Arvostelut

Kirja-arvostelu: Sankaritarinoita eläimistä jotka muuttivat maailmaa

26.06.2020 Siina-Riikka Saine 1 min
26.06.2020 Siina-Riikka Saine 1 min

G.L. Marvel & Leena Parkkinen: Sankaritarinoita eläimistä jotka muuttivat maailmaa
Aula & Co 2019

Sankaritarinoita eläimistä jotka muuttivat maailmaa kertoo eläimistä, jotka ovat pelastaneet tai viihdyttäneet ihmisiä tai auttaneet meitä ymmärtämään maailmaa. Suomennokseen ulkomaisten sankarieläinten joukkoon on lisätty kotimaisia esimerkkejä. Mukana on – hieman hämmentävästi – myös kuvitteellisia eläimiä.

Osa tarinoista osoittaa, että eläinyksilön kohtalo voi koskettaa lukuisia ihmisiä ja saada ihmiset huomioimaan toisenlajiset eläimet paremmin. Mukana on tarinoita ihmisiä pelastaneista eläimistä, ja kirja kannustaa auttamaan vuorostaan eläimiä. Kirja myös muistuttaa, että olemme eläimiä itsekin. Paikoin lukijaa herätellään miettimään, olemmeko kohdelleet kaikkia eläimiä oikein ja hyvin.

Monien tarinoiden kohdalla herää kysymys, olisivatko eläinsankarit itse valinneet toisenlaisen elämän. Kirjassa esitellään some- ja elokuvatähtiä, eläintarhan vetonauloja, ”luksuselämää” viettäneitä tai ihmisille paljon rahaa tuottaneita eläimiä. Nauttiiko koira todella maineesta ja kunniakseen pystytetystä patsaasta? Joidenkin eläinsankarien tarinoissa ihminen on toiminut kaikkea muuta kuin sankarillisesti: esimerkiksi osa eläimistä on joutunut maksamaan tieteen edistämisestä hengellään.

Jos kirjan lukee lasten kanssa, voisi heidän kanssaan pohtia, millaiset eläimet ihmisten mielestä ovat sankareita ja miksi, ja miten ihmiset voisivat puolestaan olla sankareita muiden eläinten silmissä.

Skip to content