Arvostelut

Kirja-arvostelu: Kissojen maailmanhistoria

25.11.2017 Sari Toivola 1 min
25.11.2017 Sari Toivola 1 min

Petri Pietiläinen

SKS, 2016

Kissa on matkustanut ihmisen mukana jokaiseen maanosaan. Eri alueilla asuneiden kansojen välisiä suhteita onkin loogista tarkastella kissojen kautta. Tietokirjailija Petri Pietiläinen maalaa kirjassa mukaansatempaavan kuvan kunkin aikakauden kulttuurista vallitsevine aatemaailmoineen ja maailmankuvineen.

Lopputuloksena on yli 300 sivua asiaa siitä, millaisen matkan kissa on kulkenut villikissasta noitavainojen kautta rakastetuksi perheenjäseneksi. Käsittelyyn on päässyt Euroopan historian lisäksi niin Lähi-itä, Afrikka kuin Aasia ja Oseaniakin. Kyseessä siis todella on teos kissojen maailmanhistoriasta ja -valloituksesta, alkaen neoliittisen aikakauden maanviljelyksestä ja päättyen 2000-luvun kissavideoihin.

Kissan asettaminen kontekstiin auttaa hahmottamaan, miksi kissoihin on suhtauduttu tietyillä tavoilla eri aikoina ja eri kulttuureissa. Yleiset eläinsuojelu- ja eläinoikeusteemat kulkevat varsinaisten kissatarinoiden rinnalla läpi kirjan, mikä sekä helpottaa kokonaiskuvan muodostamista, että lämmittää eläinsuojeluihmisen mieltä.

Kirjassa käytetty kieli on niin rikasta, että teos tekisi mieli ahmia kerralla kannesta kanteen, mutta samalla kuitenkin hitaasti nautiskellen. Kirjan viimeisen sivun luettuaan kokee haikeutta, kunnes huomaa lähdeluettelon. Se ei ole vain lista kirjan teossa käytetyistä lähdeteoksista, vaan suoranainen lukuvinkkilista, jota ei missään nimessä kannata sivuuttaa!

Kirja on silkkaa ilotulitusta kaltaiselleni historiasta innostuneelle kissaihmiselle, mutta se tuskin jää kesken niiltäkään, jotka eivät ole asiaan aiemmin perehtyneet. Pietiläisen konstailematon tyyli tuoda lukijan silmien eteen kokonaisia historiallisia ajanjaksoja tavallisine ihmisineen, uskontoineen, elämineen ja eläimineen saa varmasti sellaisetkin ihmiset kiinnostumaan sekä kissoista että historiasta, jotka eivät aikaisemmin ole kokeneet pitävänsä kummastakaan. Ehdoton hankinta pukinkonttiin.

Skip to content