Näkökulma

Eläinlaki hyväksyttiin vihdoin – mitä nyt tapahtuu?

02.03.2023 Annukka Seppävuori 2 min
02.03.2023 Annukka Seppävuori 2 min

Nyt se on varmaa: Uusi eläinlaki astuu voimaan vuoden 2024 alussa. Eduskunta hyväksyi vihdoin eilen täysistunnossaan 12 vuoden ajan valmistellun eläinten hyvinvointilain.

Valitettavasti moni eläinten hyvinvoinnin kannalta tarpeellinen uudistus jäi tekemättä, erityisesti tuotantoeläinten kohdalla. Eläimiä saa edelleen kasvattaa häkissä ja nautoja pitää parressa. Turkistarhaus saa jatkua nykyisen kaltaisena. Sikaemakkojen tiineytyshäkeistä luovutaan, mutta siirtymäaika on pitkiä, yhtä pitkä kuin lain valmisteluun kulunut aika.

Erityisesti lemmikkieläinten oikeusturva koki aivan lain valmistelun loppumetreillä suuren kolauksen, kun perustuslakivaliokunta vaati eläinsuojelutarkastuksen kynnyksen nostamista kotirauhan piirissä oleviin pitopaikkoihin. Tästä kärsivät erityisesti lemmikkieläimet, jotka elävät katseilta piilossa.

Nyt alkaa lakia täydentävien asetusten muotoilu. Samaan aikaan EU:ssa uusitaan nykyistä ja luodaan samalla aivan uutta eläinsuojelulainsäädäntöä. EU-lainsäädännön merkitystä suomalaisille eläimille ei voi korostaa liikaa, sillä EU:sta tulee valtaosa Suomenkin eläinten pito-oloihin vaikuttavasta lainsäädännöstä.

 

Nyt alkaa lakia täydentävien asetusten muotoilu. Samaan aikaan EU:ssa uusitaan nykyistä ja luodaan samalla aivan uutta eläinsuojelulainsäädäntöä.

EU-lainsäädäntöön on jo tulossa tuotantoeläinten häkkikasvatuskielto, joka jäi pois kansallisesta lainsäädännöstämme. Tällä hetkellä teemme eurooppalaisten sisarjärjestöjemme kanssa hartiavoimin töitä sen eteen, että häkkikielto tulisi koskemaan myös turkiseläimiä. Se käytännössä lopettaisi turkistarhauksen Suomessakin. Fur Free Europe -kansalaisaloite turkistarhauksen ja kasvatetun turkiksen myynnin kieltämiseksi etenee pian EU-komissiolle. Pyrimme kaikin keinoin vaikuttamaan siihen, että kielto myös toteutetaan.

Työmme paremman eläinlain eteen siis jatkuu, sekä Suomessa että EU-tasolla. Kiitos kaikille teille, jotka olette tukeneet työtämme matkan varrella: Seuraamalla viestintäämme, allekirjoittamalla ja jakamalla vetoomuksiamme ja lahjoittamalla. Ilman teitä työmme ei olisi mahdollista.

 

i

Annukka Seppävuori on SEYn viestinnän asiantuntija.

Skip to content