Sadat marssivat turkistarhauksen lopettamisen puolesta

Seitsemän eri järjestön yhdessä järjestämään mielenosoitukseen liittyi lukuisia ihmisiä Helsingin keskustassa. Kuva: Suvi Ojala
Uutiset
27.11.2023 Pi Mäkilä 2 min
Turkistarhauksen vastainen mielenosoitus keräsi Helsinkiin runsaasti osanottajia.
27.11.2023 Pi Mäkilä 2 min

Seitsemän eri järjestön yhteinen turkistarhausta vastustava mielenosoitus keräsi Helsingin keskustaan satoja osanottajia.

– Turkistarhauksen aika on ohi. Eläinten hyvinvointia ei ole mahdollista toteuttaa tarhoilla edes eläinten hyvinvointilain minimitasolla, sanoo SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White.

SEY oli mukana järjestämässä mielenosoitusta. Eri järjestöjen lisäksi mielenosoituksessa kuultiin puheenvuoroja myös SDP:ltä, vasemmistoliitolta ja vihreiltä. Puheenvuoroissa korostuivat turkistarhausta vastustavat argumentit: kansalaiset ovat yhtä mieltä siitä, ettei jo ennestään kannattamattomaan, epäeettiseen toimintaan perustuvaan alaa haluta tukea, vaan turkistarhaus kannattaisi ajaa hallitusti alas.

 

Mielenosoittajia Eduskuntatalolla

Ulos häkeistä nyt -mielenosoituksen reitti lähti Eduskuntatalolta kohti Senaatintoria. Kuva: Suvi Ojala

Viime aikoina turkistarhaus on noussut otsikoihin muun muassa koronapandemian, sodan ja lintuinfluenssan aiheuttamien ongelmien vuoksi. Käytännössä turkisalan alamäki on alkanut jo aiemmin.

Yhä useampi EU-maa on joko kieltänyt turkistarhauksen tai parantanut eläinten hyvinvoinnin vaatimuksia niin, että tarhaus on käytännössä loppunut kannattamattomana. Suomi kuuluukin yhä harvenevaan joukkoon EU-maita, joissa turkistarhaus on yhä laillista.

Mielenosoittajia Aleksanterinkadulla

Mielenosoitus herätti runsaasti huomiota jouluisessa Helsingin keskustassa. Kuva: Suvi Ojala

– Asenneilmapiiri on jo pitkään kääntynyt turkistarhausta vastaan, kun kuluttajat ovat ymmärtäneet tarhauksen epäeettisyyden. Eläinten kasvattamista huonoissa oloissa niiden turkkien takia ei enää pidetä hyväksyttävänä. Sekä tuoreen Eurobarometrin että Taloustutkimuksen gallupin mukaan vain 13 prosenttia suomalaisista antaisi turkistarhauksen jatkua nykyisellään, White sanoo.

Mielenosoitusta olivat järjestämässä SEYn lisäksi Animalia, Oikeutta Eläimille, Luontoliitto, Luontoliiton Susiryhmä, Suomen eläinoikeusjuristit sekä Viral Vegans.

Kati White Eduskuntatalolla

SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White painotti puheenvuorossaan sitä, ettei turkistarhausta pystytä toteuttamaan niin, että myös eläinten hyvinvointi voisi toteutua. Kuva: Suvi Ojala

Mielenosoittajat Tuomiokirkon portailla

Ulos häkeistä nyt -mielenosoitus päättyi Tuomiokirkon portaille. Kuva: Suvi Ojala

Skip to content