Arvostelut

Kirja-arvostelu: Keskusteluja Gottfried-koiran kanssa

04.09.2020 Siina-Riikka Saine 1 min
04.09.2020 Siina-Riikka Saine 1 min

Jarmo Lehtinen: Keskusteluja Gottfried-koiran kanssa
Art House 2020

Jarmo Lehtisen esikoisteoksen lähtöasetelmassa koira nimeltä Gottfried päättää ottaa itselleen oman ihmisen ja päätyy valitsemaan puiston penkiltä istumasta löytämänsä miehen. Kirja on kuvitettu Lehtisen filmille kuvaamilla mustavalkokuvilla.

Alkukankeuksistaan päästyään kirja syvenee varsin sympaattiseksi koiran ja ihmisen ystävyyden kuvaukseksi. Ystävykset keskustelevat muun muassa mieltä painavista arjen asioista, suurista kysymyksistä, hajutaiteesta ja pronomineista, sekä jakavat öisiä jäätelöannoksia ja kävelyretkiä. Gottfried myös paljastaa ihmiselleen ajatuksiaan koirien jalostuksen epäkohdista ja rotuasioista ylipäätään. Miehen perheenjäsenet epäilevät koiraystävän olemassaoloa, mutta miehelle koira on tervetullutta seuraa ja henkinen tuki. Kirjan tunnelma on verkkaisen lempeä ja lohdullinen.

Kirja sopii hyvin yhdeltä istumalta luettavaksi, mutta myös pienissä osissa lueskeltavaksi. Se on hetkittäin hieman kömpelö, mutta se on myös nokkela, hymyilyttävä ja jotakin sydämessä ja ajatuksissa liikautteleva.

Skip to content