Michael Monroe jatkaa eläinten puolesta puhumista

Kissat ovat olleet lähes aina läsnä Michael Monroen elämässä. Jopa silloin, kun rockura on vienyt Monroeta maailman ääriin.
Artikkelit
08.12.2023 Pi Mäkilä 8 min
Michael Monroe tunnetaan yhtenä aikamme menestyneimpänä suomalaisena rockmuusikkona. Rokkarin ulkokuoren takana piilee eläinrakas mies, jonka sydän sykkii etenkin kissoille.
08.12.2023 Pi Mäkilä 8 min

Siilileluja oli useampi, ja jos lehdessä oli siilin kuva, se piti kerätä talteen. Syy oli selvä: siili oli Michael Monroen – tuolloisen Matti Fagerholmin – ehdoton lempieläin.

– Olen ollut ihan pienestä asti eläinihminen. Ensimmäinen eläinlaji, johon ihastuin, oli siili, Monroe muistelee.

Eläinrakkaus syveni nopeasti, kun Monroen äiti hankki 70-luvun alussa pari maatiaiskissaa. Kissat viettivät kesät perheen mökillä Kiikalassa. Jossain välissä ne saivat pentuja. Lopulta kissoja oli 11.

– Pidimme osan pennuista ja loput annettiin pois. Kasvoin sen jälkeen viiden kissan kanssa. Siitä saakka kissat ovat olleet Monroen elämässä vahvasti läsnä. Jopa silloin, kun rockura on vienyt Monroeta maailman ääriin.

Monroe asui New Yorkissa vuodesta 1985 vuoteen 1995. Susi-kissa tottui kiertämään rocktähden mukana, ja se viihtyi käytännössä aina siellä, missä Monroekin oli. Kissa päätyi lukuisiin valokuviin ja jopa levynkansiin.

Susi eli lopulta 16-vuotiaaksi. Viimeiset vuotensa se ehti viettää Suomessa.

Michael Monroe ja Susi-kissa

Michael Monroen Susi-kissa kiersi aikanaan rocktähden mukana maailman ääriin.

Raskas vuosi

Sittemmin Monroen kotiin on mahtunut useampi muukin kissa. Viimeisimpänä tämän ja Johanna-vaimon kotona ovat tallustaneet Nupu ja Lumi. Nupun pariskunta pelasti löytöeläintalosta vuonna 2012. Kodinvaihtajana saapunut Lumi kotiutui hieman myöhemmin.

– Lumi oli meille tullessaan 2-vuotias. Otimme sen meille ensin kokeeksi, kun edelliset omistajat erosivat eivätkä pystyneet enää pitämään kissaa.

Koska Nupu ja Lumi tulivat toimeen keskenään, Lumi sai jäädä. Kissat viihtyivät lopulta hyvin yhdessä, vaikka Lumi viihtyikin paremmin omissa oloissaan.

– Nupu oli leikkisämpi, Lumi säikympi. Kuulimme, että Lumi olisi syntynyt keisarinleikkauksella, ja hänen äitinsä olisi ollut aggressiivinen pentua kohtaan. Ehkä se on vaikuttanut luonteeseen.

Kissat viihtyivät lopulta hyvin yhdessä, vaikka Lumi viihtyikin paremmin omissa oloissaan.

Nupu menehtyi viime toukokuussa. Kissan menetys on ollut perheelle raskasta.

– Nupu oli todella spesiaali kissa, eikä olla läheskään toivuttu hänen menetyksestä. Toivoin, että hänellä olisi voinut olla pidempi elämä.

Nupu oli vasta 11-vuotias kuollessaan. Nupun viimeistä vuotta varjosti sydänvika, joka vaati vahvaa lääkitystä. Nupu joutui syömään sydänlääkityksen lisäksi myös suolistolääkettä, verenohennuslääkettä ja nesteenpoistolääkettä.

Lääkkeiden antaminen ei ollut aluksi helppoa, sillä ne maistuivat pahalta, ja varsinkin verenohennuslääke sai Nupun oksentamaan.

– Onneksi eläinlääkäriystävämme neuvoi, että lääkkeen voi laittaa gelatiinikapselin sisään. Tällöin kissa ei maista pahaa makua ja pystyy nielemään lääkkeen paljon helpommin.

Kissojen puolestapuhuja

Kissan omaishoitajana toimiminen ei ollut helppoa. Monroe saattoi valvoa kotona aamuyöhön saakka ja paloitella lääkkeitä sopiviksi annoksiksi. Se ei häntä kuitenkaan haitannut.

– Vaimo vietti viimeisen vuoden kotona Nupun takia. Kissaa täytyi valvoa, jos kohtaus olisi yllättänyt tai nestettä olisi kertynyt keuhkoihin. Lääkitys oli raskas, mutta Nupu oli yllättävän vahva. Lopulta hänestä oli kuitenkin pakko luopua, Monroe sanoo.

