Uutiset

Eläintaito.fi – uusi verkkokurssi yläkouluikäisille

07.01.2019 Senni Puustinen 3 min
Kuva: Ksenia Peltovuori
07.01.2019 Senni Puustinen 3 min

Tänä syksynä auennut Eläintaito.fi tarjoaa lapsille ja nuorille kiinnostavan verkkokurssin, joka opastaa eläinten hyvinvoinnin ja eläinsuojelun äärelle. Kurssi on suunnattu erityisesti yli 12-vuotiaille koululaisille, mutta se sopii kaikille eläimistä kiinnostuneille lukutaitoisille.

– Verkkokurssi sopii hyvin kaikille lemmikin ottamista harkitseville, aikuisillekin, kurssin suunnitellut SEYn nuoriso- ja jäsenyhdistyskoordinaattori Ksenia Peltovuori kertoo.

Kurssin pääkohderyhmänä ovat yläkouluikäiset nuoret. Kurssin sisältö perustuu tutkittuun tietoon ja sen painopiste on tutuissa lemmikkieläimissä: kissassa, koirassa, kanissa ja jyrsijöissä. Kurssia voi käyttää yläkoulun opetuksen osana tai harrastetoiminnassa, ja se sopii myös ammattiin opiskeleville.

Kurssilla opitaan yleisesti eläinsuojelusta, eläinten hyvinvoinnista ja tarpeista sekä vastuullisesta lemmikinomistamisesta. Yksityiskohtaisemmin tutustutaan yleisempiin lemmikkieläimiin ja opitaan muun muassa, millaisia virikkeitä rotat kaipaavat ja mistä tunnistaa pelkäävän kissan.

Kurssi on jaettu viiteen eri aihealueeseen. Kaikki osiot suoritettuaan pääsee testaamaan taitonsa Eläintaitaja-kokeessa.

– Sivustolle luodaan käyttäjäkohtaiset tunnukset, joten kurssia ei tarvitse suorittaa yhdeltä istumalta, vaan tehtävien pariin voi palata useampaan otteeseen. Koko kurssin suoritettuaan saa tulostaa itsellensä Eläintaitaja-diplomin todistukseksi oppimastaan, Peltovuori kertoo.

Vastuullista lemmikinpitoa

Lemmikkieläinten määrä on jatkuvassa kasvussa, eikä lemmikin hankintaa harkita aina kovinkaan huolellisesti. Tämä näkyy eläinsuojelutapausten määrässä ja laadussa. SEYn mukaan on tärkeää opettaa vastuullista lemmikinpitoa nuorille, joilla ensimmäisen oman lemmikin hankkiminen on mahdollisesti vielä edessä.

– Eläintaito.fi-kurssin avulla kenellä tahansa on mahdollisuus kehittyä paremmaksi lemmikinomistajaksi sekä ylipäätään pohtia lemmikin omistamista. Kurssi auttaa miettimään, miten minä voin tarjota eläimelle hyvän elämän ja onko eläintä pakko omistaa voidakseen nauttia sen seurasta, SEYn toiminnanjohtaja Kati Pulli sanoo.

Vastuullisesta lemmikin omistajuudesta ei voi puhua liikaa, sillä hyvinvoiva lemmikki tarvitsee omistajan, joka on perehtynyt ja omistautunut sen tarpeisiin. SEYssäkin mietitään jatkuvasti niin sanottua lemmikkiajokorttia, joka nousee aika ajoin julkiseen keskusteluun.

– Tämä on nyt askel siihen suuntaan. Tavoitteena on, että eläimen tarpeisiin perehdyttäisiin aina ennen lemmikin hankintaa. Lapsia ja nuoria eläimet kiinnostavat aina ja monelle iskee lemmikkikuume. Eläintaito.fi auttaa pohtimaan vastuullista lemmikinhankintaa ja ymmärtämään, mitä lemmikki vaatii, Ksenia Peltovuori sanoo.

Verkkokurssin tavoitteena on herättää lapsissa ja nuorissa myötätuntoa eläimiä kohtaan samalla kun tiedot ja ymmärrys niiden tarpeista kasvavat. Toiveena on, että jokainen lemmikin hankkimista harkitseva suorittaisi kurssin ennen ostopäätöstä.

Kurssi sopii kouluihin

SEY on tuottanut eläinaiheista oppimateriaalia lapsille ja nuorille jo vuosikymmenten ajan. Erityisesti Eläinten viikon maksuton oppimateriaali on tuttu kouluissa läpi Suomen.

Eläintaito.fi on SEYn suurin panostus nuorisotyöhön tänä vuonna. Kouluyhteistyötä ja kouluvierailutoimintaa kehitetään yhä vuonna 2019. Eläinsuojelu ja eläinten oikeudet lisättiin peruskoulujen opetussuunnitelmaan vuonna 2016.

– Kun eläinten asemaa yhteiskunnassa käsitellään kouluopetuksessa, oppivat lapset samalla pohtimaan omaa moraalikäsitystään. On tärkeää, että lapset oppivat kunnioittamaan eläinten elämää ja ottamaan toiminnassaan huomioon eläinten hyvinvoinnin, SEYn toiminnanjohtaja Kati Pulli sanoo.

– Oikea tieto antaa pohjan kyvylle muodostaa perusteltuja mielipiteitä ja tehdä myöhemmin valistuneita päätöksiä.

Eläintaito.fi-kurssin voi suorittaa myös täysin itsenäisesti vapaa-ajalla.

– Kurssi tavoittaa lapset ja nuoret kaikkialla Suomessa. Se on kaikkien saatavilla maksutta, ja sen voi suorittaa niin tietokoneella, puhelimella kuin tabletillakin.

i
Testissä Eläintaito.fi

Millaisia virikkeitä kani kaipaa? Mitkä asiat edistävät eläinten hyvinvointia? Milloin hamsteri on virkeimmillään? Muun muassa näitä aiheita pääsee pohtimaan kurssilla.

Kurssi koostuu viidestä eri osiosta, joiden alla on tehtäväkortteja. Kun lukee kortin sisältämän tekstin, pääsee tehtävien pariin. Oikeista vastauksista ansaitsee tähden ja pääsee jatkamaan eteenpäin.

Kurssi päättyy Eläintaitajan tulikokeeseen, jossa kysymyksiä ei enää alusteta tietoiskuilla. Nyt testataan, mitä kurssista on oikeasti jäänyt mieleen. Mistä tunnistaa luovutusikäisen kissanpennun ja mitä kesyrotta ei kestä?

Koe sisältää kirjallisten kysymysten lisäksi kuvakysymyksiä. Kokeesta selviydyttyään pääsee tulostamaan itselleen Eläintaitaja-diplomin.

Kurssilla oppii paljon uutta ja se toimii hyvänä kertauksena myös kokeneemmille eläinsuojelijoille.

Skip to content