Uutiset

Nuoret mukaan eläinsuojelutyöhön

SEY haastaa syksyn aikana joukon nuoria toimimaan eläinten hyväksi. Nuorisotoiminnassa puhaltavat muutenkin uudet tuulet.
13.10.2021 Pi Mäkilä 5 min
SEY haastaa syksyn aikana joukon nuoria toimimaan eläinten hyväksi. Nuorisotoiminnassa puhaltavat muutenkin uudet tuulet.
13.10.2021 Pi Mäkilä 5 min

Discord-keskustelukanava eläinsuojelusta kiinnostuneille nuorille, vaikuttajalista nuorille ja nuoret vapaaehtoiset eläinsuojelulähettiläät, jotka pääsevät tutustumaan eläinsuojelutyöhön aitiopaikalta – siinä muutamia esimerkkejä muutoksista, jotka SEYn nuorisotoiminta on kokenut viimeisen vuoden aikana. Toiminta muokkautuu yhä kuluvan syksyn ja tulevan talven aikana, kun eläinsuojelulähettiläät pääsevät toden teolla kiinni työhön.

– Nuorisotoiminnalle on kysyntää, sillä moni lapsi ja nuori on kiinnostunut eläinsuojelusta, mutta todelliset vaikuttamisen kanavat ovat aiemmin puuttuneet. Saimme jokin aika sitten lisää resursseja eli käytännössä lisää työaikaa nuorisotoimintaan, joten olemme voineet nyt kiinnittää siihen huomiota entistä isommalla tarmolla, kertoo SEYn nuoristoiminnan koordinaattori Sohvi Silius.

Ajatus nuorisotoiminnan roolin muutoksista ja lisääntyneestä toiminnasta ei ole täysin uusi. Jo viime vuonna SEYn toimintasuunnitelmaan oli kirjattu muun muassa nuorten vaikuttajaryhmän perustaminen. Koronakriisi laittoi kuitenkin suunnitelmat uusiksi.

– Emme voineet koronan takia perustaa kasvokkain toimivaa ryhmää, joten lopulta päädyimme perustamaan eläinsuojelusta kiinnostuneille 13–20-vuotiaille vaikuttajalistan, johon nuoret voivat liittyä mukaan, Silius kertoo.

Vaikuttajalista on käytännössä sähköpostilista, jossa on mukana jo 1 600 nuorta ympäri Suomen. Nuoret saavat kerran kuukaudessa uutiskirjeen, jossa kerrotaan SEYn toiminnasta ja ajankohtaisista eläinsuojeluasioista sekä annetaan vinkkejä vaikuttamiseen. Uutiskirjeessä on usein mukana myös kyselyitä, joiden kautta nuoret voivat vaikuttaa SEYn toimintaan.

– Olemme pyytäneet muun muassa ehdotuksia Eläinten viikon teemaksi, palautetta vaikuttajalistan toiminnasta sekä tehneet kyselyn eläinsuojeluun liittyvistä tunteista. On tärkeää, että nuorilta itseltään kysytään, miten he kokevat eläinsuojelun ja mitä he toivovat. Meille taas on kiinnostavaa kuulla, miten he toivovat että eläinsuojeluasioista puhutaan, ja onko aiheita käsitelty esimerkiksi koulussa, Silius sanoo.

Nuorten kesken somessa

Vaikuttajalistan lisäksi nuorille on perustettu oma keskustelukanava nuorten suosimalle Discord-serverille. Discord-kanavalla eläinsuojeluasioista keskustelee noin parinsadan nuoren joukko. Silius seuraa itsekin kanavaa työaikana, ja lisäksi kanavalla on viisi vertaismoderaattoria, joiden tehtävänä on pitää keskustelu asiallisena.

– Discordissa nuoret puhuvat paljon lemmikkieläimistä, niiden hoidosta ja virikkeellistämisestä. Moni kertoo oppineensa paljon asioita eri eläimistä ja niiden hoidosta sekä tutustuneensa muihin samanhenkisiin nuoriin. Tällaiset kohtauspaikat ovat hyviä matalan kynnyksen paikkoja ottaa myös ­SEYyn yhteyttä, Silius kertoo.

Kanavalla vertaismoderaattorina toimiva Anna*, 17, kuvailee Discord-serveriä paikaksi, josta on muodostunut mukava paikka keskustella samanhenkisten ihmisten kanssa ja oppia uutta eläimistä.