Nyt Lumi on harjoitellut elämäänsä ainoana kissana.

– Lumista on tullut rohkeampi. Ennen kotimme oli Nupun kuningaskunta, nyt Lumi uskaltautuu öisin muun muassa sänkyyn.

"Parasta, mitä julkisuudella voi tehdä, on se, että saa hyvää aikaan ja näkyvyyttä tärkeille asioille."

Omien kissojen lisäksi Monroe toimii mielellään kaikkien kissojen puolestapuhujana. Kissakriisin vakavuus on iskenyt siksi kovaa.

– Löytöeläintaloissa on tosi paljon hienoja yksilöitä, jotka odottavat pelastamista. Parasta, mitä julkisuudella voi tehdä, on se, että saa hyvää aikaan ja näkyvyyttä tärkeille asioille. Puhun siksi mielelläni eläinten puolesta. Kissat etenkin kaipaavat lisää arvostusta yhteiskunnassa, hän sanoo.

Samasta syystä perheelle on tärkeää, että kissan tarpeet tulevat aina ennen ihmistä.

– Kun lemmikin ottaa, se pitää ottaa koko elämäksi. Kissan hylkääminen on äärimmäisen julmaa, hän painottaa.

– Me päätimme vaimon kanssa jo kauan sitten, ettei meidän elämäntapaamme sovi lapset. Kissat ovat meille kuin lapsia, ja niistä pidetään siksi aina huolta, loppuun saakka, hän sanoo.

Keikkamatkojen aikana Monroen kissoista ovat huolehtineet aina joko ystävät tai Johanna-vaimo.

– Vaikka tiedän, että niillä on kaikki hyvin, kissoista on ollut vaikea olla erossa pitkään, ja niitä on aina reissussa ikävä, hän sanoo.

Kaksi kissaa istuu matolla.

Monroen kissat Nupu (vas.) ja Lumi viihtyivät hyvin yhdessä.

Jokaisen päivän pitäisi olla eläinten päivä

Monroen eläinrakkauden takaa löytyy myös aito halu oppia eläimiltä.

– Eläimet ovat vilpittömiä, aitoja, rehellisiä ja uskollisia. Ne eivät kieroile tai loukkaa toisia tahallisesti, eivätkä ne halua kostaa. Ihminen on sen sijaan niin tyhmä, että tuhoaa oman elinympäristönsä ja luonnon, ja on vielä niin hölmö, että se antaa itsensä kuolla sukupuuttoon. Älykkyys on tuhlattu ihmisiin. Liian harva ymmärtää, että luonto ja eläimet ovat kaikki kaikessa, ja silti ne ovat kaksi asiaa maailmassa, joita laiminlyödään eniten. Meillä ihmisillä olisi paljon opittavaa, hän jatkaa.

Samaan hengenvetoon Monroe kertoo olevansa äärimmäisen pettynyt maailman johtajiin.

– He aloittavat sotia omien egojensa takia ja aiheuttavat suunnattoman määrän viattomien ihmisten kuolemia ja kärsimystä. Eläimet ovat sodan syttyessä toisen luokan kansalaisia, ja he kärsivät sodista eniten, hän sanoo.

"Liian harva ymmärtää, että luonto ja eläimet ovat kaikki kaikessa, ja silti ne ovat kaksi asiaa maailmassa, joita laiminlyödään eniten."

Monroe uskoo, ettei eläimille voi koskaan hankkia liikaa apua.

– Joka päivä pitäisi olla eläinten päivä. Eläimet tarvitsevat kaiken mahdollisen avun, etenkin tällaisessa maailmantilanteessa. Politiikkaan ja valtaapitäviin ei voi tässä asiassa luottaa. He ovat tällaisissa asioissa sydämettömiä ja ajattelevat vain rahaa.

Hyvänä esimerkkinä tästä Monroe pitää eläinsuojelurikoksista määrättyjä rangaistuksia.

– Rangaistukset eläinrääkkäyksestä ovat aivan liian heppoisia. Olen kuullut, että esimerkiksi Ruotsissa asiat olisivat tältä osin paremmin. Siellä vakavista eläinsuojelurikoksista voi joutua käsittääkseni jopa vankilaan, hän sanoo.

Takana kiireinen syksy

Monroella on takanaan kiireinen syksy. Michael Monroe -dokumenttielokuvan ensi-ilta on takanapäin, ja elokuvan markkinoinnin lisäksi Monroe on äskettäin tehnyt Demolition 23 -yhtyeensä kanssa reunionkiertueen.

Parhaillaan hän työstää oman soolobändinsä kanssa materiaalia uutta albumia varten. Vapaa-aikaa kiireinen muusikko viettää kuitenkin mielellään vaimon ja kissan kanssa.

– Ulkoilutamme Lumia valjaissa. Hän tutkii mielellään luontoa, ja hänen touhujaan on hauskaa seurata, hän sanoo.

Skip to content