on harjoitettu pitkään.

Vastuu vanhemmilla

Henna Pietikäinen epäilee, että eläinsuojeluyhdistysten, median ja poliisin tietoon tulee vain kourallinen tapauksista.

– Tällaisista tapauksista kuulee paljon, mutta myös moni maallikko onneksi puuttuu tapauksiin. Erityisen alttiita kiusaamiselle ovat siilit ja muut pieneläimet, jotka eivät pääse nopeasti karkuun. Valitettavasti kyse saattaa olla myös kaveriporukan kesken käydystä kilpailusta ja näyttämisenhalusta.

Siihen, onko lasten ja nuorten väkivaltainen käytös eläimiä kohtaan todellisuudessa lisääntynyt, Pietikäinen ei osaa ottaa suoraan kantaa. Eläinsuojeluneuvojana hän peräänkuuluttaa silti vanhempien vastuuta.

"Yksikin tällaisen julman kohtalon kokenut siili on liikaa."

– Viestin tällaisista tapauksista pitäisi ehdottomasti kulkeutua vanhemmille. On meidän aikuisten tehtävä kertoa lapsille, että kaikenlaisia ja kaikenkokoisia eläimiä täytyy kohdella hyvin ja kunnioittavasti.

Pietikäisen mukaan tiedottaminen ja esimerkiksi SEYn tekemät kouluvierailut ovat tehokkaita keinoja vähentää luonnonvaraisiin eläimiin kohdistuvaa väkivaltaa.

– Lapset eivät välttämättä tiedä tai ymmärrä, että luonnonvaraiset eläimet kokevat kipua ja pelkoa siinä missä lemmikkieläimetkin. Moni kyllä tietää, että koiria ja kissoja täytyy kohdella hyvin. Se ei riitä. Heidät täytyy saada ymmärtämään, että yksikin tällaisen julman kohtalon kokenut siili on liikaa.

Skip to content