Arvostelut

Kirja-arvostelu: Kuinka meidän tulee eläinten kanssa seurustella

Kuinka meidän tulee eläinten kanssa seurustella tarjoaa kiinnostavan silmäyksen eläintenpitoon yli sadan vuoden taakse.
20.01.2020 Siina-Riikka Saine 1 min
Kuinka meidän tulee eläinten kanssa seurustella tarjoaa kiinnostavan silmäyksen eläintenpitoon yli sadan vuoden taakse.
20.01.2020 Siina-Riikka Saine 1 min

L.E. Björkman
WSOY, 1901

L.E. Björkmanin Kuinka meidän tulee eläinten kanssa seurustella julkaistiin suomeksi vuonna 1901 (WSOY). Björkman pyrkii kirjassaan vähentämään tietämättömyyden aiheuttamia kärsimyksiä eläimille tarjoamalla ohjeita eläinten hyvästä kohtelusta yleisesti sekä joillekin kotieläimille yksityiskohtaisemmin.

Hänellä riittää myötätuntoa myös peto- ja riistaeläimille, kaloille ja hyönteisille. Kirja pohjautuu Björkmanin kokemuksiin sekä anekdootteihin.

Björkmanin mukaan ihmisen tulee huolehtia luojan luomista olennoista, vaikka eläimiä ei olekaan luotu ihmistä varten. Hänen mielestään eläimillä on sielu, ja sen seurauksena ne ovat ajattelevia ja tuntevia. Tärkeimpänä hän pitää rakkautta ja oikeudenmukaisuutta eläimiä kohtaan, mutta hän ajattelee eläinten rankaisemisen syystä olevan tarpeellista. Hänen mielestään yksilön kasvun aika sekä lajin ja yksilön piirteiden huomioiminen ovat perusta eläimen ja ihmisen hyvälle suhteelle.

Kirja tarjoaa kiinnostavan silmäyksen eläinten pitoon 120 vuoden taakse. Paikoin sen tarjoamat opit ovat vanhentuneita, mutta esimerkiksi kissojen hylkääminen ja osa Björkmanin rääkkäyksenä pitämistä asioista ovat edelleen ajankohtaisia ongelmia. Joidenkin asioiden suhteen Björkman tuntuu olevan aikaansa edellä (hän paheksuu kuolaimen käyttöä hevosilla ja nautojen pitämistä kytkettyinä). Kirjan kieli on vanhahtavaa, muttei vaikealukuista – se antaa lukukokemukselle kiehtovan lisänsä.

Skip to content