Arvostelut

Kirja-arvostelu: Ankeriaan testamentti: pojasta, isästä ja maailman arvoituksellisimmasta kalasta

04.03.2020 Siina-Riikka Saine 1 min
Kuva: Tammi
04.03.2020 Siina-Riikka Saine 1 min

Patrik Svensson: Ankeriaan testamentti
Tammi 2020

Patrik Svenssonin Ankeriaan testamentti on sekä kertomus isän ja pojan suhteesta, jossa ankeriaalla on merkittävä osa, että kirja ankeriaasta itsestään. Teos voitti vuonna 2019 Ruotsin parhaan tietokirjan August-palkinnon – eikä ihme.

Ankeriaan testamentti valottaa ankeriaan tutkimuksen historiaa ja sitä, miten tuo salaperäinen kala on kiehtonut tutkijoita antiikin filosofeista Sigmund Freudiin ja Rachel Carsoniin. Teos jättää ankeriaan edelleen mysteeriksi, sillä kyseinen kala tunnetaan nykyäänkin hämmentävän huonosti. Ennen kaikkea kirja kertoo elämästä ja kuolemasta, ihmisen tiedonjanosta ja eläinsuhteemme eri puolista. Se kertoo tieteellisestä kiinnostuksesta selvittää jonkin eläinlajin käyttäytymistä, kalastusmenetelmistä ja eläimiä hyödyntävistä tavoista, joista ei olla valmiita luopumaan. Ei siltikään, vaikka ankeriaan tapauksessa on kyse äärimmäisen uhanalaiseksi arvioidusta lajista – tai ehkä juuri siksi ei?

On hienoa lukea aiheesta, josta ei ennen lukemista tiedä juuri mitään. Joistain eläinlajeista on tarjolla tietokirjoja hyllymetreittäin, mutta Svenssonin teos on hieno osoitus siitä, että loppujen lopuksi laatu voi tosiaan olla määrää tärkeämpää. Ankeriaan testamentti on ajattelemaan laittava, opettavainen, lukijan mukaansa tempaiseva sekä ilahduttava, mutta myös vaikeita tunteita herättävä ja koskettava kirja.

Skip to content