Näkökulma

Eläimet ja laki

13.06.2016 Jaakko Hämeen-Anttila 3 min
13.06.2016 Jaakko Hämeen-Anttila 3 min

Ihmisoikeudet käyvät kalliiksi. Silti me pidämme itsestäänselvänä, että ihmisellä on ihmisoikeutensa, joiden takia häntä täytyy hoitaa ja suojella silloinkin, kun yhteiskunnan olisi paljon halvempaa heittää hänet oman onnensa varaan.

Myös eläinoikeudet käyvät kalliiksi. Tehotuotanto on, ainakin lyhyellä tähtäyksellä, halvempaa kuin luonnonmukainen karjanhoito ja turkistarhauksessa jokainen lisäneliö ja parannus maksavat. Mutta eläintenkään kohdalla kyse ei voi olla siitä, että taloudelliset ja tuotannolliset näkökohdat sanelisivat sen, millaisissa oloissa me niitä pidämme. Emmehän me, tai ainakaan useimmat meistä, halua, että vanhuksia makuutetaan huonoissa oloissa vanhainkodeissa, vaikka halvemmaksi se kai tulisi kuin hyvän hoidon tarjoaminen.

 

Myös eläinten kohdalla meidän täytyy toimia kestävällä arvopohjalla.

Myös eläinten kohdalla meidän täytyy toimia kestävällä arvopohjalla. Tai yksinkertaisesti sanottuna: tehdä oikein. Meidän täytyy ensin katsoa, millaiset ovat ne olot, joissa eläimet eivät kärsi, ja sitten turvata niille lailla oikeus arvokkaaseen elämään. Vasta sen jälkeen on aika miettiä, mitä tämä tulee maksamaan ja miten asia käytännössä hoidetaan. Oikeudenmukainen yhteiskunta turvaa ensin perusoikeudet ja vasta sitten katsoo hintalappua.

Tänä vuonna Suomessa uudistetaan eläinsuojelulakia, ja meillä on tilaisuus vaikuttaa siihen, millaiseksi se muodostuu. Eläinsuojelulaki on kirjoitettava eläimiä suojelevaksi, ja kun se on tehty, voidaan alkaa miettiä eri elinkeinojen tulevaisuutta. Eläinten suojeleminen on välttämätöntä, jos haluamme katsoa itseämme peilistä.

 

Usein kuulee sanottavan, että Suomessa eläinsuojelulaki on jo nyt parempi kuin monissa maissa.

Usein kuulee sanottavan, että Suomessa eläinsuojelulaki on jo nyt parempi kuin monissa maissa. Niin varmasti onkin, mutta ei se silti vapauta meitä vastuusta korjata siinä olevia puutteita. Myös murhia tehdään Suomessa vähemmän kuin monissa muissa maissa, mutta silti me koetamme estää ne harvatkin murhat.

Yhteiskunnalla, jossa maksetaan tänä vuonna huippuosinkoja, täytyy olla varaa toimia moraalisesti oikein myös eläimiä kohtaan.

 

i

Jaakko Hämeen-Anttila on arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori sekä Eläinlaki-kampanjan tukija.

Skip to content