– Etsin konkreettista tapaa vaikuttaa, kun somessa vetoomusten allekirjoittaminen ja tiedon jakaminen eivät tuntuneet enää riittävän merkityksellisiltä. Löysin ensin nuorten vaikuttajalistan ja sittemmin myös tämän serverin, hän sanoo.

Myös halu oppia uutta houkuttelee osallistumaan.

– Olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut eläimistä ja niiden hyvinvoinnista. Liityin Discord-serverille, koska halusin tietää lisää ja oppia uutta, kertoo Frida Keinänen, 13.

Keinänen on päässyt serverin kautta muun muassa osallistumaan työpajaan, jossa jaettiin ideoita ja vinkkejä SEYn jäsenyhdistyksille nuorisotoiminnan järjestämiseen. Lisäksi hän on sekä osallistunut että keksinyt pieniä haasteita Discordissa keskusteleville.

– Esimerkiksi joulukuussa meillä oli joulukalenteri, johon kaikki saivat osallistua, hän kertoo.

Eläinsuojelulähettiläät kertovat asioista nuorilta nuorille

Seuraava nuorisotoiminnan suurempi harppaus on kouluttaa eläinsuojelusta kiinnostuneita nuoria SEYn eläinsuojelulähettiläiksi. OKM:n rahoittama projekti kestää vuoden 2022 loppuun, mutta toimintaa on tarkoitus jatkaa sen jälkeenkin.

Siliuksen mukaan kyseessä on täysin uudenlainen toimintamalli, jonka tavoitteena on auttaa nuoria viestimään eläinsuojeluasioista nuorille niissä kanavissa, joissa nuoret jo valmiiksi ovat.

– Saimme yhteensä 28 hakemusta nuorten eläinsuojelulähettiläiden ryhmään. Hakemuksista näkyi nuorten into ja motivaatio vaikuttaa heille tärkeän asian puolesta. Haastattelimme hakemusten perusteella 14 nuorta. Päätimme lopulta valita heidät kaikki, eli vapaaehtoistyöt aloittaa pian mukavan kokoinen porukka aktiivisia nuoria. Ryhmässä on 16-20-vuotiaita nuoria laajasti ympäri Suomen, Kemistä Helsinkiin, Silius kertoo.

SEY kouluttaa nuorista seuraavan lukuvuoden aikana eläinsuojelun nuoria osaajia. Eläinsuojelulähettiläille opetetaan paitsi eläinsuojeluasioita, myös muun muassa valokuvausta, videokuvausta ja viestintää.

– Pyrimme tavoittamaan aiempaa enemmän nuoria ja luomaan toimintamallin, jossa nuoret pääsevät aidosti itse osallisiksi tekemiseen.

Nuorten ääni kuuluviin

Samaan aikaan myös perinteisempi toiminta nuorten tavoittamiseksi jatkuu. Eläinten viikolle on jälleen tuotettu lapsille suunnattu tieto- ja tehtävävihkonen, jota opettajat voivat tilata maksutta kouluihin. SEYn tekemät kouluvierailut ovat olleet pidemmän aikaa tauolla koronapandemian takia, mutta kouluvierailuja on tarkoitus tehdä tulevaisuudessakin.

Myös jäsenyhdistysten nuorisotoiminta jatkaa ennallaan. Lisäksi SEYn hallitus on hyväksynyt nuorisotoiminnan strategian vuoteen 2024 saakka.

– Tavoite on, että nuorten ääni kuuluisi SEYn toiminnassa eri tasoilla jäsenyhdistyksestä aina hallitukseen saakka. Monilla nuorilla on iso halu olla mukana toiminnassa, joten on hienoa, jos voimme kasvattaa heistä tulevaisuuden eläinsuojelijoita ja auttaa heitä kasvamaan vapaaehtoistehtäviin.

Silius toivoo, että jatkossa nuorille tarjottaisiin etenkin aiempaa enemmän mahdollisuuksia tehdä vapaaehtoistyötä. Monella nuorella olisi siihen jo nyt iso palo.

Saman vahvistaa myös Discord-kanavalla vertaismoderaattorina toimiva Anna.

– Osallistuin jo kerran postitustalkoisiin SEYn toimistolla. Tulevaisuudessa olisi hauskaa, jos voisin osallistua vapaaehtoistyöhön vieläkin konkreettisemmin. Voisin esimerkiksi auttaa jossain tapahtumassa, hän pohtii.

*Annan nimi on muutettu haastateltavan pyynnöstä.

Skip to content