Artikkelit

Bobi, Shandi ja Pirkko saivat uuden mahdollisuuden

SEY auttaa vuosittain tuhansia eläimiä. Muun muassa Bobi-koira, Shandi-kissa, Pirkko-kuutti sekä lukuisat muut eläimet ovat saaneet apua eläinsuojelijoiden sinnikkään työn ansiosta.
06.06.2024 Eläinten ystävän toimitus 6 min
Kymmenet kissat pelastuivat Oulun seudulta löytyneestä kissapopulaatiosta viime vuoden lopulla. Kuvassa populaatiosta löytyneitä pentuja.
SEY auttaa vuosittain tuhansia eläimiä. Muun muassa Bobi-koira, Shandi-kissa, Pirkko-kuutti sekä lukuisat muut eläimet ovat saaneet apua eläinsuojelijoiden sinnikkään työn ansiosta.
06.06.2024 Eläinten ystävän toimitus 6 min

SEYn jäsenyhdistysten hoitoon tuli viime vuonna merkittävästi aikaisempia vuosia enemmän koiria viranomaispäätöksellä. Vuonna 2023 SEYn jäsenyhdistysten hoitoon tuli viranomaisen päätöksellä 161 koiraa, kun edellisvuonna niitä tuli 101.

SEYn jäsenyhdistykset ja vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat kertovat lisäksi ottaneensa vastaan huomattavasti aiempaa enemmän omistajansa vapaaehtoisesti luovuttamia eläimiä. Näissä tapauksissa omistaja pyytää apua SEYn vapaaehtoisilta huomatessaan, ettei pysty enää itse huolehtimaan eläimestään.

Syyt löytyvät muun muassa siitä, että korona-aikana koiria hankittiin huomattavasti aiempaa enemmän.

– Olimme jo tuolloin huolissamme siitä, otetaanko eläimiä liian matalalla kynnyksellä, sanoo SEYn viestintäpäällikkö Maria Eiskop.

Nyt inflaation myötä ihmisillä on aiempaa vähemmän rahaa käytössään, ja yhä useampi kotitalous on taloudellisessa ahdingossa.

– Yhdistelmä näkyy siinä, että koiria jätetään aikaisempaa enemmän ilman asianmukaista hoitoa, ja lemmikeistä ylipäätään luovutaan useammin, Eiskop sanoo.

koira katsoo suoraan kameraan

Bobi-koira löytyi rappukäytävään hylättynä.

Rappukäytävästä pelastettu Bobi-koira on yksi onnekkaista

Tammikuussa 2023 Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksen päivystyspuhelimeen saapui puhelu aamuvarhaisella. Soittaja kertoi, että heidän rappukäytävässään oli ollut koko yön pitbull-tyyppinen koira.

Koira vaikutti löytöeläintoimijan silmiin tutulta, ja kävikin ilmi, että koiran kanssa oli oltu tekemisissä aiemminkin. Omistajaan otettiin yhteyttä, mutta hän ei halunnut hakea koiraa itselleen. Niinpä Bobiksi nimetty koira odotteli löytöeläintalolla lakisääteisen 15 vuorokauden ajan.

Kun aika löytöeläintalolla tuli täyteen, Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoinen kävi hakemassa Bobin mukaansa ja vei sen suoraan eläinlääkärille. Bobilla todettiin atopia, jonka syynä oli sopimaton ruoka. Atopian takia myös koiran iho oli huonossa kunnossa, ja silmänympärykset ja anturoiden välit olivat karvattomat. Lisäksi korvat olivat pahasti tulehtuneet ja kivuliaat.

Eläinlääkärin arvion jälkeen päädyttiin siihen, että Bobi lähtee sijaiskotiin, jotta nähdään, millainen koira siitä kuoriutuu. Mukaan tarttui myös kuukauden mittainen tippakuuri korviin sekä ohjeeksi turkin pesu joka toinen päivä rasvailuineen ja puunailuineen, jotta iho ja korvat saataisiin kuntoon. Paraneminen alkoi pian.

Sijaiskodissa Bobi osoittautui erittäin sympaattiseksi kaveriksi, ja Bobi saikin sijaiskodista oman loppuelämän kodin. Erityisen läheinen siitä on tullut perheen viisivuotiaan tyttären kanssa. Yhdessä he ovat erottamaton parivaljakko.

kissa puoliksi varjossa

Shandi-kissa löytyi pentuna kissapopulaatiosta.

