Näkökulma

Mitä sairaaksi jalostetumman rodun valitsee, sen paksumman lompakon tarvitsee

Jos sairaaksi jalostettuja rotukoiria kaupattaisiin koko niiden elämään uppoavien eläinlääkärikustannusten loppusummalla, moni meistä jättäisi kaupat tekemättä, toimittaja ja valokuvaaja Jenna Lehtonen kirjoittaa.
19.06.2024 Jenna Lehtonen 3 min
sairaaksi jalostettu rotukoira
SEY pidättäytyy sairaaksi jalostettujen eläinten kuvien käytöstä – paitsi silloin, kun aihe liittyy niihin läheisesti. Kuva: Unsplash
Jos sairaaksi jalostettuja rotukoiria kaupattaisiin koko niiden elämään uppoavien eläinlääkärikustannusten loppusummalla, moni meistä jättäisi kaupat tekemättä, toimittaja ja valokuvaaja Jenna Lehtonen kirjoittaa.
19.06.2024 Jenna Lehtonen 3 min

Se näyttää ihan muppetilta ja varastaa huomiosi seireenin tavoin. Nappisilmien vetovoima sulattaa sydämet tuloluokasta ja koulutustasosta riippumatta. Sellaisia ne ovat, luovutusikäiset koiranpennut. Niitä on niin helppo myydä, että osa tekee sitä työkseen.

Kun ostohousut ovat jo jalassa, mikään ei pudota vaaleanpunaisia laseja pennunostajan päästä. Niitä ei pudota tutkimustieto, ystävien varoittavat sanat, eivätkä edes lehtiotsikot. Vuosien päästä voi vähän kaduttaa, kun sohvalla röhisee ontuva rähmäsilmä, jonka henki haisee kaatopaikalta. Se oli niin söpö pienenä.  

Jos sairaaksi jalostettuja rotukoiria kaupattaisiin koko niiden elämään uppoavien eläinlääkärikustannusten loppusummalla, moni meistä jättäisi kaupat tekemättä. Parhaillaan eläinsuojeluyhdistykset julkaisevat sosiaalisessa mediassa ilmoituksia, jotka tiivistävät ajan hengen: ”Omistaja joutui luopumaan koirasta huonon taloudellisen tilanteen vuoksi.” Kuvassa nököttää lyhytkalloinen Pokémon-hahmoa muistuttava kaveri, jonka suusta löytyy todennäköisemmin parodontiitti kuin ylimääräistä tilaa.

Samaan aikaan julkisen talouden rahareikiä paikataan veronkorotuksilla ja lisäleikkauksilla. Tavalliselle kansalaiselle arvonlisäveron korotus tarkoittaa sitä, että tavaroiden ja palveluiden hinnat nousevat. Valtion juustohöylä osuu myös opiskelijoihin ja eläkeläisiin. Moniin, jotka omistavat koiran.

"Jos sairaaksi jalostettuja rotukoiria kaupattaisiin koko niiden elämään uppoavien eläinlääkärikustannusten loppusummalla, moni meistä jättäisi kaupat tekemättä."

Neljä vuotta sitten silloinen pääministerimme Sanna Marin totesi kansalle, että nyt ei ole oikea aika lähteä mökeille. Tätä teemaa mukaillen totean, että nyt ei ole oikea aika hankkia sairaaksi jalostettua rotukoiraa. 

Eläinlääkäreiden, liittojen, järjestöjen ja aktivistien varoituksista huolimatta joka kevät maailmalle tuotetaan uusia eriä eri merkkisiä koiranpentuja, joilta löytyy jo syntyessään liian pieni pääkoppa, heikko sydän ja onnettoman kapea geelipooli. Kasvattajan mukaan nämä sukusiittoiset, kehitysvammaiset ja pakkoluodut hännänvispaajat ovat rotumääritelmän mukaisia huippuyksilöitä. Yhdellä on pentueen lupaavin näyttelypää, toisella ihmisen mieltymyksiä vastaava turkin väri.

Ostajaa viedään kuin mopsia messukehässä. Samaan aikaan toisaalla tuhannet ja miljoonat kodittomat väärän väriset koirat menettävät henkensä, koska kukaan ei halua niitä.   

Kun koirarotujen tunnistetuista ja todistetuista terveysongelmista puhutaan sukupolvien ketjussa kaunistellen, totuus valkenee pennunostajalle viiveellä. Vaaleanpunaiset silmälasit putoavat lattialle ja murskaantuvat viimeistään siinä vaiheessa, kun eläinlääkäriklinikan kassalla täytyy tarkistaa, onko käyttötilillä riittävästi rahaa.  

Jos rosvosektori osuu kohdalle, suomalaisen mediaanipalkka sulaa nopeasti eläinlääkärikuluihin, kuntouttamiseen, lääkkeisiin, vakuutuksiin ja erikoisruokiin.

Tätä ei tosin kerro se brakykefaalista rotuaan yli 20 vuotta monistanut Kennelliiton palkitsema kasvattaja, joka hämmästelee maakuntalehdessä, miksi mediassa puhutaan lyhytkuonoisten koirarotujen sairauksista säännöllisesti. Kasvattaja näkee kuorsaavat kippurahännät perusterveinä. Hän on normalisoinut sairauden merkit elämäntavakseen.  

Pennun keskimääräinen eliniänodote tulee myyntihetkellä harvoin puheeksi, vaikka syytä olisi. Mihin tarvitsemme kalliiksi kasvavaa koiraa, joka tekee kaikkensa peittääkseen kivun, jonka ihminen sille aiheutti? Sairauksista ei ole pulaa, rahasta on.  

 

i

Jenna Lehtonen on koiramaailman epäkohtiin perehtynyt toimittaja, valokuvaaja ja Koira haudattuna -podcastin vetäjä.

Skip to content