Näkökulma

Turkiton Sokos – Yritykset toimivat eläinten puolesta, kun poliitikoilla ei tahto riitä

09.12.2016 Maria Lindqvist 3 min
09.12.2016 Maria Lindqvist 3 min

Tavarataloketju Sokos ilmoitti tällä viikolla lopettavansa turkisten ja turkissomisteiden myynnin osana valikoimiaan. Tavarataloketju kertoo tiedotteessaan haluavansa tarjota kuluttajille eettisesti kestäviä tuotteita ja palveluja.

Sokoksen myyntijohtaja Juha Thilman tarkentaa tiedotteessa: ”Meille on tärkeää, että valikoimissamme olevien eläinperäisten tuotteiden ja raaka-aineiden tuotannossa kunnioitetaan eläinten oikeuksia ja huolehditaan eläinten hyvinvoinnista. Eläinten hyvinvointi kiinnostaa myös asiakkaitamme enenevässä määrin, ja olemmekin laatineet asiaan liittyvän tuotelinjauksen, jonka mukaan emme hyväksy valikoimiimme aitoja turkiksia tai turkissomisteita.”

Linjauksen syyt siis ovat selkeät. Sokos haluaa kunnioittaa toiminnallaan eläinten oikeuksia ja hyvinvointia. Tämä on myös asiakkaiden tahto.

SEY ja varmasti kaikki eläinsuojelijat ovat iloisia siitä, että Sokos on tehnyt eettisen linjauksen ja haluaa tältä osin kantaa vastuuta eläinten hyvinvoinnista.

Sokoksen linjaus on uusi, rohkaiseva edistysaskel kohti eläinten kannalta vastuullisempaa kauppaa. Aikaisemmin tänä vuonna Lidl ilmoitti luopuvansa virikehäkkikanojen munien myynnistä liikkeissään. Tähän saakka suomalaiset kauppaketjut ovat olleet varsin haluttomia tekemään eläineettisiä linjauksia, ja toivomme, että Sokoksen ja Lidlin ratkaisut rohkaisevat myös muita kauppoja ulottamaan yhteiskuntavastuuohjelmansa eläinten hyvinvointiin.

Sokos on tiedotteen julkaisemisen jälkeen valitettavasti joutunut kovan myllytyksen kohteeksi ratkaisustaan. Esimerkiksi MTK on vaatinut kauppaketjulta julkista anteeksipyyntöä ja useat kansanedustajat ovat kovin sanoin arvostelleet Sokosta.

Sokoksen päätöksestä syntynyt vastareaktio on hyvin samankaltainen sen arvosteluryöpyn kanssa, jonka Lidlin syksyinen päätös herätti. Julkinen, kova arvostelu tuo jälleen esiin saman edunvalvontakoneiston, jonka muun muassa turkisasetuksen uudistus, eläinsuojeluasiamiehen viran jatkaminen ja eläinsuojelulain uudistus ovat viime vuosina kohdanneet. Sen edunvalvontakoneiston, jolla on vahva kannatus nykyhallituksessa.

 

Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton palkkalistoilla on entisiä oikeistopoliitikoita. Järjestö myös jakaa poliitikoille rahoitusta vaaleista toiseen.

Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton palkkalistoilla on entisiä oikeistopoliitikoita. Järjestö myös jakaa poliitikoille rahoitusta vaaleista toiseen. Vaalirahoitus näyttää kulkevan tiukasti käsi kädessä poliitikkojen turkiskantojen kanssa.

Turkisten kysyntä Suomessa on laskenut. Tälle on aivan selvä syy. Turkistuotanto on eläintuotannon julmimpia muotoja, sivistyneen ja edistyneen Suomen häpeäpilkku. Yhä useampi Euroopan maa luopuu turkistuotannosta sen epäeettisyyden vuoksi. Suomi on jäänyt massiivisen turkistuotantonsa kanssa samaan kastiin Puolan ja Kiinan kanssa. Tätä eivät kansalaisemme selvästi halua ja tätä ei myöskään maabrändimme kestä.

Oikeistohallituksemme kannattaa normien ja sääntelyn purkua ja yhä vapaampaa markkinataloutta, kuten odottaa saattaakin. Tunkkaisinta Sokoksen saamassa kritiikissä onkin se, että Sokoksen mukaan päätös turkittomuudesta on tehty reaktiona laskevaan kysyntään. Sokos kertoo, että ”kyse on normaalista valikoimaratkaisusta, johon moni muukin suuri muotialan toimija on viime vuosina päätynyt”. Markkinataloudessa on järkevää luopua kannattamattomien tuotteiden myynnistä. Nyt kuitenkin hallituspuolueidemme edustajat painostavat Sokosta valikoimaratkaisuun, joka ei perustu kysyntään ja kannattavuuteen, vaan pelkkään poliittiseen eduntavoitteluun.

Hyvä, Sokos! On hienoa, että myös suomalaiset yritykset, kuten aikaisemmin Lidl ja nyt Sokos, kuuntelevat kansalaisten tahtoa ja toimivat eläinten puolesta, kun lainsäätäjällä ei siihen tahtoa näytä olevan.

SEY jatkaa työtään sen eteen, että eläinten pito-olosuhteita parannetaan ja että kaikki eläimet voivat elää elämisen arvoisen elämän. SEYn tavoitteena on, että julmimmista ja turhimmista eläinten hyväksikäytön muodoista luovutaan kokonaan. SEY jatkaa edelleen työtä sen eteen, että turkistarhaus kielletään lailla. Jos haluat antaa tukesi maailman parhaalle eläinsuojelulaille ja turkistarhauksen lakkauttamiselle, allekirjoita vetoomus osoitteessa elainlaki.fi

 

 

i

Maria Lindqvist on SEYn viestintäpäällikkö.

Skip to content