Uutiset

Kun hevonen aukoo suutaan, syynä on usein epämiellyttävä tuntemus

Riikka Sirviö tutki lisensiaatintyössään ohjaspaineen vaikutusta hevosen käyttäytymiseen. Tutkimustyön tekeminen sai vauhtia SEYn myöntämästä Heli Castrén -apurahasta.
30.08.2024 Pi Mäkilä 3 min
Kuva: Riikka Sirviö
Riikka Sirviö tutki lisensiaatintyössään ohjaspaineen vaikutusta hevosen käyttäytymiseen. Tutkimustyön tekeminen sai vauhtia SEYn myöntämästä Heli Castrén -apurahasta.
30.08.2024 Pi Mäkilä 3 min

Korkea ohjaspaine saa hevosen aukomaan suutaan, ja kiireistä käyntiä kävelevällä hevosella on lisääntynyt riski suuvaurioihin. Tähän tulokseen eläinlääketieteen kandi Riikka Sirviö päätyi tehtyään lisensiaatintyötä ohjauspaineen vaikutuksesta hevosen vastustelu- ja välttelykäyttäytymiseen.

Sirviön tutkimus perustuu eläinlääkäri Kati Tuomolan ravihevosista keräämään videomateriaaliin. Tutkimuksen tavoitteena oli tunnistaa muutoksia hevosen käyttäytymisessä eri ohjaspaineissa, jotta asiaan voidaan jatkossa kiinnittää enemmän huomiota.

– Kyse oli pilottitutkimuksesta, jossa tutkittiin kahdeksaa ravihevosta. Käytännössä tutkin videoaineistoa ja hevosten käyttäytymistä. Tästä saatu data yhdistettiin mitattuihin ohjaspaineisiin, jolloin pystyimme ajallisesti yhdistämään, miten mikäkin ohjaspaineen taso liittyi hevosen käyttäytymiseen, Sirviö selventää.

Käytännössä Sirviö katsoi aina yhden videon läpi useamman kerran hidastettuna. Tulokset eivät olleet Sirviön mukaan yllättäviä.

– Aiemminkin on ajateltu, että jos hevonen aukoo suuta, kyse on välttelystä tai jopa kipukäyttäytymisestä. Hevonen viestii tietyillä eleillä epämukavuutta, hän kertoo.

Tutkimustieto hyödyttää kaikkia hevosten kanssa toimivia

Sirviö uskoo, että tutkimustuloksista on hyötyä myös tavallisille hevosenomistajille.

– Jos hevonen on sellaisessa mielentilassa, että se on hermostunut ja kävelee kiireistä vauhtia, ohjastaja päätyy käyttämään suurempaa ohjaspainetta. Tutkimuksessa kiireinen käynti oli yhteydessä suuvaurioihin. Eli sillä on merkitystä, että hevonen on rauhallisena myös uusissa tilanteissa.

Sirviö huomauttaa, että hevonen ei osoita mieltään tai pelleile.

– Suun aukomiselle on jokin syy. Hevonen voi käyttäytymisellään osoittaa, että tunne ei ole mukava.

Lisäksi Sirviö muistuttaa, että hevosen suun aukominen silloin, kun sitä vedetään ohjista, on yleistä.

– Hevosten kanssa toimivien ihmisten on hyvä tietää mistä tämä johtuu ja mitä se voi tarkoittaa. Hevosella saattaa olla esimerkiksi haavoja suussa, ja suu voi olla kipeä.

"Suun aukomiselle on jokin syy. Hevonen voi käyttäytymisellään osoittaa, että tunne ei ole mukava."

SEYn myöntävä Heli Castrén -apuraha siivitti Sirviön tutkimuksen etenemistä. Apurahalla oli Sirviölle suuri merkitys.

– Apurahan ansiosta pystyin olemaan hieman pidemmän pätkän pois töistä ja keskittymään kirjoittamiseen.

Seuraavaksi Sirviö toivoo pääsevänsä tekemään lisää hevosen hyvinvointiin liittyvää tutkimusta.

– Esimerkiksi hevosten varusteista ei ole saatavilla kovin paljoa tutkimustietoa, vaikka varusteiden oikeanlainen käyttö ja sopivuus vaikuttaa olennaisesti hevosten hyvinvointiin.

i

Lähteitä:

Sirviö, R. 2023. Ohjaspaineen yhteys ravihevosen käytökseen ajon aikana. Lisensaatin tutkielma, Helsingin yliopisto.Tutkimus on julkaistu Applied Animal Behaviour Science –lehdessä 17.7.2024

Tuomola, K., Mäki-Kihniä, N., Sirviö, R., Valros, A., 2024. Is rein tension associated with horse behaviour and mouth injuries in harness racing trotters? – Pilot study. Appl. Anim. Behav. Sci. 277, 106356. https://doi.org/10.1016/J.APPLANIM.2024.106356

Skip to content