Ulos hylätty Shandi-kissa pääsi turvaan

Populaatiokissan loukuttaminen voi muuttaa koko kissan elämän parempaan suuntaan. Näin kävi onneksi Hartolan Seudun eläinsuojeluyhdistykselle päätyneelle Shandi-kissalle.

Shandin syntymäkodissa vallitsi varsin tavallinen kissaongelma. Hyväntahtoinen, mutta asioista tietämätön omistaja oli ottanut kissoja poistamaan jyrsijöitä ympäristöstä. Kissat olivat vuosia lisääntyneet vapaasti keskenään. Kulmilla vaanivat pedot saattoivat tappaa emoja, jolloin pennut jäivät usein huomaamatta ja kokonaan vaille hoitoa.

Avulias ja aktiivinen naapuri otti yhteyttä Hartolan Seudun eläinsuojeluyhdistykseen, ja kissoja alettiin loukuttaa talteen.

Syyskuussa 2021 loukkuun meni yksin noin viiden viikon ikäinen Shandi. Vailla ihmiskontakteja elänyt pentu oli todella arka ja pelokas. Shandi oli myös likainen, aliravittu ja täynnä matoja.

Shandille ei löytynyt emoa tai sisaruksia. Kissanpennulla oli kuitenkin tuuria: sillä ei todettu tarttuvia sairauksia.

Shandi vietti yhdistyksellä noin kuusi viikkoa. Lopulta Shandiakin onnisti, ja se sai ikioman kodin, jossa sitä odotti myös kissakaveri. Arkuudestaan huolimatta Shandista kuoriutui ihana ja persoonallinen kissa– ja rakastettu perheenjäsen.

Shandin syntymäkodissa elää enää muutamia kissoja. Eläinsuojeluyhdistys ja eläinsuojeluviranomainen ovat käyneet tilalla useita kertoja antamassa ohjeita kissojen pitoon liittyen. Aikuiset kissat on leikattu yhdistyksen toimesta, eikä uusia pentueita enää synny.

kuutti kuljetushäkissä

Pirkoksi nimetty kuutti löytyi nälkiintyneenä Pohjanmaalta.

Nälkäinen Pirkko-kuutti sai hoitoa

Ilman vapaaehtoisten eläinsuojelijoiden panosta moni hädässä oleva luonnoneläin jäisi vaille tarvitsemaansa apua. Vapaaehtoisten ansiosta myös pikkuruinen Pirkoksi nimetty kuutti pääsi hoitoon.

Hylje imettää poikasta keskimäärin 2–3 viikon ajan. Sen jälkeen pienen kuutin on selviydyttävä yksin hyisessä meressä. Jos poikasella ei ole riittävää rasvakerrosta, se nousee kylmästä vedestä maalle. Joskus käy niin, että suuntavaisto pettää, ja poikanen eksyy liian kauas maalle. Jos paino on tippunut, poikanen saattaa tarvita tukiruokintaa painon kerryttämiseksi.

Huhtikuussa 2023 Vaasasta ja Kokkolasta löytyi seitsemän tällaista kuuttia. Urokseksi paljastunut Pirkko painoi SEYn eläinsuojeluneuvoja Virpi Mildille hoitoon saapuessaan vain yhdeksän kiloa, eli vain muutaman kilon enemmän kuin kuutin syntymäpaino on.

Pirkolle oli käynyt kuten monelle muullekin kuutille: se oli harhautunut nälissään liian kauas ravinnosta. Pirkon rasvavaranto ei ollut riittävä, jotta sen olisi voinut palauttaa mereen. Palokuntalaiset noutivat Pirkon turvaan, ja Mild riensi avuksi.

Pirkko oli Mildin mukaan helppo hoidettava: se alkoi heti itse syödä silakkaa. Paikka- ja kyytiasiat järjestyivät Korkeasaaren villieläinsairaalaan jo seuraavaksi päiväksi.

Kun Pirkko ja muut keväällä löytyneet kuutit olivat kerryttäneet painoa noin 30-kiloisiksi, vapaus koitti. Korkeasaaren asiantuntijat veivät poikaset Porkkalan meripelastajien kanssa veneellä suojelualueelle, jossa niiden oli turvallista alkaa harjoitella aikuisen hylkeen elämää.

Skip to content